Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí tymiánový chléb
Suroviny (2 bochníky porce)
- droždí 60 g
- Cukr 1 kostka
- mléko na kvásek 3 lžíce
- hladká mouka 1 kg
- Sůl 3 lžičky
- Tymián 2 lžíce
- kmín 2 lžičky
- Ocet 1 lžíce
- tymián na ozdobu 2 snítky
- voda a ocet na potírání
Postup
- Promíchejte cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a nechejte vzejít kvásek.
- Do mísy dejte mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidejte vzešlý kvásek a postupně přilévejte vlažnou vodu s octem. Vypracujte hladké těsto, které nechte hodinu kynout.
- Po vykynutí z těsta vytvarujte dva stejné bochníky a přeneste je na plech vysypaný hladkou moukou. Na povrchu bochníku udělejte nožem řez, do kterého vložte snítku tymiánu a nechte přikryté ještě půl hodiny kynout.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Těsně před vložením do rozpálené trouby chleby potřete vodou a octem a prudce 5 minut zapékejte. Pak teplotu trouby snižte na 170 °C a chléb volně dopékejte asi 50 minut. Během pečení potírejte bochníky vodou a octem.
Domácí tymiánový chléb. Foto: Chléb v hlavní roli
Chléb v hlavní roli
Tato kuchařka vám dokáže, že i z „obyčejného“ chleba můžete vytvořit nápaditá a chutná jídla, kterými rodinu u večerního stolu ohromíte. „Chleba s něčím k večeři“ je pro mnoho zaměstnaných žen způsob, jak připravit všední večeři pro rodinu rychle a bez velké námahy.
Autorka Milena Volfová poradí, jak upéct chleba, houstičky a další druhy pečiva, ale také ukáže spoustu dalších variací – plněné chleby, chléb na sladko apod. Máte-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin…
A napadlo by vás, že i koupený nebo včera upečený chléb můžete použít jako výchozí surovinu pro přípravu koláčů, cheesecaků a dalších lahůdek?
Knihu vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u dobrých knihkupců za 299 Kč.
Zde najdete další recepty na domácí chléb: