Každoroční svátek díkůvzdání ve Spojených státech a Kanadě je obzvláště bohatý na legendy, symboliku a tradiční jídlo. Severoamerické rodiny se scházejí v hojném počtu a hodují tradičně pečeného krocana, chlebovou nádivku, brambory, brusinkovou omáčku a dýňový koláč.
Krocan na Den díkůvzdání má svou symboliku. Hostina se skládá z původních plodin
Američané si tímto dnem připomínají historický odkaz, kdy do Spojených států dopluli první evropští poutníci, Otcové poutníci, a spřátelili se s domorodými kmeny. Ti osadníkům poskytli nezbytnou pomoc při obstarávání potravin, a pomohli jim tak překonat zimu. Naučili je rybolovu, lovu, jak pěstovat obilí a vařit kukuřici, brusinky a tykve.
Roku 1621 se konala velká hostina, kdy společně osadníci a domorodci z kmene Wampanoag slavili, jedli a pili.
Zde se nejspíš vzal zvyk v pojídání krocana, který díky své velikosti dokáže nakrmit celou rodinu. Lovit se jich mohlo tedy méně než jiné drůbeže. Navíc se často vyskytovali na polích a pastvinách, kde se stali jednoduchým terčem. Ostatní tradiční pokrmy se připravují s historickým podtextem a mají podobnou symboliku jako právě krocan.
Kdy se Den díkůvzdání slaví
Datum oslav se v závislosti na státech mění, dokonce i v průběhu historie se s datem různě hýbalo. Angličané a Kanaďané slaví již v říjnu, Američanům se Den díkůvzdání ustálil na čtvrtý čtvrtek v listopadu díky prezidentovi Franklinu Rooseveltovi, který v roce 1941 podepsal zákon o stanovujícím datu a prodloužil tak dobu mezi tímto svátkem a Vánocemi. Dříve se totiž slavilo o týden později. Letos tedy svátek díkůvzdání připadá na 24. listopadu.
Dnes se v Americe Den Díkůvzdání vnímá jako den času na rodinu, dobrého jídla a vděčnosti. Lidé z celé země se zkrátka scházejí, aby se podělili o připravené dobroty a přemýšleli o všem, za co jsou vděční.
Jak se svátek slaví
Svátek se slaví nejrůznějšími způsoby. Lidé se dívají na sportovní utkání, navštěvují přátele a konají se nejrůznější soutěže. Také se pořádají dobročinné akce a sbírky zejména spojené s jídlem. Jídlo se rozdává potřebným, pracuje se ve veřejných jídelnách, sbírá se jídlo do potravinových bank nebo se přispívá mobilním kuchyním.
Tradiční jídlo na Den díkuvzdání
Žádný Den díkůvzdání by se nemohl uskutečnit bez tradičního jídla. Pečený krocan se stal symbolickým pokrmem. Při svátečních hodech se dále konzumuje nádivka, bramborová kaše a brusinková omáčka. Nechybí ani sladké brambory, růžičková kapusta a jako sladká tečka na závěr dýňový koláč.
Domorodí Američané mají za sebou temnou historii plnou krvelačných bojů, genocidy a úmrtí na evropské nemoci. Den díkůvzdání je často předmětem nejrůznějších debat a kontroverzí. Měsíc listopad je považován za národní měsíc kulturního dědictví domorodých Američanů.
redaktorka FTV Prima