Křehké a lahodné domácí pečivo. Omamná vůně, která se šíří celou kuchyní a vyvolává množství vzpomínek na dětství. Pokud jste se doteď nevěnovali přípravě domácího těsta, ještě není nic ztracené. Připravte si doma vaše vlastní vánoční dobroty s nezaměnitelnou vůní a výjimečnou chutí.
Vánoční pečení by vás mělo těšit! Poradíme vám, jak na to
Základem pečení je kvalitní příprava
Ideální je, když si přípravu vánočního pečiva dobře promyslíte. Nejprve tedy začněte s tím, jaké druhy byste chtěli napéct, kolik toho chcete upéct a v jakých příchutích. Není nic horšího, než vyhazovat zbytky z Vánoc, říká foodblogerka Tina je doma, která si pro vás připravila ukázku 4 druhů typických příkladů klasického vánočního pečiva. Základem pečení je máslo, nikdy nepoužívá rostlinné tuky nebo jiné náhrady. Pokud jde o ingredience, tak kromě zmíněného másla, dbejte hlavně na kvalitu než na kvantitu. Vánoce si zaslouží jen to nejlepší. Dobré kakao, kvalitní čokoládu s vyšším obsahem kakaa, domácí ořechy, domácí džem, med, apod. Možná si říkáte, že je to jedno, ale věřte, že rozdíl tam je.
Klasické máslové těsto, nazývané též křehké těsto, se používá na přípravu drobného čajového pečiva, lineckého pečiva a na vyložení malých formiček. Základními surovinami jsou máslo, mouka, cukr, vejce. V zásadě se pak mění jen poměr nebo se přidávají příchutě – ořechy, kokos, mák, kakao. To, jaký je poměr mezi jednotlivými surovinami, určuje, jaký bude výsledek nebo jestli je těsto vhodnější na plnění formiček nebo na vykrajování. Pokud se poměr nedodrží nebo se nějak zamění, může dojít k roztečení těsta, lámání a jiným pohromám. Proto je u pečení tohoto typu sladkého pečiva tak důležité dodržet přesně předepsané poměry.
Pár rad před začátkem
Nejprve si při pečení musíte obstarat dobrý plech, ideálně s nepřilnavým povrchem. V případě, že takový nemáte, použijte pečicí papír. Při pečení lineckého těsta dokonce můžete jeden a ten samý papír použít víckrát – v případě, že je čistý. Důležité je také myslet na to, že pokud používáte jeden plech, musí být před další várkou zachovaný časový odstup, kdy nám plech vychladne. Až poté ho můžete vložit znovu do trouby. Nezaměnitelné kouzlo vánočnímu pečivu také dodávají různé tvary vykrajovátek, které po použití nemusíte umývat, stačí, když je pořádně utřete do papírové utěrky.
V případě, že byste je přece jen myli, stačí je ponořit do větší misky se saponátem. Formičky na plnění se podobně jako vykrajovátka po použití neumývají. Po každém pečení je vyčistěte papírovou utěrkou nebo kapesníčkem. Kdybyste je umývali, nešlo by vám po upečení těsto vyklopit. A ještě jeden tip, máslová těsta se dají velmi dobře zpracovat rukama, ale pokud máte doma foodprocessor, práci vám výrazně zrychlí a ulehčí.
A jdeme na to
Křehké těsto je nutné péct při správné teplotě, jinak se nepropeče a po pár dnech se zkazí. Teplota trouby by se měla pohybovat kolem 180°C. Doba pečení ale závisí zejména na hrubosti vyváleného těsta nebo na tom, jak jste jím naplnili formičky. Většinou se čas pečení pohybuje od 10 do 15 minut. První várku sledujte a vyndejte z trouby tehdy, když se upečené těsto začne na okrajích zbarvovat dohněda – to by měla být známka toho, že je upečené. Po vyjmutí z trouby je pečivo křehké a měkké. Těsto ztvrdne během vychladnutí.
Zdobení a skladování
Základní surovinou v případě vánočního pečiva je samozřejmě džem. Na linecké pečivo se nejlépe hodí kyselý rybízový nebo ostružinový. Plnit ho můžete také máslovými krémy, vařenými krémy, nutellou, apod. Některé druhy je možné ozdobit oříšky, čokoládovou polevou nebo kokosem. Když už jste pečivo napekli a ozdobili, neměli byste zapomenout na jeho správné uskladnění. Pokud jste napekli pár dní před Vánoci, pečivo nejlépe uskladněte v krabici, v chladném počasí na balkoně nebo ve špíži, kde je max. 10 až 15 °C. Když jste pečivo naplnili máslovými krémem, musíte ho skladovat v chladu, ideálně v ledničce.
Kokosovo-džemové koláčky
Suroviny:
200 g hladké mouky
200 g strouhaného kokosu
100 g moučkového cukru
200 g másla
1 vajíčko
džem na plnění
Postup: Těsto zpracujte klasicky, nechte odležet. Potom tvarujte kuličky a skládejte je na plech. Pomocí vařečky kuličky stlačte a udělejte v nich jamku, do které dáte džem. Na plnění používám cukrářský sáček bez násady. Džem se tak lépe dostane do jamky – a jen tam.
Více inspirací na vánoční pečení najdete na blog.kitchenaid.cz
redaktorka FTV Prima