Poctivý větrník ve skleničce: recept přímo z Lagarta

Moje hodnocení
4x

Klasický větrník jistě znáte, ale dost často se od něj člověk upatlá. Pak je skvělým řešením větrník ve skleničce, který má ve své zásobě receptů podnik Lagarto. Efektní i efektivní!

6 porcí
120 minut

Vanilkový krém

Karamelový krém

Odpalované těsto

Karamelové glazé

  • cukr 150 g
  • glukózový sirup 150 g
  • voda 135 g
  • salko 200 g
  • želatina 10 g
  • karamelová čokoláda 150 g

Postup přípravy

  1. Vanilkový krém: V hrnci smíchejte mléko, smetanu, škrob, cukr, vanilkový lusk a vařte. Při 40 °C přelijte část směsi na žloutky, vytemperujte/vymíchejte, slijte dohromady a vařte do zhoustnutí.
  2. Nechte přes noc odležet. Ráno přilijte 100ml smetany a společně vyšlehejte. Dejte do cukrářské sáčku a nastříkejte do sklenic.
  3. Karamelový krém: V hrnci připravte karamel tak, že necháte cukr zahřívat na 217 °C, kdy přilijte opatrně vodu a vařte dál. Sundejte a nechte vychladit.
  4. Smetanu vyšlehejte a podle chuti ručně zašlehejte připravený karamel.
  5. Odpalované těsto: Svařte mléko, vodu, sůl, cukr a máslo. Pak přidejte mouku a odpalujte těsto po dobu 1 minuty. Nechte zpracovávat ve šlehači s K-metlou až dojde k teplotě 45 °C.
  6. Postupně přidejte vejce pokojové teploty a poté nechte odpočinout v lednici 2 hodiny. Jakmile je těsto odpočaté, nastříkejte tvar větrníku na plech a pečte na 180 °C 20 minut.
  7. Karamelové glazé: Z cukru a glukozového sirupu udělejte karamel při 187 °C, přidejte svařené salko s vodou a povařte.
  8. Nechte volně chladnout, přidejte nabobtnalou želatinu a vymixujte ponorným mixérem.
  9. Vedle si ohřejte karamelovou čokoládu na 45 °C a postupně do ní natřikrát ručně vmíchejte směs.
  10. Poté zpracujte mixérem a nechte 24 hodin vykrystalizovat v lednici.
  11. Upečený korpus rozkrojte, dejte na dno sklenice, přidejte vanilkový krém, karamelový krém.
  12. Horní díl korpusu namočte do karamelového glazé a ozdobte sklenici.

#chutzitnaplno

Denně sdílejí se svými fanoušky a zákazníky vše ohledně kávy a sladkostí ze svých kaváren. Snaží se nabízet ten nejlepší výběr světových surovin a neustále se učí, protože jen tak mohou předvést umění přípravy skvělé kávy, pečení nebeských dortů a ladění receptur lahodné zmrzliny. Přesně takové je Lagarto!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty