Mixér: nové chutě, letošní sklizeň hroznů nebo zimní gastro akce

Dnešní Mixér se týká hned několika různých tipů a novinek – dozvíte se, co si pro vás připravila známá česká restaurace sídlící v Holešovicích. Dobrou zprávu máme i pro milovníky vína, protože sklizeň v italském regionu Valpolicella vypadá slibně. A na závěr pro vás máme pár tipů na listopadové akce plné gastronomie a zábavy. Čtěte dál!

Restaurace PRU58 uvádí nové asijské menu s lokálními surovinami

V holešovické restauraci PRU58 nové menu propojuje exotické asijské chutě s českými lokálními surovinami, aby přineslo zcela unikátní gastronomický zážitek. S pečlivým výběrem sezónních ingrediencí od místních farmářů a odvážnými asijskými technikami nabízí PRU58 nové menu, které ctí tradice a zároveň posouvá hranice moderní kuchyně.

Pod taktovkou executive chefa Štěpána Návrata vznikly originální pokrmy, které zaujmou svou vyváženou chutí a důrazem na kvalitu surovin. Novinkou je 100 g japonského Wagyu z Kagoshimi, které posouvá výbornou večeři v nezapomenutelný gastronomický zážitek. Za zmínku stojí varianta vietnamského čevabčiči Vepř a Cibule od řezníka Martina Kloudy z Vysočiny, které doplňují kouřové brambory s prachem z cibule a popelu. Další novinkou je Chobotnice a Krevetou, kterým sekunduje kambodžská omáčka z kořene krachai, variace mrkve a černá lepká rýže. Kachnu z farmy ze Sedlčan nově kompletují místo lokše dýňové koblížky, a to společně s shiokoji, okurkou, spáleným lilkem a brusinkou. Za zmínku stojí chod nesoucí název Zvěřina a Ostružina. Tento sezónní pokrm bude jistě bestsellerem. Hřbet od Pavla Šmidrkala ze Sádek totiž vyniká svou křehkostí. Za zmínku stojí signature pokrmy, bez kterých by PRU58 nebylo PRU58. Měkkoschránkový krab s tempurou, kokosem, laksa kari, mátou a čili nahm jim je prostě srdcovka.

Pstruh a Čili je klasickým příkladem asijského twistu. Rybář Patrik Rybčák z Pelhřimovska by svou rybu ani nepoznal ve spojení s koriandrem, kešu a citrónovou trávou. Nedílnou součástí jsou různé varianty autorského sushi. „Naše nové menu je o spojení světa asijské exotiky s českým lokálním dědictvím. Chtěli jsme nabídnout něco neobvyklého, a přitom v každém pokrmu zachovat čerstvost a kvalitu, kterou hosté oceňují,“ uvádí executive chef a majitel v jedné osobně Štěpán Návrat. „Tato kombinace přináší nový rozměr a věříme, že našim hostům nabídne zcela jedinečný zážitek,“ dodává Štěpán Návrat. PRU58 srdečně zve všechny milovníky asijské kuchyně a lokální gastronomie, aby objevili nové menu a okusili fúzi chutí, které respektují jak českou tradici, tak asijskou kulinářskou kreativitu.

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Sklizeň hroznů v severoitalském regionu Valpolicella přináší zatím dobré zprávy: kvalita hroznů je výborná, i když úroda je o něco menší než v roce 2023. „Vinaři ve Valpolicelle letos znovu čelili složitým povětrnostním podmínkám, které nám stále zřetelněji ukazují vliv klimatických změn,“ říká Christian Marchesini, prezident vinařského konsorcia Valpolicella. „Složitý vývoj, kterým procházíme, vyžaduje nové dovednosti a výrobní postupy zaměřené na udržení kvality hroznů v tomto regionu. V dnešní ekonomické situaci je klíčové přizpůsobit vinařské postupy měnící se poptávce, především na mezinárodním trhu.“

Náročná sezóna 2024

Letošní rok byl náročný, s výskytem rostlinných chorob a nepříznivými povětrnostními jevy, což si od vinařů vyžádalo větší nasazení. Po vydatných srážkách v prvních měsících roku přinesly červenec a srpen nadprůměrné teploty. Objevila se i krupobití, která však naštěstí neovlivnila objem ani kvalitu úrody. Kvalita hroznů Valpolicella 2024 Hrozny dosáhly ideální zralosti, s vyváženým obsahem cukru a kyselin, což předpovídá vína s výraznou svěžestí a kvalitou. Očekává se vysoká koncentrace antokyanů a polyfenolů, což by mělo vést k vínům s pevnou strukturou, dlouhou životností a sytou barvou, zejména u prémiových vín Amarone della Valpolicella DOCG a Recioto della Valpolicella DOCG. Valpolicella a klimatické změny Přibližně polovina vinic ve Valpolicelle je obhospodařována dle zásad ekologické udržitelnosti a v mnoha oblastech byly instalovány zavlažovací systémy.

