Jak vznikly dezerty do skleničky? Objevte příběh trendu jménem verrine
Zdroj: iStock
Jak vznikly dezerty do skleničky? Objevte příběh trendu jménem verrine
Zdroj:
iStock
Když hledáte elegantní dezert, který připravíte snadno a rychle, nejspíš vás napadne ten do skleničky. Stal se oblíbenou volbou nejen během letního počasí, kdy dobroty ve skleničkách zdobí řadu kaváren nebo svatebních hostin. Jenže kde se vlastně tento styl servírování dezertu vzal? To se dozvíte právě dnes!
Lahodné nejen na pohled
Známé dezerty ve skleničce, označované jako verrines, nejsou jen o tom, jak chutnají. Jejich popularita stojí samozřejmě i na estetičnu – můžete si vyhrát s vrstvením pomocí barevných ingrediencí (džemů, krémů) a různých textur, které ve skleněné nádobě udělají velkou parádu. Když pak zaboříte lžičku úplně na dno, ochutnáte všechny vrstvy v jednom soustu – třeba korpus, krém i šťavnaté ovoce, které najdete leckdy nejen na povrchu.
Dezerty ve skleničce jsou velmi populární
Zdroj: iStock
Dezerty ve skleničce jsou velmi populární
Zdroj:
iStock
Historie skleničkového hitu
Sice vypadají dezerty ve skleničce jako nový styl, ale není tomu tak. Existuje hned několik příkladů, kdy se podobným způsobem zkoušely podávat dobře známé moučníky i sladkosti.
-
Anglický trifle – má kořeny už v 16. století, kdy se podával jen jako krémový dezert s alkoholem. Postupně pak začal kombinovat i piškot, pudink, ovoce a šlehačku ve vrstvách, a to se dá vnímat jako předloha právě dezertů verrines.
-
Americká verze dezertu parfait – není sice ta první, ale určitě skleničkové dezerty ovlivnila. Původně totiž šlo o tradiční francouzský dezert v podobě krému, který vznikl v 19. století, ale postupně se vyvíjel. A ta americká podoba z 20. století byla právě krásně vrstvená.
-
Italské tiramisu – vzniklo přibližně v 60.–70. letech 20. století a díky tomu, že už v základu je vlastně vrstvené, do skleniček se postupně začalo podávat také. Dost se to nabízelo, i když mělo původně podobu dortu nebo řezu.
Další populární dezert do skleničky? Pusťte si tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Panna cotta
Ale co vlastně znamená verrine?
Pojem verrine pochází z francouzského slova „verre“ (sklenice) a označují se jím pokrmy servírované právě do skla. Úplně nejvíc je proslavil francouzský šéfkuchař Philippe Conticini. V roce 1994 totiž začal nabízet tradiční francouzské dezerty – jako je crème brûlée, mousse au chocolat nebo ovocné koláče – právě v průhledných skleničkách. Chtěl, aby zákazníkům jeho dobroty nejen chutnaly, ale zároveň je uchvátily na první pohled.
I když se tedy některé dezerty historicky servírovaly do sklenic (například trifle nebo americký parfait), až v 90. letech 20. století dal tomuto stylu jasnou formu šéfkuchař Conticini.
A proč je tolik milujeme?
Dezerty do skleničky dnes slaví úspěch nejen v restauracích, ale i u vás doma. A není se čemu divit!
-
jednoduché porcování bez krájení
-
snadná příprava do lednice
-
vypadají velice elegantně
-
a existuje nekonečné množství kombinací
Ať už jde o cheesecake, panna cottu nebo jiný lahodný krém, skleničkový dezert je příkladem toho, jak může tradice fungovat s moderní gastronomií.
Zdroj: autorský článek