Suroviny
- zelený chřest 500 g
- listové těsto 270 g
- vejce 2 ks
- zakysaná smetana 500 g
- tvrdý sýr (strouhaný, např. gouda, madeland, ementál...) 100 g
- fazole (nebo hrách na zatížení těsta) 500 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Víte, jak poznat, jestli je chřest čerstvý? Francouzi na to mají zvláštní, ale praktický zvyk. Když si kupují chřest, před konzumací jej nalomí, aby zjistili, jak čerstvý je. Pokud stonek křupne, je chřest čerstvý, pokud je gumový a ohne se, znamená to, že už tak čerstvý není. V Česku má chřest dlouholetou tradici a chuť českého chřestu oceňují gurmáni a kuchaři po celém světě.
Postup přípravy
- Chřest zbavte dřevnatého konce a pazochy nakrájejte na větší kousky.
- 3 minuty vařte ve vroucí osolené vodě. Poté chřest zchlaďte ve studené vodě a osušte ubrouskem.
- Listové těsto rozválejte na tenký plát, ten vložte do kulaté dortové formy s pečicím papírem. Propíchejte spodek těsta vidličkou, přidejte suché fazole nebo hrách, kterým těsto zatížíte, aby drželo tvar. Předpečte v troubě na 180 °C po dobu cca 12 minut a poté vyjměte fazole.
- V míse smíchejte zakysanou smetanu, vejce, sůl a pepř, až vznikne hladká směs, kterou vlijte do formy.
- Na vrch koláče rozložte chřest, posypte sýrem a zapečte v troubě na 180 °C po dobu cca 25 minut.
PRIMA TIP: Přidejte do smetanové směsi trochu nasekaného čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu. Tyto bylinky dokážou koláč oživit a dodat mu skvělou vůni. Poskládejte také na vrchol koláče několik celých výhonků chřestu bez dřevnatého konce. Tento trik dodá koláči hezký vzhled a zároveň naznačí, co se uvnitř skrývá. Můžete použít i chřest bílý, ten je před vařením potřeba celý oloupat a vařit o něco déle, asi 6 minut.