Když vám život nadělí vařená vejce, udělejte z nich vajíčkovou pomazánku! Vyzkoušejte recepty z Lokálu, Esky, Myšáka nebo Café Savoy

Pokud vám po Velikonocích zbyla vejce natvrdo, nabízí se příprava vajíčkové pomazánky. Vyzkoušejte jednu z následujících receptur – zaujme vás ta z Lokálu, Café Savoy, pekárny Eska nebo z cukrárny Myšák, jež kromě svých zákusků proslula právě i chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou?

Vajíčková pomazánka z Lokálu

4 porce / příprava do 30 minut

Suroviny:

  • vejce 4 ks
  • cibule 50 g
  • kyselá okurka 50 g
  • hořčice plnotučná 1 lžíce
  • majonéza 1 lžíce
  • máslo 50 g
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky (pažitka, listová petrželka, libeček, …)

Postup přípravy:

  1. Vejce uvařte natvrdo – stačí 9 minut, aby vám žloutek nezmodral.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, stejně tak nakrájejte i kyselé okurky.
  3. Uvařená vejce oloupejte a pomocí kráječe nakrájejte na drobné kostky.
  4. Smíchejte vejce, okurku a cibuli. Osolte a opepřete dle chuti.
  5. Přidejte hořčici, majonézu, změklé máslo a nasekané bylinky a opět promíchejte.
  6. Podávejte s čerstvým chlebem nebo suchou topinkou.

Vajíčková pomazánka z Café Savoy

4 porce / příprava do 30 minut

Suroviny:

  • vejce 5 ks
  • majonéza 10 lžic
  • šalotka (nakrájená nadrobno) 1 ks
  • šťáva z ½ citronu či limetky
  • pažitka (nasekaná nadrobno)
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. Vejce uvařte natvrdo – 10 minut ve vodě nebo v páře.
  2. Mezitím v míse smíchejte majonézu, nadrobno nakrájenou šalotku a pažitku s citrusovou šťávou. Osolte a opepřete dle chuti.
  3. Uvařená vejce oloupejte, nechte vychladnout a pak je nakrájejte na kostičky. Dobře vám poslouží také kráječ na brambory do salátu.
  4. Vše smíchejte a nechte v lednici hodinu odležet. Poté můžete servírovat.

PRIMA TIP: Vajíčková pomazánka z Café Savoy se hodí i jako základ chlebíčků – stačí dozdobit plátkem šunky, kyselou okurkou a kolečkem vejce uvařeného natvrdo.

Vyzkoušejte vajíčkovou pomazánku s pomazánkovým máslem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem

Vajíčková pomazánka z Esky

4 porce / příprava do 30 minut

Suroviny:

  • vejce 6 ks
  • šalotka 25 g (1 menší)
  • sýr typu žervé 200 g
  • dijonská hořčice 10 g
  • plnotučná hořčice 10 g
  • pažitka (nasekaná nadrobno)
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. Vejce vařte 8–10 minut, poté je zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Pro usnadnění práce můžete skořápky loupat přímo ve vodě. Následně vejce pokrájejte na menší kousky.
  2. Šalotku nakrájejte nadrobno a smíchejte s žervé, oběma druhy hořčice a vejci. Osolte a opepřete. Nakonec přidejte pažitku.
PRIMA TIP: K pomazánce z Esky je ideální krajíc ukrojený z čerstvě upečeného bochníku tzv. třiatřicítky. Jedná se o ikonický chleba z Esky s 33% podílem žita.

Vajíčková pomazánka z Myšáka

4 porce / příprava do 30 minut

Suroviny:

  • vejce 5 ks
  • majonéza 100 g
  • pažitka (nasekaná nadrobno)
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Následně je smíchejte s ostatními ingrediencemi, osolte a opepřete dle chuti.
  3. Pomazánku podávejte na oblíbeném pečivu.
PRIMA TIP: Pro výraznější chuť i vůni přidejte lžičku oleje z bílých lanýžů.

Vyzkoušejte také retro vajíčkový salát podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Retro vajíčkový salát podle norem z roku 1976

Zdroj: Ambiente, Café Savoy, Eska, Myšák, Lokál

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty