Roláda
- krůtí prsa 500 g
- rozmarýn (čerstvý) 1 svazek
- tymián (čerstvý) 1 svazek
- listové těsto 1 balení
- vejce 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Karotkové pyré
- karotka (mladá) 2 svazky
- máslo kousek
- mrkvová šťáva 100 ml
- badyán 2 hvězdičky
- citronová šťáva (z jednoho citrónu)
- sůl
Postup přípravy
- Gril nebo troubu rozehřejte na 180 °C. Krůtí maso rozkrájejte na úhledné válečky a ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Bylinky jemně nasekejte. Opečené maso v nich důkladně obalte, osolte a opepřete.
- Listové těsto rozválejte na výšku asi 3 mm a připravené maso do něj pevně zabalte. Roládu potřete prošlehaným vajíčkem, vložte do pekáčku nebo misky z alobalu a pečte pod poklopem na grilu nebo v troubě, až teplota ve středu rolády dosáhne 68 °C. Vyjměte a nechte chvíli stát.
- Na pyré karotku očistěte a nakrájejte na kolečka. Na rozehřátém másle ji osmažte dozlatova. Zalijte mrkvovou šťávou, přidejte badyán a zakryté povařte asi 10 až 15 minut doměkka.
- Většinu šťávy z karotky slijte a uchovejte ji stranou. Vyjměte badyán, ke karotce přidejte citronovou šťávu, trochu osolte a rozmixujte, případně zřeďte scezenou šťávou a dochuťte. Propasírujte přes jemné sítko a podávejte k roládě, doplněné přílohou podle vlastního výběru.