Chcete si užívat plody léta kdykoliv během roku? Můžete jít cestou nakládání, ale třeba i zmrazení. Bylinky, jahody nebo třeba cukety, to všechno můžete mít vždy po ruce.
Osvědčené tipy, jak nejlépe zmrazit ovoce a zeleninu do zásoby
Zásoby ovoce i zeleniny už se vám nevejdou do spíže a ani je nikdo nezvládá sníst? Pak přichází na řadu mraznička! Skvělý pomocník ve chvíli, kdy se úroda opravdu vyvedla, ale strávníků není dostatek. Máme pro vás pár rad, abyste jednotlivé suroviny uchovali co nejlépe.
Nezbytnosti pro začátek
- Nezapomeňte si udělat dostatek místa na práci. Prostor v mrazničce je samozřejmost.
- Plech, na kterém snadno zmrazíte veškeré plody, můžete vyložit pečicím papírem, zmrazené kousky se pak nijak nepřilepí.
- Vhod přijdou plastové nebo silikonové formičky na led. Třeba ke zmrazení bylinek naprosto ideální.
- Plastové pytlíky se zipem zaberou daleko méně místa při skladování a hlavně jsou velmi praktické pro menší várky ovoce i zeleniny.
- Veškeré nádobky a pytlíčky po naplnění popište datem zamrazení, ať máte přehled.
Zamrazování potravin není žádná věda. Nejdůležitější je samozřejmě samotný produkt, plody musí být vždy čerstvé a hlavně zralé. Ty přezrálé nebo lehce pomačkané, ale stále chutné, se dají zužitkovat při přípravě džemů a různých zavařenin.
Kouzelné základní ingredience
- Než naskládáte pokrájené měsíčky meruněk nebo třeba broskví do mrazničky, zakápněte je citronovou šťávou. Zabrání nehezkému hnědnutí.
- Sůl se nehodí jen na běžné vaření a dochucování. Osolte si vodu, ve které před zmrazením blanšírujete zeleninu. Bude mít pak lepší chuť.
- Cukr funguje jako konzervant, stačí jím ovoce lehce zasypat.
Ne všechny druhy ovoce jsou ale pro zmrazení vyloženě vhodné. Třeba jablka a citrusy mají hodně šťávy a po rozmrazení to není úplně ono.
Zmrazené ovoce můžete skladovat v mrazničce až šest měsíců. Pokud ho chcete využít rovnou, ledové kousky ovoce a zeleniny se hodí třeba do smoothies, ale také najdou své místo v rychlých receptech na snadné koláče.
Co si vybrat?
- Borůvky
Naprosto skvělá volba. Můžete je sice rovnou hodit do pytlíčku jako jednu várku a zamrazit, ale máme pro vás lepší postup. Díky němu budete mít možnost dávkovat si borůvky hezky po kuličkách. Toto ovoce navíc nemusíte vůbec mýt, má na sobě přirozenou ochrannou vrstvu, díky které se k sobě nepřilepí. Omytím byste si zadělali na komplikace. Zkrátka je jen rozprostřete v jedné vrstvě na větší plech s okrajem (vyložený pečicím papírem) a vložte do mrazničky. Jakmile budou borůvky zmrzlé, přesypte je do speciálních pytlíčků.
- Jahody
Další ovoce, které je pro tento způsob uchovávání ideální. Nezapomeňte je před zmrazením zbavit stopky, a pokud jsou velké, můžete je i rozpůlit.
- Peckoviny
U ovoce, jako jsou broskve, meruňky nebo nektarinky, byste měli všechny plody nejdříve zbavit slupky a pecky. Poté je můžete nakrájet na menší kousky. Jak ale slupku nejlépe odstranit? Stačí do spodní části ovoce vyříznout malý křížek a hodit vše na půl minuty do vroucí vody. Poté plody hned zchlaďte v ledové vodě. Takto by měla jít slupka sloupnout velmi snadno. A mimochodem, určitě nezapomeňte jednotlivé kousky zakápnout šťávou z citronu, zabrání hnědnutí.
No, a teď už postup znáte. Plech s pečicím papírem a šup do mrazničky.
A co zelenina?
Lidé si často nakupují zmrazenou zeleninu do zásoby, ale přitom je tak snadné připravit si vlastní směsi doma. Víte, které druhy se pro domácí experimentování s chladem hodí?
- Kukuřice
Než ji začnete připravovat pro cestu do mrazu, nechte ji ve své slupce. Jakmile budete připraveni, oloupejte ji a zbavte konců. Celé kukuřičné klasy nejprve oblanšírujte a následně zchlaďte v ledové vodě. Tento krok je nezbytný. Jakmile máte všechny klasy připravené, kukuřici z nich okrájejte a rozdělte do pytlíčků nebo krabiček.
- Rajčata
Možná se vám to nezdá, ale rajčata můžete skvěle uchovávat právě v mrazničce. Celé plody nejprve omyjte, osušte a zbavte tvrdé stopky. Při zmrazení by se neměly dotýkat, proto si připravte dostatek místa. Použít můžete pytlíčky, ale i krabičky. Hodí se pak do omáček, polévek nebo třeba k dušenému masu. Pro konzumaci za čerstva už po rozmrazení příliš vhodná nejsou.
- Cukety
Stejně jako u jiné zeleniny byste je měli ideálně nejprve blanšírovat. Díky tomu si i po rozmrazení relativně udrží tvar. Ale žádné dlouhé vaření, do minuty ať je zelenina z horké vody pryč a šup do ledové. Oproti jiným případům tu ale rozhodně vroucí vodu nesolte, cuketa by pak velmi snadno změkla. Jednotlivé kousky přesypte na plech a zamrazte v jedné vrstvě. Následně je pak můžete přesypat do známých pytlíčků se zipem.
Druhá šance pro bylinky!
Někdy se zkrátka stane, že vám bylinky rostou jako divé, ale nestíháte je zpracovat. Pak je samozřejmě škoda, když přijdou vniveč. Máte doma plastové nebo silikonové formy na led? Pak máte vyhráno! Stačí do jednotlivých otvorů nasypat pokrájené bylinky, zalít je olivovým olejem, vývarem nebo vodou a strčit do mrazničky.
Olivový olej je v tomto případě výborný, protože zabrání zhnědnutí bylinek a můžete je po vyndání okamžitě použít. A které bylinky vybrat? Nejvíce se osvědčil například rozmarýn, ale také tymián, oregano nebo třeba šalvěj. Bazalka je za nás nejlepší čerstvá, ale i tak se dá zmrazit. Stačí ji rozmixovat, přidat trochu oleje a vytvořit z ní bazalkovou pastu. Tu pak můžete snadno dávkovat právě do formiček na led.
Proč je dobré blanšírovat?
Možná se vám tento krok bude zdát zbytečný, ale opak je pravdou. Díky blanšírování si suroviny udrží krásnou barvu, ale i skvělou chuť. Toto krátké povaření a následné šokové zchlazení nemusíte dodržovat vždy, ale v mnoha případech se vám vyplatí i z jiných důvodů. Například suroviny jako špenát nebo kadeřávek pak zaberou v mrazničce daleko méně místa.
redaktorka FTV Prima