Každého potěší výborný kousek něčeho sladkého, zvláště pokud je s láskou pečený a navíc hezký na pohled. V adventním čase připravte Red Velvet do skleničky. Každému, komu tento dezert nabídnete, od vás bude vyžadovat recept.
Red Velvet do skleničky jako sladký dárek. Podívejte se na podrobný návod
Skleničkový Red Velvet se hodí i jako malý dárek pro vaše blízké. Pokud se chystáte na návštěvu, sklenička skvělého minidortu je originální pozorností, kterou každý ocení.
Co budete potřebovat
- formičky na muffiny
- zavařovací sklenice s víčkem
- mašli
Ingredience na korpus
- 2½ šálku (300 g) hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce kakaa holandského typu
- 1 lžička soli
- ½ šálku (110 g) másla pokojové teploty
- 1½ šálku (300 g) cukru krystal
- 2 velká vejce pokojové teploty
- ½ šálku (120 ml) rostlinného oleje
- 1 lžička kvalitní červené potravinářské barvy (nejlépe gelové)
- 1 šálek (225 g) podmáslí
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička destilovaného bílého octa
PRIMA TIP: Pokud nemáte po ruce podmáslí, můžete jej nahradit 1 šálkem mléka a 1 lžící citronové šťávy (nebo octa) smíchaných dohromady. Nechte směs 10 minut odležet, aby mléko zhoustlo.
Ingredience na krém
- 250 g mascarpone
- 250 g sýru Philadelphia nebo Lučina
- 300 ml smetany na šlehání
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte košíčky na muffiny. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, kakao, sůl a dejte stranou.
- V druhé mixovací nádobě ručním nebo stolním mixérem s lopatkovým nástavcem míchejte na střední rychlost máslo a cukr 2 až 3 minuty do světlé nadýchané hmoty. Pak přidejte vejce a šlehejte, dokud se vše nespojí. Nakonec přidejte vanilku, olej a červené potravinářské barvivo, znovu vše dobře zamíchejte a dejte stranou.
- Do podmáslí vmíchejte ocet. Poté postupně přidejte a střídejte suchou směs s moukou a podmáslí, počínaje a konče moučnou směsí do máslové směsi. Poté vše znovu zamíchejte, dokud nevznikne celistvé těsto.
- Těsto rozdělte do připravených formiček na muffiny, každou naplňte do 2/3. Pečte asi 18 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Nechte 5 minut upečené těsto vychladnout a poté jej přendejte na chladicí mřížku, aby zcela vychladlo.
- Než muffiny vychladnou, připravte krém. Smíchejte smetanový sýr a máslo v míse elektrického mixéru. Šlehejte na středně vysokou rychlost asi 2–3 minuty, dokud směs nebude dokonale hladká. Poté přidejte vanilkový extrakt. Postupně do krému zašlehejte cukr a sůl, dokud se úplně nezapracují.
- Jakmile cupcaky vychladnou, rozkrojte je na tři plátky. Nyní je začněte vrstvit do sklenic. Začněte dílkem muffinu a potě přidejte trochu krému. Poté opět přidejte druhý díl muffinu a krém, který zakryjte rozdrobeným posledním dílkem muffinu.
Hotový dezert vydrží v lednici klidně týden, v mrazáku půl roku.
Zdroj: bostongirlbakes, madebykristina
redaktorka FTV Prima