Na krém
- double cream 150 ml
- Mléko 5 lžic
- citronový tymián 10 g
- Žloutek 2 ks
- krupicový cukr 45 g
- citronová štáva 2–3 lžíce
Na piškoty (36 ks)
- máslo, změklé 60 g
- práškový cukr 100 g
- nasekané lístky citronového tymiánu 1 lžíce
- vaječné bílky 2 ks
- prosetá hladká mouka 100 g
Postup přípravy
- Příprava krému: Double cream a mléko dejte do malého kastrolu a přidejte nasekaný tymián. Pomalu směs přiveďte do varu, potom sundejte z plotny a nechte asi 30 minut tymián louhovat. Tymián na dně hrnce chvíli drťte tyčovým mixérem, aby směs dostala více chuti.
- Příprava piškotů: Roztopte troubu na 220 °C, u plynové a stupeň 7. Změklé máslo důkladně vyšlehejte s moučkovým cukrem. Přidejte lístky tymiánu a postupně přidávejte vaječné bílky a 2 lžíce mouky. Potom vmíchejte zbylou mouku. Naplňte hmotou trezírovací sáček a na pečicí plech vytlačte 7 cm dlouhé dílky. Pečte 8 minut a nechte vychladnout na mřížce.
- Dokončení krému: Vyšlehejte žloutky s cukrem a tymiánem do pevné lehké hmoty. Potom směs nalijte do hrnce a pomalu vařte, dokud nezhoustne, a dochuťte citronovou šťávou. Slijte krém do džbánku a potom jím naplňte misky. Nechte pár hodin nebo přes noc uležet. Před servírováním ozdobte lístky tymiánu. Podávejte s piškoty.