Kdo by nechtěl prožít podobný romantický zážitek jako nezapomenutelná Audrey Hepburnová ve stejnojmenném filmu? A pokud máte pocit, že druhý Gregory Peck se už nenajde, nenechte si ujít i dostupnější dobrodružství. Zkuste si uvařit stejně, jako to Římané činí už po tisíciletí, a dolce vita zavládne i u vás doma.
Prázdniny v Římě – co musíte ochutnat při návštěvě italské metropole
Jak se jí v Římě
Věčné město nabité historií, památkami, uměním, vlastně dějinami lidstva, je také domovem fantastického jídla. A přesto, že by pohled na majestátní metropoli naznačoval zejména opulenci a nekonečné kulinární finesy, opak je pravdou. Římská kuchyně je vlastně esencí té italské obecně, především její jednoduchosti a důrazem na prvotřídní kvalitu, onu nositelku největších jídelních kouzel. Samozřejmě také navazuje na tisíciletou tradici, vždyť staří Římané byli vždy proslulí labužníci a vzhledem ke své obrovské moci si mohli dopřát všech lahůdek světa.
Dnešní Římané ovšem oslavují zejména své tradiční suroviny a k vaření přistupují s velkým nadhledem – a také s velkou láskou. Nedílnou součástí labužnického Říma je i umění si jakékoliv jídlo patřičně vychutnat včetně nákupu surovin a jeho přípravy. Velmi se zde oceňuje sezonnost potravin, zejména u určitých druhů zeleniny, jako jsou artyčoky nebo specifický druh čekanky zvaný puntarelle, které jsou v římské kuchyni velmi oblíbené.
Těstoviny vládnou Římu
Mezi typické římské pokrmy patří samozřejmě těstoviny. Nejčastěji najdete v Římě na menu cacio e pepe (těstoviny se sýrem a černým pepřem), alla carbonara (těstoviny se slaninou a žloutky), alla gricia (těstoviny se slaninou a pecorinem), alla amatriciana (těstoviny s rajčaty, slaninou a pecorinem) a také alla arrabbiata (těstoviny s rajčaty a chilli).
Ani v Římě nechybí v nabídce jídel pizza. Pod názvem Pizza al Taglio se skrývá velký slaný koláč na plech, který se krájí na jednotlivé obdélníkové porce. Vyzkoušet také můžete další římskou specialitu – Trapizzino je kornout z pizzového těsta plněný různými náplněni.
Jako sladkou tečku si dopřejte dokonalé italské gelato – řemeslná zmrzlina osvěží a pohladí chuťové buňky. Pokud toužíte po sladkém zákusku, vyzkoušejte Maritozzi – sladké nadýchané bochánky plněné šlehačkou.
I když jde často o pokrmy velmi jednoduché, podstatná je pečlivost, s níž jsou připravovány, a čas věnovaný jídlu jako takovému. Italové obecně a Římané zvláště pak nejraději jedí v dobré společnosti, ať už je to rodina nebo přátelé. Jídlo je prostě nedílnou součástí (sladkého) italského života.
Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH; zdroj foto: iStock
Vyzkoušejte originální recepty alla Romana: