Hektická doba si žádá nápadité vychytávky, které usnadní stíhat různé úkoly rychle a kvalitně. Zaopatřit děti, zvládnout zaměstnání, nakoupit a uvařit, to vše skloubit dohromady není jednoduché. Obzvláště, pokud se každý den rutina opakuje. Pomozte si tím, že budete při vaření myslet dopředu. Mrazák je kámoš, který vám s tím pomůže. Prozradíme jak.
Jak mít hlavní jídlo za 10 minut připravené? Pomohou formičky na led a mrazák
Běžná úvaha je, že když je nějakého jídla přebytek, nejlepší je zamrazit ho na později. Faktem však zůstává, že jen hrstka lidí takto přemýšlí v souvislosti s čerstvě vařenými omáčkami. Popřípadě ji zamrazí do plastové krabičky, ve které vznikne velká celistvá kostka. Tu je pak třeba rozmrazit celou najednou a použít opět velké množství, které někdy ani nepotřebujete.
Formičky na led
Jednoduchým trikem z mrazáku vyndáte tolik omáčky, kolik v danou chvíli potřebujete. Hlavní roli v tomto případě hrají formičky na led, které nemusíte používat pouze na zmrazení vody. Na stejném principu fungují i silikonové formičky na cupcaky a jiné zákusky. Princip je velmi jednoduchý.
Pokud se pustíte do přípravy omáčky, navyšte tentokrát ingredience a uvařte ji o něco víc. Zbylou omáčku nechte vychladnout, a poté jí naplňte zvolené formičky, které ihned vložte do mrazáku na rovné dno. Počkejte, až se omáčka dobře zmrazí, a poté naplněné formičky vyndejte z mrazáku.
Množství pod kontrolou
Mezitím připravte pevný znovuuzavíratelný sáček. Omáčku z formiček vyklepejte na kuchyňské prkénko a popřípadě od sebe oddělte jednotlivé čtverečky. Všechny zmrazené kostky vložte do připraveného sáčku, dobře uzavřete, popište (druh omáčky a den zamrazení) a vložte zpět do mrazáku. Až dostanete hlad nebo si to k vám namíří neohlášená návštěva, stačí sáhnout do mrazáku pro pár kostek, uvařit k tomu těstoviny a hlavní chod je na světě! Zamrazte tak boloňskou, smetanovou nebo jakoukoliv jinou omáčku. Stejným způsobem lze uchovat i čerstvé bazalkové pesto.
Zdroj: autorský článek
redaktorka FTV Prima