Vánoční cukroví je, alespoň v rovině symbolické, jen jedno. Z bezpočtu možností obvykle vybíráme především ty základní staročeské druhy podle receptů prověřených generacemi, ideálně poděděné po babičce. A právě takové pro vás máme všechny pěkně pohromadě.
10 nejlepších receptů na vánoční cukroví, které máme nejradši
Většina klasického vánočního cukroví stojí na jedné z variant tzv. křehkého těsta, kompozici z hladké mouky, tuku, především másla, a cukru. Další pojidlem bývá vejce či jen žloutek. Aby bylo těsto co nejjemnější a opravdu křehké, je třeba je zpracovávat rychle a použitý tuk má být chladný, nakrájený na menší kousky. S moukou je ho třeba propojit rychle, hnětením prsty resp. jejich špičkami, kdy nejdřív vznikne jakási drobenka, která se dalším rychlým propracováním spojí v hladké těsto. Teplo při zpracování mu příliš nesvědčí, je třeba pracovat rychle a těsto příliš nezahřívat.
Nutností je pak odpočívání hotového těsta v chladu, alespoň několik hodin, mnohem lépe se pak tvaruje. Těsta na vánoční cukroví ale mohou v chladu odpočívat klidně i týden, dají se i zmrazit a před dalším použití nechat povolit. Z ledničky vždy vyndejte těsto asi 15 až 20 minut před tvarováním, pokud v něm ale tuk příliš změkne a při zpracovávání se lepí, dejte ho opět na chvíli do chladu.
Příprava cukroví má svou posloupnost podle toho, jak které cukroví potřebuje odležet, aby bylo dokonale křehké. Zpravidla se začíná perníčky, které můžete péct už začátkem adventu. Poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny, ořechy, které můžete upéct, ale s náplní počkejte až těsně před svátky. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky, kde upotřebíte zbylé bílky třeba z vaření vaječného likéru. A úplně nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, hlavně oblíbená vosí hnízda a různé kuličky.
Linecké hvězdičky s rybízovou marmeládou
Slepované neb prostě jen linecké – tvary z jednoho z nejkřehčích, nejrozplývavějších těst, spojené pikantní zavařeninou, je miláčkem dětí, které je velice rády vykrajují. Vánoční rituál, který nesmí chybět!
PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT + ODPOČÍVÁNÍ/CHLAZENÍ TĚSTA
- 210 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 2 žloutky
- špetka mleté vanilky nebo vanilkové pasty
- špetka nastrouhané citronové kůry
- rybízová marmeláda na potření
- Z uvedených surovin kromě zavařeniny vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a uložte odpočinout do chladničky, ideálně do druhého dne.
- Připravte si plech nebo plechy a vyložte je papírem na pečení. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Z těsta vyválejte plát a vykrajujte hvězdičky. Polovině hvězdiček vypíchněte kulatým vykrajovátkem střed a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 7 až 8 minut, záleží, jak peče trouba, do světle zlaté barvy.
- Tvary nechte vychladnout a poté slepujte rybízovou marmeládou. Poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Vanilková pasta je po extraktu či esenci skutečným hitem v současné cukrařině, dobře se s ní totiž pracuje, je velice intenzivní a dobře se dávkuje. Pokud pečete rádi a hodně, stojí za to se po ní poohlédnout, nejlépe na internetu. Není levná, ale vydrží nekonečně dlouho.
Vanilkové rohlíčky
Bez nich by ježíšek opravdu nepřišel – ale receptů je všude hodně. Tenhle nepoužívá vajíčko ani žloutek, ale nebojte se, těsto drží krásně pohromadě i díky tuku z ořechů a rohlíčky jsou mimořádně křehké. Podobný recept prý pochází od vídeňských cukrářů a je v branži pokládán za zlatý standard.
PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT + ODPOČÍVÁNÍ/CHLAZENÍ TĚSTA
- 240 g hladké mouky
- 200 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 100 g mletých ořechů (záleží na vaší chuti, ale já používám vlašské)
- špetka vanilky nebo vanilkové pasty do těsta
- moučkový cukr s vanilkou na obalení upečených rohlíčků
- Z uvedených surovin kromě cukru na obalení vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a uložte odpočinout do chladničky, ideálně do druhého dne.
- Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si plechy vyložené papírem na pečení. Před samotným tvarováním rohlíčků nechte těsto chvilku povolit při pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Rozdělte si ho na čtvrtiny a z každé vyválejte váleček asi 2 cm silný. Z něj odkrajujte stejnoměrné kousky a tvarujte rohlíčky. Pokládejte na plech, nechte mezi nimi místo, rohlíčky trochu vyskočí. Pečte asi 7 minut do světlé, jen malounko nazlátlé barvy.
- Po vyndání z trouby nechte rohlíčky trochu zchladnout a ještě vlahé je obalte v moučkovém cukru s vanilkou (ideálně si ho připravte z prosátého moučkového cukru, do kterého vložte čerstvou vanilku, stačí i rozkrojená kůra bez semínek, které jste použili jinak, a nechte asi 3 týdny aromatizovat). Po obalení nechte rohlíčky vychladnout a uložte je do krabice.
Sádlovky s důlkem plným marmelády
Sádlové cukroví je jedno z nejoblíbenějších, jaksi staročesky bytelných druhů cukroví, v němž se uplatní poctivé sádlo – s nečekaně decentním a křehkým výsledkem.
PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT + ODPOČÍVÁNÍ/CHLAZENÍ TĚSTA
- 200 g hladké mouky
- 150 g sádla
- 150 g cukru moučka
- 60 g kakaa
- nejlépe rybízová zavařenina na naplnění
- Z uvedených surovin kromě zavařeniny vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinové fólie a uložte odpočinout do chladničky, ideálně do druhého dne.
- Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si plechy vyložené papírem na pečení. Z těsta vytvarujte malé kuličky a pokládejte je na plech. Obráceným koncem malé vařečky udělejte do kuliček důlek. Plech vložte do a kuličky pečte asi 10 minut.
- Upečené sádlovky nechte zchladnout a pak důlky naplňte marmeládou, nechte zaschnout.
Další inspiraci najdete v našem speciálu, kde můžete vybírat ze spousty nových receptů na vánoční cukroví: