Mixér: vaření francouzských babiček, vydatný vývar nebo březnové gastroeventy
Zdroj: archiv Babiččina zahrada
Mixér: vaření francouzských babiček, vydatný vývar nebo březnové gastroeventy
Zdroj:
archiv Babiččina zahrada
Březen je tu a s ním i nový Mixér! Tentokrát jsme se podívali především na zajímavé akce spojené s jídlem, které byste neměli minout. Například týden plný francouzské kuchyně, jihokorejské speciality nebo vývar, který vás svou chutí naprosto dostane. Tak jdeme na to!
Francouzská tradice v Babiččině zahradě
V restauraci Babiččina zahrada se tematické týdny střídají a každý z nich přináší jedinečné gastronomické zážitky. Od 8. března 2025 se můžete těšit na kuchyni francouzských babiček, která vás přenese na malebný venkov s vůní poctivého domácího vaření.
Na talíři vás čeká tradiční francouzská cibulačka, bohatá a voňavá, podávaná s křupavým sýrovým toustem. Tento recept objevil majitel restaurace Yurij Kolesnik při svých cestách opojnou Francií. Původní recept ovšem dostal osobitý rukopis Babiččiny zahrady. Dále terina z oháňky a jazyka, delikatesa plná chuti a rustikální elegance. Hlavním chodem bude dušený kohout na červeném víně, připravovaný pomalu, aby dosáhl dokonalé jemnosti. A závěr? Crème brûlée – lehký vanilkový krém s lahodnou karamelovou krustou.
Ikonická kamna z Babiččiny zahrady
Zdroj: archiv Babiččina zahrada
Ikonická kamna z Babiččiny zahrady
Zdroj:
archiv Babiččina zahrada
Duší a srdcem Babiččiny zahrady je již zmíněný Yurij Kolesnik, který neúnavně cestuje po světě, aby objevoval původní recepty a přetvářel je do českých podmínek. Díky jeho vášni a citlivému přístupu můžete ochutnat pokrmy, které v sobě nesou nejen tradici, ale i špetku jeho osobních kulinářských objevů.
Po francouzském týdnu vás čeká kuchyně rakouských babiček, která 22. března 2025 zakončí zimní sezónu. Na menu nebude chybět tafelspitz, sulc z králíka, legendární telecí řízek na celý talíř a sladkou tečku obstará poctivý jablečný koláč.
Na vývar z Tritonu se snáší superlativy!
Vydatný hovězí vývar byl svého času ve Francii nazýván králem polévek a polévkou králů. Také u nás patřil na slavnostní tabuli, a ještě před nedávnem se bez něj neobešel žádný svatební oběd. Dnes se sláva dvojitého vývaru, pro nějž se používá výraz consommé, vrací v plné slávě. Jeden z nejlepších můžete ochutnat v restauraci Triton, umístěné v podzemí Václavského náměstí, v úchvatné secesní jeskyni z počátku 20. století.
Dvojitý vývar z restaurace Triton
Zdroj: Triton
Dvojitý vývar z restaurace Triton
Zdroj:
Triton
Čím je tato nádherně voňavá a výjimečně chutná polévka unikátní? Především spojením tradice a kreativního přístupu, což je metoda, v níž se šéfkuchař Tritonu Tomáš Kohút vyžívá. „Experimentování a dělání věcí jinak je jedním z důvodů, proč mě tahle práce baví. Je až nesnesitelné vařit věci stejně jako ostatní kuchaři. Často říkám: „Nesnaž se naučit recept, snaž se pochopit jídlo.“ Teprve když se zamyslíte nad rajčetem a jeho silnými stránkami, můžete vytvořit dokonalý salát,“ vysvětluje svou filozofii. A vzápětí nám prozradí několik triků, které při přípravě vývaru používá.
„Základem našeho vývaru Olga je nespěchat a dát jí dostatek času. Prvním krokem je třikrát převařit kosti a třikrát je propláchnout studenou vodou. Jen tak dosáhnete dokonale čistého vývaru, který se podobá čaji. Do vývaru přidáváme vepřové koleno a falešnou hovězí svíčkovou,“ vypočítává šéfkuchař a vzápětí jmenuje další tajné ingredience, které byste při přípravě vývaru jistě nečekali. „Dále přidávám ananas, citronovou trávu, pečený zázvor na ohni, cibuli a limetové listy. V této kombinaci se vývar vaří 24 hodin,“ prozrazuje šéfkuchař, čím dosahuje mimořádnou vůni svého consommé. Ale stále nejsme s receptem u konce, neboť následně svou polévku dochucuje ještě krevetami a šťávou z limety. Výsledek je fantastický. Jak ostatně uzavírá i šéfkuchař: „Dostanete vývar, který milují i ti, kdo polévky moc nemusí. Jako třeba já.“
Svatopatrikovský víkend a Jihokorejský víkend v Manifestu
Tři dny plné irské hudby, ochutnávek whiskey a klasických pubových her přinesou autentickou atmosféru oslav svatého Patrika. V pátek 14. března proběhne živá hudba a degustace whiskey Tullamore D.E.W., vedená ambasadorem značky. V sobotu 15. března mohou sportovní fanoušci sledovat Six Nations: Itálie vs. Irsko, a večer se uskuteční Guinness párty s živými bubeníky, hosteskami a hrami. Oslavy zakončí 16. března irský karaoke večer, kde si návštěvníci mohou zazpívat známé irské melodie.
Celý víkend bude k dispozici speciální menu, včetně těstovin s Guinness hovězím ragú (Holy Pasta), hrachové kaše se závitky v zelném listu (Barva), zeleného matcha mochi (Gohan), zeleného ramenu (Taiko), mátové margarity (Alebrijes) a speciálních koktejlů (Soot Bar). Vstup zdarma. Doporučujeme rezervaci.
A co jihokorejská gastronomie?
Jihokorejská kultura ožije v Manifesto Marketu během třídenního festivalu, který představí tradiční korejské street food speciality, hudbu, pop kulturu a vystoupení. Návštěvníci budou mít možnost prozkoumat pop-up obchody s korejskou kosmetikou (Kosco), K-Pop suvenýry a asijskými potravinami (All Flavours of Korea).
Jihokorejský víkend v Manifest
Zdroj: Manifesto Market
Jihokorejský víkend v Manifest
Zdroj:
Manifesto Market
Gastronomický program nabídne tradiční korejské pochoutky, jako jsou korejské corndogy od Basak, matcha dezerty od Cafe Banhada a kimbap s hovězím bulgogi nebo tuňákem od Matzip. Speciální menu, například topokki, připraví také restaurace Bab;ryže. Hudební program zahrnuje DJ sety DJ Anky (28. března) a DJ Chacha (29. března) s nejnovějšími K-pop hity. 30. března vystoupí Moante Dance Group s choreografiemi inspirovanými K-popem, následované taekwondo show a interaktivním workshopem ve 15:30. Po celý víkend bude k dispozici korejský fotokoutek, který návštěvníkům umožní zachytit tento jedinečný zážitek. Vstup zdarma.
Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