Zbylo vám uvařené jídlo, které si chcete uschovat na později? Nebo si plánujete navařit na celý týden, takže se krabičkování nevyhnete? Nezapomeňte ale na správné skladování! Jak to tedy udělat, když jsou uvařené pokrmy stále teplé? Poradíme vám!
Do lednice, nebo ne? aneb Jak si poradit se zbylým teplým jídlem
Existují dva způsoby, které lidé používají nejčastěji. Buď připravené jídlo nechají kompletně zchladnout, což může trvat i několik hodin. Nebo ho schovají do lednice ještě horké. Popravdě, ani jeden ze způsobů není úplně ideální.
Teplota je klíčová
A proč? Je to tak, že pokud necháte jídlo až příliš dlouho venku při pokojové teplotě, zvyšují se šance na růst bakterií. Takže pokud na hotový pokrm třeba ráno zapomenete a uskladnit ho zvládnete až večer, můžete si bohužel zadělat na zdravotní problémy.
Výhodou ale není ani okamžité schování do lednice, když je jídlo ještě horké. Opět je tu problematická teplota, která kvůli horkému jídlu stoupá v samotné lednici a ohrožuje kvalitu ostatních pokrmů a surovin. Zase ty zákeřné bakterie. Jak z toho ale tedy ven?
Velikost porcí i zchlazování
Obecně je třeba myslet na to, že bakterie jsou schopné pomnožení od teploty 5 °C do přibližně 60 °C. Z toho důvodu by se potraviny měly uchovávat při teplotě 4 °C a méně. Pokud si chcete pomoct a urychlit proces zchlazování jídla (venku by totiž nemělo být déle než cca 2 hodiny), než ho dáte do lednice, máme pro vás dva základní tipy.
Jídlo rozdělte na menší porce
Plný hrnec polévky nebo celý kus masa se vám bude vždy hůř zchlazovat. Proto na to myslete a rozdělte jídlo na malé porce do mělkých nádob. Tím zajistíte, že se pokrmy dostanou na nižší teplotu daleko rychleji.
Zchlazení v ledu nebo studené vodě
Kromě rozdělování na menší porce můžete vsadit také na led nebo studenou vodu. Díky tomuto prudkému zchlazení (např. v misce ponořené do ledové lázně nebo v uzavíratelném sáčku pod tekoucí vodou) se zkrátí celý proces a zároveň se neohrozí teplota v lednici, která by měla být konstantní, aby se vám nezkazily jiné potraviny. Dobře také funguje zchlazení za oknem (pokud je venku zima) nebo studená spíž či předsíň.
Zdroj: allrecipes.com; zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima