Suroviny
- vepřová panenka 1 ks
- listové těsto 1 balení
- kapusta (několik spařených listů)
- slanina (nebo schwarzwaldská šunka)
- bylinky (čerstvé oregano, šalvěj, bazalka) 1 hrst
- sůl
- pepř
- vejce (na potření listového těsta)
- sůl (hrubozrnná sůl na posypání těsta)
Postup přípravy
- Panenku nejdřív opepřete, pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a nechte chvíli v alobalu nebo potravinové fólii ležet stranou. Alespoň hodinu, ať se maso ovoní bylinkami.
- Pak si na listové těsto naskládejte slaninu a na ní potom listy kapusty. Rozpalte olivový olej a na něm ze všech stran osmažte krátce panenku, aby se zatáhla. Tu potom položte na těsto a opatrně ji do něj zabalte. Přesahy nechte větší, klidně 2 cm, a pořádně balíček utáhněte. Konce překřižte a přeložte. Navrch udělejte tenoučké (ale opravdu jenom lehce) zářezy žiletkou a těsto poctivě potřete vajíčkem. Navrch nasypejte hrubozrnou sůl.
- To celé dejte na pečicí papír do trouby a pečte asi 20 minutek. Pokud máte raději panenku červenější, klidně ji vyndejte za 15 minut.
- Podávejte například se šťouchanými bramborami.