Vývar
- hovězí kosti (harfy, oháňka, morková kost) 1 kg
- cibule 200 g
- mrkev 200 g
- petržel 200 g
- celer 200 g
- pórek 200 g
- černý pepř (celý ) 10 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 2 ks
- voda 2,5 l
- sůl 10 g
Játrové knedlíčky
- kuřecí játra 100 g
- žloutek 1 ks
- česnek 5 g
- strouhanka 40 g
- koňak 10 g
- sůl
Domácí nudle
- hladká mouka 100 g
- vejce 4 ks
Na ozdobu
- petrželka (nebo pažitka)
Postup přípravy
- Kosti (harfy, žebra) dejte do trouby a pečte při 180 °C cca 25 minut.
- Po upečení kosti dejte do kastrolu se studenou vodou, osolte a přidejte zeleninu.
- Zavařte a stahujte pěnu. Po stažení pěny přidejte koření. Stáhněte teplotu, aby se vývar vařil jen pozvolna. Vařte dalších 5–6 hodin.
- Sceďte přes jemný cedník, ideálně vystlaný čistou plenou. Nechte půl hodiny odstát a dle potřeby stáhněte přebytečný tuk. Dle potřeby dosolte.
- Zelenina do polévky: Mrkev, celer a cuketu nakrájejte na kostičky. Uvařte zvlášť v osolené vodě.
- Knedlíčky: Játra rozemelte najemno a přidejte k nim všechny ostatní suroviny. Nechte odstát a ze směsi tvarujte knedlíčky. Uvařte v osolené vodě, ne ve vývaru, aby se nezakalil.
- Domácí nudle: Mouku a vejce spolu promíchejte v tuhé těsto. Nechte půl hodiny v chladu odpočinout, pak rozválejte válečkem natenko. Krájejte na tenké nudličky a vařte zvlášť v osolené vodě, ne ve vývaru, aby se nezakalil.
- Servírování: Do hovězího vývaru vložte uvařené knedlíčky, kořenovou zeleninu a domácí nudle. Nakonec nasekanou petrželku nebo pažitku.
Babiččina zahrada pod vedením Radka Davida
Zastavte se na chvilku u babičky na zahradě a na statku, dejte si polévku, která vás postaví na nohy a pochutnejte si na výborných babiččiných dobrotách. Nechte se hřejivě konejšit vůní chleba, domova a bylinek, nechte si pohladit tělo i mysl terapií, kterou babička přivezla ze svých cest. Babička vám pomůže se navrátit k sobě i přírodě a postará se o to, aby v srdci bylo stejně útulno jako u ní na zahradě.
Babiččina zahrada, Tovární 536, Průhonice