Listové těsto je velice univerzální, a právě to nám na něm nejvíc vyhovuje. Upečete ho naslano, nasladko, jde jen ozdobit, ale také všelijak zamotat nebo přeložit. Zkrátka si s ním můžete vyhrát. Pojďte se s námi pustit do pečení!
Jak zužitkovat zásoby listového těsta? Hodí se na sladké i slané pečení po celý rok!
Různé košíčky, taštičky a šátečky jsou u listového těsta jasná volba! Zároveň je skvělé, že takové recepty můžete udělat nejen nasladko, ale i naslano. Zkuste třeba slané košíčky plněné vajíčkovo-pivním krémem nebo náplní z pampelišek.
Pokud vám doma zbylo opravdu jen trochu těsta nebo třeba odřezky z jiného pečení, určitě můžete připravit malé tyčinky jako ozdobu do polévky. Dodají jídlu tu milovanou křupavost a u krémových polévek jsou takové tyčinky obzvlášť výtečné.
Druhým tradičním využitím listového těsta je pečení šneků. Zase můžou být nasladko i naslano, to je jasné. Tady máte pár receptů pro fanoušky sladkého, které se vám budou hodit k odpolední kávičce. Nebo otestujte růžičky z listového těsta, které jsou obzvlášť efektní.
Velikonoce sice nejsou za dveřmi, ale mít nějaký nový recept v rukávu se vždycky hodí. Až to bude aktuální, můžete si doma upéct velikonoční vajíčka z listového těsta. Anebo je upečte rovnou teď, ať si je natrénujete!
Dalším jídlem z listového těsta je samozřejmě slaný koláč. Když vám zbyde hodně zeleniny, hodí se o to víc. Můžete zkusit klasiku do kulaté formy, na plech, ale také zamotaný koláč, který stojí za to!
Párečky v listovém těstě? To je klasika všemožných oslav, ať už jsou pro děti nebo dospělé. Přidejte je na menu a potěšte návštěvu touto známou chuťovkou.
Do listového těsta nemusíte balit jen ovoce nebo zeleninu, hodí se i do řady receptů s masem. Velice typickým receptem je třeba hovězí Wellington, ale obdobně můžete připravit i lososa, kuřecí nebo vepřovou panenku. Nebo milovanou sekanou!
A poslední recept na jídlo z listového těsta jsou tyto paštičky, které si můžete udělat podle našeho videoreceptu:
Kompletní recept ZDE
Na závěr pro vás máme ještě domácí recept na listové těsto – kdyby náhodou ty aktuální zásoby přece jen došly.
Zdroj: autorský text
redaktorka FTV Prima