Suroviny
- jablka (větší pevnější ) 4 ks
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- máslo 3 lžíce
- sušené rozinky (nebo brusinky předem namočené v rumu nebo ovocném čaji) 2 lžíce
- listové těsto (rozválené ) 2 balení
- strouhanka (nabo mleté mandle) 2 hrsti
- cukr krupice (přírodní ) 2–4 lžíce
- mletá skořice (nebo skořicový cukr) 1 lžíce
- vejce (rozšlehané, na potření) 1 ks
- mandlové plátky (na ozdobu) 1 hrst
Postup přípravy
- Jablka nahrubo nastrouhejte – můžete je oloupat, ale nemusíte, záleží na vás. Hned je v míse zakapejte citronovou šťávou.
- V silnostěnném kastrolu rozehřejte máslo, vsypte nastrouhaná jablka se vší šťávou a na velmi mírném stupni pod pokličkou je duste asi 10 minut, až budou měkká. Většinu šťávy nechte odpařit. K jablkům vmíchejte odkapané rozinky nebo brusinky.
- Pláty těsta potřete rozpuštěným máslem a rovnoměrně posypte strouhankou nebo mandlemi. Máte-li strouhanku, je lepší ji na másle trochu opražit a směsí pak potřít těsto.
- Na potřené těsto rovnoměrně rozestřete jablka, ne až k okrajům. Poprašte cukrem a skořicí podle chuti. Z delší strany těsto pevně stočte a pak dejte na 15 až 30 minut do ledničky, bude se lépe krájet. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Záviny rozkrájejte ostrým nožem na asi 1cm plátky, které klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete je rozšlehaným vejcem (pokud vám zbyl nějaký rum nebo výluh z namáčení rozinek, klidně ho přidejte k vejci), poklaďte mandlovými lupínky, vložte do trouby a pečte, až budou šneky krásně zlatohnědé, asi 15 minut.