„To však na boj s klimatickými změnami nestačí,“ varuje Marchesini. „Klimatické změny jsou výzvou, se kterou se bude muset vyrovnat celý primární sektor v Itálii, nejen vinařství. Podnebí má stále tropičtější rysy, s prudkými změnami mezi vydatnými srážkami a suchými obdobími s vysokými teplotami a intenzivními bouřkami, které mohou ohrozit úrodu. Letos jsme ve Valpolicelle měli štěstí – za celé léto 2024 jsme zaznamenali jen tři krupobití, a ta zasáhla jen malé oblasti bez větších dopadů na úrodu.“ Marchesini dodává, že právě díky odbornosti a tradičnímu umu vinařů bude možné i nadále produkovat špičková vína Valpolicella s chráněným označením původu, navzdory klimatickým výzvám budoucnosti.

Zimní menu, speciální akce a kouzelná atmosféra v Manifesto Marketu na Andělu

Tento podzim a zimu se Manifesto Market promění v kouzelnou zimní oázu, která zve Pražany i expaty, aby se ohřáli v příjemně vyzdobeném prostředí a užili si nejlepší chutě sezóny. S novým zimním menu, bohatým programem akcí na listopad a možností pořádat soukromé oslavy, je Manifesto Market ideálním místem pro zimní radovánky, pohodlí a výjimečné zážitky.

Zimní menu: Cesta za chutěmi pro každého

Restaurace v Manifestu přicházejí s novými zimními specialitami, které vás zahřejí a navodí tu správnou atmosféru. Vyzkoušet můžete například Yaki Udon Chicken z Taika, Heritage Pork Spareribs od Dirty Dog nebo Churros Com Doce De Leite z Favely. Mezi další zimní pochoutky patří: ● Alebrijes: Tradiční burritos a flautas pro milovníky mexické kuchyně ● YaYa’s: Pappoutsakia, řecká klasika - plněný lilek ● Holy Pasta: Bechamel Lovers a Mini-Meatballs, italská comfort food klasika ● Favela: Dadinho De Tapioca a Pastel De Forno ● Bab;rýže: Klasický kuřecí vývar na korejský způsob ● Gohan: Tradiční Pho Bo

Od výrazných chutí až po sladké zimní radosti – Manifesto Market nabízí menu, které potěší každého.

Listopadové akce, na které se těšit

Mezinárodní den mužů – 19. listopadu, 12:00 až 22:00

Přijďte oslavit Mezinárodní den mužů! Těšit se můžete na den plný aktivit, včetně:

● Stříhání a styling: Osobně se postará Ricky's Barbershop Modřany

● Ochutnávka whiskey: Vybrané whisky od Monkey Shoulder

● Výstava luxusních hodinek: Kolekce od Robot Watch s poradcem na místě od 15:00 do 20:00

● Poradenství s krejčím: Le Premier tailor pro konzultaci ohledně pánské módy

● Speciální pivní bar: Exkluzivní "tupláky" Pilsner Urquell a welcome drink

Na jídelníčku nechybí ani speciální pokrmy jako Real burger od Dirty Dog, proteinový Testosterone ramen z Taika a mega bowl z Gohanu. A nechybí ani sladkosti od Dortem proti rakovině, jejichž koupí podpoříte pacienty s rakovinou prostaty.

Jihoasijský festival – 22. až 24. listopadu, 12:00 až 18:00

Objevte rozmanité chutě, barvy a zvuky Jižní Asie na třídenním festivalu plném kultury:

● Pátek 22. listopadu: Bollywoodské hity, které rozhýbou každého!

● Sobota 23. listopadu: Taneční vystoupení skupiny Persian Divas

● Neděle 24. listopadu: Emotivní koncert zpěvačky Anastacie Petrucké

Vychutnejte si autentická jihoasijská jídla od Lazeez (afghánská kuchyně), Prague Misthan Bhandar (indické sladkosti) nebo víkendové speciality od Warung Indonesia a Spice Affair.

Den díkůvzdání s Dirty Dog – 28. listopadu

Přijďte si užít pravou americkou hostinu od Dirty Dog, kde vás čekají klasiky jako uzená krůtí prsa, nádivka s klobásou a brusinková omáčka s pomerančovou kůrou. Večeře začíná v 18:00 a je nutná rezervace. Takeout a rozvoz jsou dostupné přes Wolt, Bolt nebo Foodoru. Více informací naleznete na stránce Dirty Dog’s Thanksgiving.

Festival polévek – 30. listopadu, 12:00 až 20:00

Zahřejte se a užijte si bohatou nabídku polévek, včetně:

● Taiko: autentický ramen

● Gohan: tradiční pho

● Napoke: exotická tomka polévka

● A jako speciální host u nás bude Polévkárna U Babičky pop-up s domácími polévkami

Ideální příležitost pro milovníky polévek, kteří hledají nové chutě a zimní pohodlí.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty