Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi jako z Babiččiny zahrady

Moje hodnocení
22x

Jestli existuje nějaká polévka, která se řadí mezi bezkonkurečně nejoblíbenější, je to vývar s knedlíčky! Vaří se na svatbách, rodinných oslavách, ale i jen tak, protože je zkrátka tak moc dobrá! Recept z restaurace Babiččina zahrada není výjimkou.

4 porce
120 minut
česká

Vývar

Zelenina (vložka do polévky)

Játrové knedlíčky

Domácí nudle

Na ozdobu

  • petrželka nebo pažitka

Postup přípravy

  1. Kosti (harfy, žebra) dejte do trouby a pečte při 180 °C cca 25 minut.
  2. Po upečení kosti dejte do kastrolu se studenou vodou, osolte a přidejte zeleninu.
  3. Zavařte a stahujte pěnu. Po stažení pěny přidejte koření. Stáhněte teplotu, aby se vývar vařil jen pozvolna. Vařte dalších 5–6 hodin.
  4. Sceďte přes jemný cedník, ideálně vystlaný čistou plenou. Nechte půl hodiny odstát a dle potřeby stáhněte přebytečný tuk. Dle potřeby dosolte.
  5. Zelenina do polévky: Mrkev, celer a cuketu nakrájejte na kostičky. Uvařte zvlášť v osolené vodě.
  6. Knedlíčky: Játra rozemelte najemno a přidejte k nim všechny ostatní suroviny. Nechte odstát a ze směsi tvarujte knedlíčky. Uvařte v osolené vodě, ne ve vývaru, aby se nezakalil.
  7. Domácí nudle: Mouku a vejce spolu promíchejte v tuhé těsto. Nechte půl hodiny v chladu odpočinout, pak rozválejte válečkem natenko. Krájejte na tenké nudličky a vařte zvlášť v osolené vodě, ne ve vývaru, aby se nezakalil.
  8. Servírování: Do hovězího vývaru vložte uvařené knedlíčky, kořenovou zeleninu a domácí nudle. Nakonec nasekanou petrželku nebo pažitku.

Babiččina zahrada pod vedením Radka Davida

Zastavte se na chvilku u babičky na zahradě a na statku, dejte si polévku, která vás postaví na nohy a pochutnejte si na výborných babiččiných dobrotách. Nechte se hřejivě konejšit vůní chleba, domova a bylinek, nechte si pohladit tělo i mysl terapií, kterou babička přivezla ze svých cest. Babička vám pomůže se navrátit k sobě i přírodě a postará se o to, aby v srdci bylo stejně útulno jako u ní na zahradě.

Babiččina zahrada, Tovární 536, Průhonice

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty