Těsto
- hladká mouka 3 a 1/2 hrnku
 - skořice 1 a 1/2 lžičky
 - máslo (+ máslo na vymazání formy) 250 g
 - cukr krupice 4 lžíce
 
Náplň
- třešně (sladké, vypeckované) 1 kg
 - skořice 3/4 lžičky
 - zázvor (mletý) 1/2 lžičky
 - muškátový oříšek 1/4 lžičky
 - hřebíček (drcený) 1 špetka
 - cukr krupice 1/2 hrnku
 - vanilkový cukr 1 sáček
 - citronová šťáva 2 lžíce
 - kukuřičná mouka (nebo škrob) 2 lžičky
 - vejce 1 ks
 - moučkový cukr (na posypání)
 
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte máslem koláčovou formu.
 - TĚSTO: Prosejte do mísy mouku se skořicí, přidejte na kousky nakrájené máslo a cukr. Promněte všechny suroviny mezi prsty a vytvořte drobenku. Do ní potom přidejte asi 2–4 lžíce vody a vypracujte těsto. To rozdělte na dvě poloviny, uválejte z nich koule, zabalte je do fólie a dejte odpočinout do lednice.
 - NÁPLŇ: Zatímco těsto odpočívá, do kastrolu nasypte třešně, všechno koření, oba cukry a citronovou šťávu. Postavte na plotnu a na mírném plameni zahřívejte. Až třešně pustí vodu, odeberte jí asi ¼ hrnku a smíchejte ji s kukuřičným škrobem. Rozmíchaný škrob vraťte zpět do hrnce k třešním a míchejte, dokud se třešně nezačnou vařit. Jakmile bude směs hustá, odstavte ji z plamene a nechte vychladnout.
 - Z těsta vyválejte dvě kulaté placky. Jednu položte na dno formy, nalijte na ni třešňovou náplň a vše přikryjte druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízněte a z odkrojků vytvarujte například lístečky nebo srdíčka, která přilepte k povrchu rozšlehaným vejcem. Vejcem potřete také celý povrch koláče. Těsto nezapomeňte naříznout nebo propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečte při 180 °C asi 40 minut. Koláč můžete podávat teplý i vychlazený, posypaný moučkovým cukrem.
 - Prima tip: Těsto se vám bude trhat, ale neztrácejte trpělivost, výsledek bude stát za to!