Jarní koláč z listového těsta se zeleným chřestem a zakysanou smetanou

Moje hodnocení
4x

Chřest je králem jarní zeleniny! Chřestová sezona je obvykle od dubna do června. Toto období je naprosto ideální pro přípravu vynikajícího jarního koláče, ve kterém můžete využít čerstvé a sezonní ingredience.

4 porce
60 minut

Suroviny

Víte, jak poznat, jestli je chřest čerstvý? Francouzi na to mají zvláštní, ale praktický zvyk. Když si kupují chřest, před konzumací jej nalomí, aby zjistili, jak čerstvý je. Pokud stonek křupne, je chřest čerstvý, pokud je gumový a ohne se, znamená to, že už tak čerstvý není. V Česku má chřest dlouholetou tradici a chuť českého chřestu oceňují gurmáni a kuchaři po celém světě.

Postup přípravy

  1. Chřest zbavte dřevnatého konce a pazochy nakrájejte na větší kousky.
  2. 3 minuty vařte ve vroucí osolené vodě. Poté chřest zchlaďte ve studené vodě a osušte ubrouskem.
  3. Listové těsto rozválejte na tenký plát, ten vložte do kulaté dortové formy s pečicím papírem. Propíchejte spodek těsta vidličkou, přidejte suché fazole nebo hrách, kterým těsto zatížíte, aby drželo tvar. Předpečte v troubě na 180 °C po dobu cca 12 minut a poté vyjměte fazole.
  4. V míse smíchejte zakysanou smetanu, vejce, sůl a pepř, až vznikne hladká směs, kterou vlijte do formy.
  5. Na vrch koláče rozložte chřest, posypte sýrem a zapečte v troubě na 180 °C po dobu cca 25 minut.

PRIMA TIP: Přidejte do smetanové směsi trochu nasekaného čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu. Tyto bylinky dokážou koláč oživit a dodat mu skvělou vůni. Poskládejte také na vrchol koláče několik celých výhonků chřestu bez dřevnatého konce. Tento trik dodá koláči hezký vzhled a zároveň naznačí, co se uvnitř skrývá. Můžete použít i chřest bílý, ten je před vařením potřeba celý oloupat a vařit o něco déle, asi 6 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty