Suroviny
- vepřová panenka 1 ks (cca 500 g)
- máslo 50 g
- cibule (střední ) 2 ks
- česnek 3 stroužky
- jablka 2 ks
- jablečný džus (nebo voda) 2 dl
- sušený tymián 1 lžička
- listové těsto (Belbake) 1 ks
- vejce (stačí malé) 1 ks
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Pokud máte panenku "s ocáskem" (tzn. že je na panence výrazný rozdíl mezi začátkem a koncem), vezměte tento užší kousek a stočte ho ke zbytku masa, aby vznikl váleček, který je všude podobně silný. Přichyťte provázkem nebo jehlou. Panenku osolte.
- Cibuli oloupejte a nařežte nadrobno. Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
- V pánvi rozpusťte máslo a na prudším ohni osmahněte panenku ze všech stran dohněda. Dohromady to trvá tak 10 minut – smažte opravdu ze všech stran, ne jen ze dvou, maso musí být zatažené.
- Osmaženou panenku vyndejte z pánve a nechte odpočívat a chladnout na talíři. Odstraňte provázek nebo jehlu (pokud něco z toho bylo použito).
- Stáhněte plamen na polovinu a do výpeku po panence vhoďte cibuli. Opekejte dozlatova. Pak přidejte česnek, nechte rozvonět (cca 2 minuty) a nakonec přidejte jablka.
- Za stálého míchání duste, dokud není směs měkká. Zalijte džusem/vodou, přidejte sůl, pepř a tymián a dále duste, odkud se nevyvaří všechna tekutina.
- Přemístěte do misky a nechte trochu zchladnout.
- Troubu zapněte na 200 °C (horkovzduch 180 °C).
- Těsto rozbalte (pokud nemáte variantu už rozválenou na pečicím papíře, tak si těsto rozválejte na obdelník, který je o něco delší než délka panenky).
- Na většinu povrchu natřete zchladlou jablečnou směs, na jednom konci (na delší straně) nechte asi 3 cm bez nádivky. Vejce rozšlehejte a mašlovačkou natřete část těsta bez jablečné nádivky.
- Panenku položte na druhý kraj a zabalte do těsta jako roládu, spoj nechte dole.
- Konce složte pod roládu a na papíře přeneste do pekáče nebo na plech. Celou roládu potřete vajíčkem a na pár místech propíchejte nožem (nebo ozdobně nařežte) a dejte péct na 30 minut do rozehřáté trouby.
- Po upečení má být těsto zlatavé až nahnědlé barvy. Nechte roládu asi 10 minut odpočívat a pak nařežte na porce a podávejte Uvnitř by měla být panenka lehce růžová.