Suroviny
- Listové těsto 260 g
- velké zralé švestky 10 ks
- vanilkový cukr 10 g
- Žloutek 2 ks
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Rozehřejte gril na 250 °C.
- Rozpulte švestky, odstraňte stopku i pecku a půlky nakrájejte na slabé plátky.
- Rozválejte listové těsto a nařezejte na proužky o rozměrech zhruba 20 x 2 cm, a ty rozložte tak, aby mezi sebou měly zhruba 8 cm velké rozestupy. Na proužky z těsta rozložte plátky švestek. Nechte je klidně trochu přesahovat přes okraje těsta. Posypte vanilkovým cukrem a opatrně srolujte do růžiček. Aby se růžičky nerozbalovaly, potřete okraj těsta žloutkem a opatrně přitiskněte. Nakonec žloutkem potřete i celou růžičku.
- Nastříhejte pečicí papír na čtverečky o něco větší, než je velikost růžiček. Pak čtverečky naskládejte na plech. Vzduch tak bude lépe cirkulovat, než kdybyste použili kus papíru vcelku. Na čtverečky pečicího papíru naskládejte růžičky. Plech dejte na grilovací mřížku a pod zavřeným víkem pečte na nepřímém žáru při 220 °C.
- Asi po 15 minutách vyndejte růžičky z grilu a poprašte je moučkovým cukrem. Nejlépe chutnají ještě vlažné.