Mateřídouška obecná nebo také tymián obecný (Thymus vulgaris) je rostlina z čeledi hluchavkovitých pocházející ze Středomoří.
Tymián je naše mateřídouška
Účinné látky:
Tymián obsahuje velké množství účinných látek: silice, třísloviny, flavony, hořčiny, aromatické kyseliny.
Využití v lidovém léčitelství:
Obecně působí tymián protizánětlivě. Je to jedna z nejsilněji působících antiseptických (protizánětlivých) rostlinných drog účinná proti plísním, bakteriím i střevním prvokům a parazitům. Tymián lze využít i při léčbě kašle, bolesti v krku a infekcích v ústech. Dá se inhalovat nebo používat jako ústní voda. Stimuluje produkci bílých krvinek, čímž zvyšuje odolnost organizmu. Využívá se i v aromaterapii.
Užití v kuchyni:
Používá se jako čerstvé nebo sušené koření na ryby, steaky, těstoviny, do mletých mas, salátů, na guláše, divočinu a především v řecké a balkánské kuchyni. Bývá i součástí kořenicích směsí (např. provensálské koření) především ve Francii, Španělsku a Itálii.
Pěstování: Roste na slunných, sušších půdách. Můžeme vysévat koncem dubna do bylinkové zahrádky, nebo zakoupit již vzrostlé rostliny. Houževnaté stonky tvoří poléhavé keříky.
Králík na tymiánu:
Suroviny:
• 4 ks králičí stehna
• 1 dl oleje
• 4 lžičky másla
• 4 lžičky drceného kmínu
• 2–3 lžičky soli
• 6 stroužků česneku
• 3 lžičky tymiánu
• voda na podlití
Postup:
Králičí stehna dobře očistíme a případně odblaníme. Maso osolíme, prošpikujeme stroužky česneku a posypeme tymiánem a drceným kmínem. Porce masa vložíme do pekáče, podlijeme olejem a pečeme. Občas maso otáčíme, podle potřeby podléváme vodou. Před dopečením na maso poklademe kousky másla a necháme rozpustit.
Podáváme s bramborovou kaší.
Tymiánový sirup se šalvějí a medem
Podáváme při mokrém kašli dětem od čtvrtého roku. Dávkujeme pět lžiček denně.
Suroviny:
• 1 lžíce tymiánu
• 1 lžíce šalvěje
• 1 ks cibule
• 5 lžic medu
• 1 sklenice vody
Postup:
Cibuli nasekáme a spolu s kořením a vodou dáme vařit. Jakmile začne směs vařit, zeslabíme na minimum a deset minut povaříme lehce bez bublání. Potom necháme mírně vychladit a vmícháme med. Přelijeme do lahvičky a uchováváme v lednici.
Autor: Alžběta Krchová