Méně masa, více zeleniny: Zapojte ji chutně do každodenního jídelníčku
Zeleninu bychom měli jíst každý den
Zdroj: istock.com
Zeleninu bychom měli jíst každý den
Zdroj:
istock.com
Existuje mnoho skvělých nápadů, jak dostat více zeleniny do denního jídelníčku. Přidávejte ji do snídaní, polévek a hlavních jídel. Experimentování s různými druhy zeleniny může být také velmi zajímavé a inspirativní. V kuchyni objevujte, hrajte si a zlepšete své zdraví a dostaňte se do celkové pohody.
Zdravá a vyvážená strava by měla obsahovat dostatek potravin, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Mnoho lidí však stále takové jídlo ve svém jídelníčku postrádá. Třeba taková zelenina by měla tvořit podstatnou část lidské potravy. Nedostatečná konzumace zeleniny může vést k nedostatku důležitých živin. Proto je důležité najít způsob, jak ji více do jídelníčku zapojit.
Zelenina v snídani
Do omelety přidejte špenát, papriku nebo rajčata. Různé druhy zeleniny se také skvěle hodí do smoothie nebo do slaných muffinů. Připravit si také můžete snídaňový wrap plněný zeleninou a vejci. Skvělé jsou také zeleninové pomazánky, které se hodí k snídani i k svačině.
Příjemně vás překvapí například celerová pomazánka s mrkví a jablkem
Díky své různorodosti je salát výborným doplňkem k různým jídlům, ať už se jedná o lehký oběd, nebo svačinu. Přidáním několika druhů zeleniny, semínek nebo omáček můžete vytvořit z každodenního salátu lahodnou a zdravou přílohu, kterou budete mít rádi.
Připravte pravý a původní salát Caesar podle videoreceptu
Pokud se snažíte snížit množství masa ve své jídelníčku, použijte zeleninu jako skvělou náhradu. Například připravte zeleninové placičky nebo chilli s fazolemi a zeleninou. Skvělý je také pečený steak z květáku.
Vyzkoušejte cuketové placky s jogutovým dipem podle návodného videoreceptu
Omáčky jsou skvělým způsobem, jak přidat více zeleniny do jídelníčku. Připravte zeleninovou omáčku z rajčat, pečených paprik nebo cuket. Skvělé jsou také osolená nastrouhaná čerstvá rajčata v olivovém oleji. Tuto salsu použijte k masu nebo jí polijte čerstvou bagetu.
Zeleninové vývary
V hrnci na másle osmahněte nastrouhanou mrkev, celer a petržel a zalijte vodou. Přidejte sůl a nechte vařit. Pak ve vývaru nechejte uvařit domácí nudle do polévky a máte super snadné jídlo hotové! Zeleninový vývar zahřeje a přidá potřebné vitaminy.