Většina oblíbených druhů sýrů byla poprvé vyrobena během několika posledních století. Existuje však jeden sýr, který předčí všechny ostatní. Conciato Romano je nejstarší známý sýr na světě, jehož historie sahá až do Římské říše. Jeho unikátní historie a výjimečná chuť představují neuvěřitelný vhled na vývoj sýrů a ukazují, že některé lahůdky jsou opravdu věčné.
Nejstarší sýr na světě se datuje do starověkého Říma. Ochutnat ho můžete i dnes
Tento ikonický, dokonale ochucený mléčný výrobek může být vyroben z ovčího, kozího nebo kravského mléka. Ručně se lisuje a poté zraje v terakotových nádobách v jeskyních nebo skleněných demižonech po dobu nejméně šesti měsíců, aby se vyvinula jeho jedinečná chuť a textura.
Kde se vzal nejstarší sýr na světě
Všeobecně se věří, že Conciato Romano mohl být vytvořen lidmi ze samnitských kmenů, kteří jej využívali jako způsob uchování mléka na delší dobu. Sýr se dodnes vyrábí v Casertě, hlavním městě italského regionu. Conciato Romano je známý pro svou silnou, štiplavou, jemně ovocnou chuť. Má drobivý tvrdý povrch a obvykle se strouhá na těstoviny, pizzu a saláty.
Vyzkoušejte domácí kynuté těsto na pizzu a připravte si italskou pochoutku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Výroba Conciato Romano
Jednou z nejunikátnějších věcí na Conciato Romano – kromě jeho starověkého původu – je způsob, jakým se vyrábí. Od svého primárního vzniku používají sýraři speciální techniku výroby, která zahrnuje potírání sýra olivovým olejem, vínem, octem, bylinkami a kořením, jako je oregano, tymián, a chilli papričky. Tento voňavý nátěr pomáhá sýru dát nejen jeho intenzivní chuť, ale také údajně prodlužuje jeho trvanlivost.
Slovo conciatio v italštině znamená „vydělaný“, což poukazuje na vydělané zvířecí kůže, které se také v dávných dobách potíraly olejem.
Není známý, ale působivý
Navzdory své působivé historii není Conciato Romano tak známý jako některé jiné italské sýry. Parmazán, provolone nebo mozzarella jsou jistě světově známější. Stále je však vysoce ceněný po celém světě.
Pokud máte zájem vyzkoušet Conciato Romano na vlastní kůži, možná ho najdete ve specializovaných prodejnách sýrů nebo prostřednictvím online prodejců. Nejlépe však určitě chutná přímo v Itálii, v oblasti Caserta.
Zdroj: mashed
redaktorka FTV Prima