Vajíčkovka patří mezi nejoblíbenější pomazánky celoročně
Zdroj: iStock
Vajíčkovka patří mezi nejoblíbenější pomazánky celoročně
Zdroj:
iStock
Pokud vám po Velikonocích zbyla vejce natvrdo, nabízí se příprava vajíčkové pomazánky. Vyzkoušejte jednu z následujících receptur – zaujme vás ta z Lokálu, Café Savoy, pekárny Eska nebo z cukrárny Myšák, jež kromě svých zákusků proslula právě i chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou?
Vajíčková pomazánka z Lokálu
4 porce / příprava do 30 minut
Suroviny:
-
vejce 4 ks
-
cibule 50 g
-
kyselá okurka 50 g
-
hořčice plnotučná 1 lžíce
-
majonéza 1 lžíce
-
máslo 50 g
-
sůl, pepř
-
čerstvé bylinky (pažitka, listová petrželka, libeček, …)
Postup přípravy:
-
Vejce uvařte natvrdo – stačí 9 minut, aby vám žloutek nezmodral.
-
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, stejně tak nakrájejte i kyselé okurky.
-
Uvařená vejce oloupejte a pomocí kráječe nakrájejte na drobné kostky.
-
Smíchejte vejce, okurku a cibuli. Osolte a opepřete dle chuti.
-
Přidejte hořčici, majonézu, změklé máslo a nasekané bylinky a opět promíchejte.
-
Podávejte s čerstvým chlebem nebo suchou topinkou.
Ve vajíčkové pomazánce z Lokálu nechybí čerstvé bylinky
Zdroj: se souhlasem Ambiente
Ve vajíčkové pomazánce z Lokálu nechybí čerstvé bylinky
Zdroj:
se souhlasem Ambiente
Vajíčková pomazánka z Café Savoy
4 porce / příprava do 30 minut
Suroviny:
-
vejce 5 ks
-
majonéza 10 lžic
-
šalotka (nakrájená nadrobno) 1 ks
-
šťáva z ½ citronu či limetky
-
pažitka (nasekaná nadrobno)
-
sůl a pepř
Postup přípravy:
-
Vejce uvařte natvrdo – 10 minut ve vodě nebo v páře.
-
Mezitím v míse smíchejte majonézu, nadrobno nakrájenou šalotku a pažitku s citrusovou šťávou. Osolte a opepřete dle chuti.
-
Uvařená vejce oloupejte, nechte vychladnout a pak je nakrájejte na kostičky. Dobře vám poslouží také kráječ na brambory do salátu.
-
Vše smíchejte a nechte v lednici hodinu odležet. Poté můžete servírovat.
PRIMA TIP: Vajíčková pomazánka z Café Savoy se hodí i jako základ chlebíčků – stačí dozdobit plátkem šunky, kyselou okurkou a kolečkem vejce uvařeného natvrdo.
Vyzkoušejte vajíčkovou pomazánku s pomazánkovým máslem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem
Vajíčková pomazánka z Esky
4 porce / příprava do 30 minut
Suroviny:
-
vejce 6 ks
-
šalotka 25 g (1 menší)
-
sýr typu žervé 200 g
-
dijonská hořčice 10 g
-
plnotučná hořčice 10 g
-
pažitka (nasekaná nadrobno)
-
sůl a pepř
Postup přípravy:
-
Vejce vařte 8–10 minut, poté je zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Pro usnadnění práce můžete skořápky loupat přímo ve vodě. Následně vejce pokrájejte na menší kousky.
-
Šalotku nakrájejte nadrobno a smíchejte s žervé, oběma druhy hořčice a vejci. Osolte a opepřete. Nakonec přidejte pažitku.
PRIMA TIP: K pomazánce z Esky je ideální krajíc ukrojený z čerstvě upečeného bochníku tzv. třiatřicítky. Jedná se o ikonický chleba z Esky s 33% podílem žita.
Vajíčková pomazánka na kvasovém chlebu z Esky
Zdroj: se souhlasem Ambiente
Vajíčková pomazánka na kvasovém chlebu z Esky
Zdroj:
se souhlasem Ambiente
Vajíčková pomazánka z Myšáka
4 porce / příprava do 30 minut
Suroviny:
-
vejce 5 ks
-
majonéza 100 g
-
pažitka (nasekaná nadrobno)
-
sůl a pepř
Postup:
-
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
-
Následně je smíchejte s ostatními ingrediencemi, osolte a opepřete dle chuti.
-
Pomazánku podávejte na oblíbeném pečivu.
PRIMA TIP: Pro výraznější chuť i vůni přidejte lžičku oleje z bílých lanýžů.
Vajíčková pomazánka je skvělá svačina
Zdroj: se souhlasem Ambiente
Vajíčková pomazánka je skvělá svačina
Zdroj:
se souhlasem Ambiente
Vyzkoušejte také retro vajíčkový salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Retro vajíčkový salát podle norem z roku 1976
Zdroj: Ambiente, Café Savoy, Eska, Myšák, Lokál