Třešně jsou oblíbeným letním ovocem, mají výbornou chuť, krásnou barvu, pozitivní účinky na zdraví, vhodné jsou i při dietě. Nejlépe chutnají jen tak utržené ze stromu, ale i v kuchyni se dají tradičně a třeba i trochu netradičně využít.
Třešně jsou přírodní lék i sladké potěšení
Třešně a skladování
Třešně nejsou příliš vhodné na delší skladování, rychle se kazí – kvasí – a mohou tak způsobovat trávicí potíže. Třešně skladujte i se stopkami, déle vám tak vydrží. Vhodná je chladnička, ve které mohou vydržet až týden, pokojová teplota pro ně není příliš vhodná, právě kvůli riziku kvašení. Třešně umývejte až těsně před konzumací. Stejně jako třeba meloun třešně snadno přebírají cizí pachy, proto je vhodné skladovat třešně v chladničce izolované od ostatních – zvláště aromatických – potravin.
Třešně a jejich léčivé účinky
Třešně obsahují vitamíny skupiny B, A, C a E a řadu minerálním látek – zejména draslík, jód a vápník, ale i hořčík, zinek, železo a fosfor. Obsahují také tříslovinu. Důležitý pro naše zdraví je obsah antokyanů, barviv, díky kterým mají třešně svou krásnou červenou barvu a které chrání srdce a cévy, pomáhají při léčbě cukrovky a dokonce mají i protirakovinné účinky. Nespornou výhodou třešní je, že na sebe umí vázat toxiny, které se pak lépe vylučují z těla ven. Mají pozitivní vliv na pleť a pokožku, čistí ledviny a jsou přírodním antioxidantem. Třešně dokážou snižovat hladinu kyseliny močové v krvi a jsou tak prevencí proti dně.
Na co si dát pozor
Není žádným tajemstvím, že třešně mají – zvlášť v kombinaci s vodou – projímavé účinky, proto bychom minimálně půl hodiny před a po konzumaci třešní neměli pít vodu a zvláště pak ne mléko, jinak riskujeme, že strávíme zbytek dne na toaletě. Nebezpečné je také jejich rychlé kvašení, nemají-li třešně už správnou pevnou strukturu či jsou dokonce trochu nahnědlé, rozhodně je nekonzumujte, předejdete tak trávicím obtížím.
Třešně a dieta
Třešně jsou tvořeny z 80–90 % vodou a navíc snižují vstřebávání tuků, jsou proto vhodné i pokud chcete nějaké to kilo shodit.
Třešně a jejich využití v kuchyni
Díky své lahodně sladké chuti se třešně hodí zvláště do sladkých moučníků. Klasikou je třešňová bublanina, kdy třešně ani nemusíme vypeckovávat, ale mohou být i součástí různých smetanových či ovocných dortů, koláčů nebo nepečených moučníků. Díky svému příjemnému vzhledu se dají použít na ozdobení dortů nebo pudinků. Dají se zavařit do chutných kompotů, podobě jako třeba višně, nebo se z nich dá připravit i chutný džem.
Mohou být také součástí osvěžujících ovocných salátů nebo šťáv. Dá se z nich připravit také chutný sirup nebo dokonce i – máme-li k dispozici větší množství třešní – výborný mošt. Kdo má rád něco ostřejšího, může si dát pálenku z třešní, taková pálenka má zvláštní ovocnou chuť. Dá se z nich vytvořit i velmi chutná zmrzlina. Stejně jako třeba jahody, třešně tvoří chutnou dvojku s mascarpone. Vhodná je i kombinace s tmavou, ale i bílou čokoládou. Kompotované třešně jsou také vítaným zpestřením některých alkoholických drinků.
Ač se to zdá neuvěřitelné, z třešní se dá dokonce uvařit i smetanová polévka s červeným vínem, hřebíčkem, skořicí a citronem, která svou netradiční chutí ovšem nemusí vyhovovat každému.
Autor: Dana Špatenková