Red Velvet ve skleničce
Zdroj: iStock
Red Velvet ve skleničce
Zdroj:
iStock
Každého potěší výborný kousek něčeho sladkého, zvláště pokud je s láskou pečený a navíc hezký na pohled. V adventním čase připravte Red Velvet do skleničky. Každému, komu tento dezert nabídnete, od vás bude vyžadovat recept.
Skleničkový Red Velvet se hodí i jako malý dárek pro vaše blízké. Pokud se chystáte na návštěvu, sklenička skvělého minidortu je originální pozorností, kterou každý ocení.
Co budete potřebovat
-
formičky na muffiny
-
zavařovací sklenice s víčkem
-
mašli
Ingredience na korpus
-
2½ šálku (300 g) hladké mouky
-
1 lžička jedlé sody
-
1 lžíce kakaa holandského typu
-
1 lžička soli
-
½ šálku (110 g) másla pokojové teploty
-
1½ šálku (300 g) cukru krystal
-
2 velká vejce pokojové teploty
-
½ šálku (120 ml) rostlinného oleje
-
1 lžička kvalitní červené potravinářské barvy (nejlépe gelové)
-
1 šálek (225 g) podmáslí
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
1 lžička destilovaného bílého octa
PRIMA TIP: Pokud nemáte po ruce podmáslí, můžete jej nahradit 1 šálkem mléka a 1 lžící citronové šťávy (nebo octa) smíchaných dohromady. Nechte směs 10 minut odležet, aby mléko zhoustlo.
Ingredience na krém
-
250 g mascarpone
-
250 g sýru Philadelphia nebo Lučina
-
300 ml smetany na šlehání
-
150 g moučkového cukru
-
1 lžička vanilkového extraktu
Postup
-
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte košíčky na muffiny. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, kakao, sůl a dejte stranou.
-
V druhé mixovací nádobě ručním nebo stolním mixérem s lopatkovým nástavcem míchejte na střední rychlost máslo a cukr 2 až 3 minuty do světlé nadýchané hmoty. Pak přidejte vejce a šlehejte, dokud se vše nespojí. Nakonec přidejte vanilku, olej a červené potravinářské barvivo, znovu vše dobře zamíchejte a dejte stranou.
-
Do podmáslí vmíchejte ocet. Poté postupně přidejte a střídejte suchou směs s moukou a podmáslí, počínaje a konče moučnou směsí do máslové směsi. Poté vše znovu zamíchejte, dokud nevznikne celistvé těsto.
-
Těsto rozdělte do připravených formiček na muffiny, každou naplňte do 2/3. Pečte asi 18 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
-
Nechte 5 minut upečené těsto vychladnout a poté jej přendejte na chladicí mřížku, aby zcela vychladlo.
-
Než muffiny vychladnou, připravte krém. Smíchejte smetanový sýr a máslo v míse elektrického mixéru. Šlehejte na středně vysokou rychlost asi 2–3 minuty, dokud směs nebude dokonale hladká. Poté přidejte vanilkový extrakt. Postupně do krému zašlehejte cukr a sůl, dokud se úplně nezapracují.
-
Jakmile cupcaky vychladnou, rozkrojte je na tři plátky. Nyní je začněte vrstvit do sklenic. Začněte dílkem muffinu a potě přidejte trochu krému. Poté opět přidejte druhý díl muffinu a krém, který zakryjte rozdrobeným posledním dílkem muffinu.
Hotový dezert vydrží v lednici klidně týden, v mrazáku půl roku.
Zdroj: bostongirlbakes, madebykristina