Akademiekvality.cz

Polévka z pečené cibule a s tyčinkami z listového těsta s nivou

Moje hodnocení
10x

Jaké jídlo je vždycky hodně výživné, ale přitom nás nepříjemně „nezaplácne“? Rozhodně polévka! Pokud si dáte o trochu větší porci, bohatě vystačí k obědu nebo k večeři. A v tomto ročním období klidně i ke snídani. Ochutnejte tu naši, jejímž základem je zeleninový vývar a pečená cibule. Pokud jste zvyklí konzumovat k polévce také pečivo, doplnili jsme jednoduchý recept o tyčinky z listového těsta posypané nivou.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Bílou cibuli dejte na pekáč, zlehka polijte olivovým olejem a vložte do předehřáté trouby na 160 °C. Pečte cca 40 minut nebo než cibule není úplně měkká.
  2. Mezitím na másle orestujte česnek, ke konci přidejte tymián. Zalijte vinným octem a nechte o půlku zredukovat. Poté zalijte vývarem a smetanou, nastrouhejte muškátový oříšek a vše vařte 10 minut.
  3. Poté vložte vyloupanou cibuli a vařte dalších 15 minut. Nakonec polévku rozmixujte a můžete zjemnit máslem. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a případně ještě okyselte octem.
  4. Listové těsto rozválejte a nakrájejte na proužky. Poté je pomašlujte vajíčkem, posypte nastrouhanou nivou a troškou muškátového oříšku. Pečte na 180 °C zhruba 25 minut.

PRIMA TIP: Zkuste popřemýšlet, zda během nakupování zjišťujete, odkud daná potravina pochází. Tuzemská zelenina a ovoce patří mezi nejchutnější. A to proto, že se sklízí až tehdy, kdy jsou dokonale zralé.

Další tipy a informace o kvalitních potravinách najdete na webu www.akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty