Sladké roládky z listového těsta s jablečnou náplní

Moje hodnocení
4x

Dokonale vypečená porce štrúdlu s voňavou a vláčnou náplní možná v budoucnu nahradí i klasický závin, neboť je nejen stejně dobrá, ale i o dost praktičtější. Ideální na oslavy, pikniky i jako svačina na cestu či do práce.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • větší pevnější jablka 4 ks
  • šťáva z 1/2 citronu
  • máslo 3 lžíce
  • rozinky nebo brusinky předem namočené v rumu nebo ovocném čaji 2 lžíce
  • rozválené listové těsto 2 balení
  • strouhanka nabo mleté mandle 2 hrsti
  • přírodní krupicový cukr 2–4 lžíce
  • mletá skořice nebo skořicový cukr 1 lžíce
  • rozšlehané vejce na potření 1 ks
  • mandlové lupínky na ozdobu 1 hrst

Postup přípravy

  1. Jablka nahrubo nastrouhejte – můžete je oloupat, ale nemusíte, záleží na vás. Hned je v míse zakapejte citronovou šťávou.
  2. V silnostěnném kastrolu rozehřejte máslo, vsypte nastrouhaná jablka se vší šťávou a na velmi mírném stupni pod pokličkou je duste asi 10 minut, až budou měkká. Většinu šťávy nechte odpařit. K jablkům vmíchejte odkapané rozinky nebo brusinky.
  3. Pláty těsta potřete rozpuštěným máslem a rovnoměrně posypte strouhankou nebo mandlemi. Máte-li strouhanku, je lepší ji na másle trochu opražit a směsí pak potřít těsto.
  4. Na potřené těsto rovnoměrně rozestřete jablka, ne až k okrajům. Poprašte cukrem a skořicí podle chuti. Z delší strany těsto pevně stočte a pak dejte na 15 až 30 minut do ledničky, bude se lépe krájet. Troubu předehřejte na 170 °C.
  5. Záviny rozkrájejte ostrým nožem na asi 1cm plátky, které klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete je rozšlehaným vejcem (pokud vám zbyl nějaký rum nebo výluh z namáčení rozinek, klidně ho přidejte k vejci), poklaďte mandlovými lupínky, vložte do trouby a pečte, až budou šneky krásně zlatohnědé, asi 15 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty