Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

3 tradiční vietnamské polévky, které se nejmenují Pho

3 tradiční vietnamské polévky

3 tradiční vietnamské polévky Zdroj: istockphoto + instagram

  • Zavřít

3 tradiční vietnamské polévky Zdroj: istockphoto + instagram

Máte rádi Pho Bo, ale zároveň chcete zkusit něco nového z vietnamské kuchyně? My jsme si při našich toulkách po vietnamských bistrech našli nové favority, takže se s vámi o ně chceme podělit! :)

Druhů Pho polévky je hned několik – ať už je to klasické s hovězím masem, které je kompletně povařené, nebo hovězí Pho Bo Tai, kdy jsou syrové kousky masa přelévány horkým vývarem. A pro milovníky kuřecího masa je tu Pho Ga. Pokud ale máte tuto nudlovou polévku v malíku, určitě by vás mohly bavit i další! Nezůstane jen u hovězího, ve vietnamských polévkách se objevují také mořské plody nebo kapří maso!

Zajímavé ale je, že vietnamská jídla se jmenují vlastně podle nudlí, které v daném pokrmu použijete – "bun" jsou kulaté rýžové nudle, "pho" naopak rýžové ploché. Ve Vietnamu jsou hodně používané ještě takzvané nudle "mien". Každý druh se hodí k určitým pokrmům, ale i když máte nudle pho, které často vidíte plavat ve vývaru, neznamená to, že je příště nenajdete v nějakém pokrmu bez něj. Stejně tak jsou u nás nudle bun známé z jídel jako Bun Bo Nam Bo nebo Bun Cha, ale najdete je i v polévkách – a my vám přesně takové dnes ukážeme.

Hu Tieu Nam Vang

Začneme tradiční polévkou přímo z bývalého Saigonu, dnes Ho Či Minova Města. Stejně jako velká řada vietnamských polévek je velikostně opravdu slušná. Původní receptura, ze které tato polévka vychází, je mixem kambodžské a čínské kuchyně, ale Vietnamci si ji tak trochu půjčili a přetvořili do vlastní podoby. Najdete ji hned v několika variacích, ale často jde o vývar, rýžové nudle a kombinaci hned několika ingrediencí navrch – jako například vepřového masa, krevet nebo olihní.

Nám už se při pohledu na tuto polévku dost sbíhají sliny, bohužel jsme ale zatím nenašli v Praze podnik, do kterého bychom si na ni zaběhli – možností by byla Sapa, ale ověřeno nemáme. Pokud se chcete podělit o nějaký tip, určitě nám dejte vědět! ;)

Bun Bo Hue

Další perfektní polévkou je Bun Bo Hue. Tato tradiční vietnamská polévka pochází z města Hue, které najdete v centrální části Vietnamu, a místní kuchyně je spojována s bývalým císařským dvorem. Tato polévka je hodně populární díky své vyvážené chuti – najdete v ní tak akorát kyselosti, sladkosti, pikantnosti i slanosti.

Připravuje se s rýžovými nudlemi, v názvu je najdete pod slovíčkem “bun” a hovězím masem, slovo “bo”, které známe z oblíbené hovězí polévky. Základem je samožrejmě poctivý vývar, ale také nezaměnitelná chuť citronové trávy. Recepty se v určitých věcech mohou lišit, stejně jako mají naše babičky svoje osvědčené postupy na přípravu nedělní svíčkové nebo jiné oblíbené pochoutky. Jedno z pojetí Bun Bo Hue najdete třeba v podniku Noodle Bay na Žižkově, ale samozřejmě i v Sapě v bistru Bun Bo Hue, kde ji navíc podávají s krevetovými knedlíčky.

Bun Ca

Jako velkou parádu na závěr jsme vybrali chutí nabitou rybí polévku. U nás je kapr většinou vánoční pochoutkou, kterou si připravujeme smaženou a s bramborovým salátem. Možná by vás ale ani nenapadlo, že si ve Vietnamu s kapřím masem tak skvěle vyhrají a připraví velmi neotřelou polévku. Jmenuje se Bun Ca a je plná do křupava vysmažených kousků kapřího masa, šťávy z rajčat a voňavého kopru i dalších bylinek.

Připravit si ji můžete i doma, stojí rozhodně za zkoušku. Jestli se bojíte kombinace s kaprem, můžete zkusit jinou rybu, ale garantujeme vám, že tradiční verzi si zamilují snad všichni.

Zaskočte na porci horké polévky Bun Ca třeba do Sapy, mají ji v bistru Nam Oanh Quán. A výtečnou dostanete i v dejvické vietnamské restauraci Ha Noi na Puškinově náměstí.

Připravila Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky tipy tradiční polévky Asie Vietnam nudlové polévky

Návrhy pro vás

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmezánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní


Přečtěte si také

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Soutěžící

Petra Kostková

Soutěže Prostřeno!

Soutěž Prostřeno! o pět balíčků produktů Idilia Foods (25. 9. - 28. 9. 2023)

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Novinky

Mixér: oslava sladkých makronek, famózní mušle nebo nová restaurace s italskou kuchyní

Tradice našich babiček

Vánoce v klidu: Začněte s dárky včas! S BELIS potěšíte všechny, kdo rádi vaří

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak uskladnit vyloupané vlašské ořechy, aby dlouho vydržely

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Heger: Se spojováním proti Ficovi nám radili i Fiala s Jurečkou. Rozhodlo ale ego lídrů BIS: Ruský agent v Česku šířil propagandu o Ukrajině za tisíce eur. Zlákal i známé tváře Rusové ze mě vymlátili duši. Islámský stát je proti nim banda skautů, líčí krutě mučený Brit

prima-zeny

Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat Honza Dědek vzpomíná na největší výzvu. V roli hosta ho Jan Kraus pořádně vyškolil Návštěvníci se musí protáhnout mezi nahými těly. Výstava kontroverzní umělkyně šokuje

prima-zoom

Kdo byl nejbohatší sportovec historie? Žralok dostal zálusk na lachtana. Podívejte se, kdo v napínavém souboji zvítězil Utahraptor byl krutým lovcem. Podívejte se, jak líčil na kořist

prima-fresh

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem Mixér: oslava sladkých makronek, famózní mušle nebo nová restaurace s italskou kuchyní

prima-cool

Kazmův milion jde vyhrát z domova Konec stávky? Hollywood se blíží k návratu do normálu, došlo k zásadnímu průlomu Kazmův milion dolarů může jít na dobrou věc. Slavný bavič byl vyzván, aby pomohl zachránit nemocného Martínka

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci Jaromír Soukup jen zírá, jak si Agáta užívá s Dopitou. Ten je u ní jako doma

prima-living

Sklizeň vlašských ořechů je tady. Jak vlašáky správně skladovat, aby do Vánoc nezplesnivěly Co dělat, když pes kašle. Na vysoce nakažlivý psincový kašel platí i bazalka a heřmánek Jak vyčistit skvrny od červené řepy. Vyzkoušeli jsme hned několik postupů. Fungují všechny

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.