Suroviny
- filet z lososa 500 g
- listové těsto 2 ks (2x 300 g)
- vejce 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Náplň
- šalotka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- špenát 300 g
- pórek 1 ks
- citronová šťáva
- máslo 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
K servírování
- brambory (opečené )
- tatarská omáčka
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Špenát omyjte a zbavte písku.
- Na pánvi rozpusťte máslo. Šalotku s česnekem zbavte slupky, nakrájejte nadrobno a nechte na másle zpěnit. Pórek nakrájejte na kolečka a přidejte s omytým špenátem na pánev a nechte ho lehce zavadnout. Osolte, opepřete a zakápněte lehce citronem. Smíchejte s šalotkou a česnekem, dejte bokem a nechte vychladnout.
- Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem, na který rozložte již rozválené jedno listové těsto.
- Vychladlý špenát vymačkejte a zbavte přebytečné vody. Poté ho rovnoměrně rozložte do středu listového těsta.
- Filet z lososa nožem zarovnejte tak, abyste z něj dostali rovnoměrný kus. Dobře ho osolte, opepřete a položte na špenát.
- Vejce rozšlehejte v hrnečku a pomocí mašlovačky pomažte okraje těsta. Druhé listové těsto rozbalte a položte na lososa. Okraje dobře zarovnejte a přitlačením vidličky spojte. Přebytečné těsto odkrojte nožem a zbytek pomažte zbylým vejcem. Na vrchní části těsta nožem na šikmo těsto nařízněte.
- Lososa v listovém těstě vložte do trouby a pečte 30 minut do zezlátnutí. Podávejte s opečenými brambory a tatarskou omáčkou.