V duchu evropské tradice jsme zvyklí spíše na italský způsob přípravy kávy. Původní arabská káva má ale také něco do sebe, vychutnejte si její plnou chuť ovoněnou výrazným kořením.
Vyzkoušejte tradiční arabský kávový rituál
V arabských zemích má káva velkou tradici. Pokud je vám nabídnuta, prakticky ji nelze odmítnout. Člověk, který kávu roznáší, vám nabídne šálek a kávu rozlévá z konvičky. Až kávu vypijete, položte šálek dnem dolů, pokud chcete, aby vám dolil další. Pokud už další nechcete, položte šálek dnem vzhůru nebo na stranu.
Jak na to?
Pro přípravu arabské kávy potřebujete čerstvě namletou kávu, vodu, cukr, koření a džezvu – tradiční nádobu na vaření kávy, která se vyrábí z mědi nebo mosazi, novější verze můžou být i nerezové.
Džezvu naplňte vlažnou vodou, přidejte jemně namletou kávu a cukr v poměru 3:1 a zamíchejte s kořením. Používají se aromatická koření, jako je kardamom, skořice, vanilka nebo semena koriandru.
Směs opatrně promíchejte a dejte na mírný oheň. Jakmile se vytvoří pěna a káva se bude téměř vařit, džezvu odstavte a nechte obsah uklidnit, poté ji znova postavte na oheň a opět přiveďte k varu. Celý proces opakujte celkově třikrát, poté se sedlina bude držet u dna a není třeba nápoj filtrovat.
Prima tip:
Arabská káva se pije obvykle bez mléka, ale nezapomeňte ji servírovat se sklenicí studené vody.
Arabský kávový rituál , Foto: Thinkstock
Autor: Klára Michalová
Uložit