Suroviny
- bílek (bílky) 2 ks
- jahodový nebo malinový džem bez semínek 1 lžíce
- červené potravinářské barvivo 6 kapek
- ztužovač šlehačky (vinný kámen) 1/8 lžičky
- jemný krupicový (pískový) cukr 70 g (1/3 hrnku)
- prosátý moučkový cukr 40 g (1/3 hrnku)
Postup přípravy
- Bílky nechte přikryté 30 minut stát v nerezové míse. Dva plechy vyložte papírem na pečení.
- Troubu předehřejte na 150 °C. V misce promíchejte džem s barvivem a dejte stranou.
- V jiné misce promíchejte oba cukry a dejte stranou. Bílky odkryjte, přidejte k nim ztužovač a elektrickými metlami šlehejte při střední rychlosti, až vznikne polotuhý sníh (špičky se budou ohýbat směrem dolů). Po 1 lžíci přisypávejte promíchaný cukr a šlehejte 5 až 7 minut při střední rychlosti, až vznikne tuhý, lesklý sníh a veškerý cukr se rozpustí.
- Stěrkou opatrně zatřete ½ hrnku sněhu k džemu a tuto směs pak stejně opatrně zatřete ke zbylému sněhu. Ze sněhového těsta pak sáčkem s hvězdicovou hubičkou stříkejte na připravené plechy malé bochánky. Vložte je do trouby, kterou hned vypněte, a v zavřené troubě nechte pusinky schnout asi 1 hodinu, až budou na povrchu suché, křehké, ale zůstanou světlé. Nechte je doschnout na pečicím papíru.
Žíhané pusinky Zdroj: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka