Máte rádi Pho Bo, ale zároveň chcete zkusit něco nového z vietnamské kuchyně? My jsme si při našich toulkách po vietnamských bistrech našli nové favority, takže se s vámi o ně chceme podělit! :)
3 tradiční vietnamské polévky, které se nejmenují Pho
Druhů Pho polévky je hned několik – ať už je to klasické s hovězím masem, které je kompletně povařené, nebo hovězí Pho Bo Tai, kdy jsou syrové kousky masa přelévány horkým vývarem. A pro milovníky kuřecího masa je tu Pho Ga. Pokud ale máte tuto nudlovou polévku v malíku, určitě by vás mohly bavit i další! Nezůstane jen u hovězího, ve vietnamských polévkách se objevují také mořské plody nebo kapří maso!
Zajímavé ale je, že vietnamská jídla se jmenují vlastně podle nudlí, které v daném pokrmu použijete – "bun" jsou kulaté rýžové nudle, "pho" naopak rýžové ploché. Ve Vietnamu jsou hodně používané ještě takzvané nudle "mien". Každý druh se hodí k určitým pokrmům, ale i když máte nudle pho, které často vidíte plavat ve vývaru, neznamená to, že je příště nenajdete v nějakém pokrmu bez něj. Stejně tak jsou u nás nudle bun známé z jídel jako Bun Bo Nam Bo nebo Bun Cha, ale najdete je i v polévkách – a my vám přesně takové dnes ukážeme.
Hu Tieu Nam Vang
Začneme tradiční polévkou přímo z bývalého Saigonu, dnes Ho Či Minova Města. Stejně jako velká řada vietnamských polévek je velikostně opravdu slušná. Původní receptura, ze které tato polévka vychází, je mixem kambodžské a čínské kuchyně, ale Vietnamci si ji tak trochu půjčili a přetvořili do vlastní podoby. Najdete ji hned v několika variacích, ale často jde o vývar, rýžové nudle a kombinaci hned několika ingrediencí navrch – jako například vepřového masa, krevet nebo olihní.
Nám už se při pohledu na tuto polévku dost sbíhají sliny, bohužel jsme ale zatím nenašli v Praze podnik, do kterého bychom si na ni zaběhli – možností by byla Sapa, ale ověřeno nemáme. Pokud se chcete podělit o nějaký tip, určitě nám dejte vědět! ;)
Bun Bo Hue
Další perfektní polévkou je Bun Bo Hue. Tato tradiční vietnamská polévka pochází z města Hue, které najdete v centrální části Vietnamu, a místní kuchyně je spojována s bývalým císařským dvorem. Tato polévka je hodně populární díky své vyvážené chuti – najdete v ní tak akorát kyselosti, sladkosti, pikantnosti i slanosti.
Připravuje se s rýžovými nudlemi, v názvu je najdete pod slovíčkem “bun” a hovězím masem, slovo “bo”, které známe z oblíbené hovězí polévky. Základem je samožrejmě poctivý vývar, ale také nezaměnitelná chuť citronové trávy. Recepty se v určitých věcech mohou lišit, stejně jako mají naše babičky svoje osvědčené postupy na přípravu nedělní svíčkové nebo jiné oblíbené pochoutky. Jedno z pojetí Bun Bo Hue najdete třeba v podniku Noodle Bay na Žižkově, ale samozřejmě i v Sapě v bistru Bun Bo Hue, kde ji navíc podávají s krevetovými knedlíčky.
Bun Ca
Jako velkou parádu na závěr jsme vybrali chutí nabitou rybí polévku. U nás je kapr většinou vánoční pochoutkou, kterou si připravujeme smaženou a s bramborovým salátem. Možná by vás ale ani nenapadlo, že si ve Vietnamu s kapřím masem tak skvěle vyhrají a připraví velmi neotřelou polévku. Jmenuje se Bun Ca a je plná do křupava vysmažených kousků kapřího masa, šťávy z rajčat a voňavého kopru i dalších bylinek.
Připravit si ji můžete i doma, stojí rozhodně za zkoušku. Jestli se bojíte kombinace s kaprem, můžete zkusit jinou rybu, ale garantujeme vám, že tradiční verzi si zamilují snad všichni.
Zaskočte na porci horké polévky Bun Ca třeba do Sapy, mají ji v bistru Nam Oanh Quán. A výtečnou dostanete i v dejvické vietnamské restauraci Ha Noi na Puškinově náměstí.
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima