Ayran je jogurtový nápoj, který je už po staletí oblíbený na Blízkém a Středním východě a na Balkáně, nejvíce populární je zřejmě v Turecku. Vzniká smícháním bílého jogurtu, vody a soli. Kromě skvělé chuti dodá tělu i důležité jogurtové kultury, minerály, bílkoviny a prospívá trávení.
Ayran – slaný jogurtový nápoj osvěží a pomůže s trávením
Na Blízkém východě je často podávaný ke kebabu a dalším masům, protože výrazně pomáhá s jejich trávením. V Turecku je dokonce natolik oblíbený, že v prodejích soupeří se sycenými limonádami! Důkazem budiž to, že velké řetězce jako je McDonald nebo Burger King zařadili ayran do své stálé nabídky. Je podobný arménskému tahn, indickému lassi a íránskému dooghu, ačkoliv doogh může být přírodně sycený a často bývá dochucený mátou.
Často se užívá i při žaludečních potížích a bolestech břicha, protože napomáhá k obnovení střevní mikroflóry. Je velmi oblíbený také v létě – vychlazený nebo s kostkami ledu báječně schladí celé tělo.
Pokud vám čistě jogurtová chuť nevyhovuje, můžete si ayran ještě dochutit. Tradičně se k tomu používá česnek, který dodá ještě více vitamínů a pro tělo prospěšných látek, nebo okurka, která je skvělá v kombinacích s jogurty. Při použití obou pak vzniknou výborné jednoduché tzatziki. Ayran můžete dochutit také přidáním máty. Její lístky nasekejte nadrobno, aby se do nápoje co nejvíce uvolnila chuť. Kromě příjemné mentolové chuti má máta pozitivní účinek na imunitní systém a pomáhá k lepší obranyschopnosti.
PRIMA TIPY:
- Ayran můžete připravit se sodou místo vody. Po rozmixování bude ayran krásně nadýchaný.
- Ayran servírujte s ostrými jídly jako je curry, ale skvěle doplní i těžká mastná jídla, po kterým vám díky tomuto nápoji nebude tak těžko.
Ayran – slaný jogurtový nápoj osvěží a pomůže s trávením 2 Zdroj: iStock
Připravte si doma osvěžující ayran
4 PORCE / DO 10 MINUT
- 400 g bílého jogurtu (ideálně řeckého)
- 2 hrnky studené vody nebo sody
- 1 špetka soli
NĚCO NAVÍC (NEMUSÍ BÝT)
- hrst ledu
- najemno nasekaná máta
- najemno nastrouhaná okurka
- 1 špetka čerstvě namletého pepře
- Jogurt, studenou vodu a mořskou sůl dejte do mixéru, případně přidejte ingredience navíc (led, máta, okurka, pepř).
- Mixujte asi 10-20 vteřin, až bude drink krásně jemný a nadýchaný. Servírujte vychlazené.
Zdroj: www.wandercooks.com, Košík.cz; zdroj foto: iStock