Suroviny
- cibule (velké bílé ) 5 ks
- česnek 3 stroužky
- zeleninový vývar 500 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
- sýr (typu niva) 100 g
- listové těsto 200 g
- máslo 30 g
- bílý vinný ocet 100 ml
- vejce 1 ks
- muškátový oříšek
- cukr
- tymián (čerstvý )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Bílou cibuli dejte na pekáč, zlehka polijte olivovým olejem a vložte do předehřáté trouby na 160 °C. Pečte cca 40 minut nebo než cibule není úplně měkká.
- Mezitím na másle orestujte česnek, ke konci přidejte tymián. Zalijte vinným octem a nechte o půlku zredukovat. Poté zalijte vývarem a smetanou, nastrouhejte muškátový oříšek a vše vařte 10 minut.
- Poté vložte vyloupanou cibuli a vařte dalších 15 minut. Nakonec polévku rozmixujte a můžete zjemnit máslem. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a případně ještě okyselte octem.
- Listové těsto rozválejte a nakrájejte na proužky. Poté je pomašlujte vajíčkem, posypte nastrouhanou nivou a troškou muškátového oříšku. Pečte na 180 °C zhruba 25 minut.
PRIMA TIP: Zkuste popřemýšlet, zda během nakupování zjišťujete, odkud daná potravina pochází. Tuzemská zelenina a ovoce patří mezi nejchutnější. A to proto, že se sklízí až tehdy, kdy jsou dokonale zralé.
Další tipy a informace o kvalitních potravinách najdete na webu www.akademiekvality.cz.