Šípek znamená plod růže, respektive složené souplodí nažek. Má kulovitý až protáhlý tvar, je červenooranžové až červené barvy. Na vrcholu šípku je charakteristický prstencovitý límeček. Už od 11. století bývaly šípky nedílnou součástí lidového léčitelství.
Šípky jsou chutný přírodní zdroj vitamínu C
Účinné látky
Šípky obsahují vysoké množství vitamínů C a A, dále i vitamíny K, B1 a B2.
Výskyt
Růže šípková velmi často lemuje polní a lesní cesty téměř ve všech nadmořských výškách naší vlasti.
Sběr
Šípky začínáme sbírat koncem září a v říjnu, pokud možno před příchodem prvních mrazíků. Šípky přešlé mrazem jsou sice sladší, ale nejsou příliš vhodné k sušení. Správě vyzrálý šípek má tuhou slupku. Při sběru je dobré chránit ruce ochrannými rukavicemi, je také výhodné obléci „hladký“ oděv, do kterého se trny šípků nezachytávají.
Sušení
Lehce oprané, suché šípky můžeme sušit jak v elektrické sušičce s nuceným prouděním vzduchu, tak ve sporáku nebo jen tak na vzduchu. Správně usušený šípek má tmavočervenou barvu, je tvrdý a při silném zmáčknutí praskne.
Použití v lidovém léčitelství
Nejoblíbenější je šípkový čaj, který je zejména v zimním období cenným zdrojem vitamínu C. Šípky jsou také díky kombinace rutinu, vápníku a vitamínu C dobrým přírodním lékem proti onemocnění dásní a paradontóze.
Šípkový čaj
a) Celé sušené šípky vaříme ve vodě asi 30 minut. Při tomto jednoduchém postupu se ale téměř zničí vitamín C.
b) Pracnější, ale účinnější variantou je rozdrtit asi 10 g sušených šípků a tyto vařit asi 10 minut v ½ l vody. Směs je nutné před podáváním scedit přes velmi jemné sítko, abychom odstranili jemné chmýří, které může na někoho působit dráždivě.
Šípková marmeláda
Při výrobě šípkové marmelády je třeba počítat s její vyšší pracností a časovou náročností. Výsledný produkt ale stojí za vynaloženou námahu i čas.
Suroviny
Šípky, cukr, voda
Postup
Celé čerstvé šípky opláchneme. Odřízneme bubáka, stopku a šípek rozpůlíme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby je překrývala, a vaříme si 20 minut. Šípky by měly trochu změknout. Příliš dlouhá doba vaření nám sice usnadní následnou práci, ale také více ničí cenné látky v plodech.
Dále změklé šípky i s vodou rozmixujeme a vzniklou hmotu přepasírujeme přes jemnější sítko. Zbytky slupek, semínek a propasírované dužiny zalijeme malým množstvím vody, přivedeme k varu a znovu propasírujeme. Opakováním tohoto postupu se nám podaří dostat co nejvíce čistého základu bez slupek, semen a chmýří. Nyní přidáme cukr. Přibližný poměr je: 4 díly šípků a jeden díl cukru. Uvedeme do varu a cukr necháme rozpustit. Po ochutnání případně dosladíme. Potom plníme horkou marmeládu do čistých zavařovacích sklenic a na mírném ohni zavařujeme asi 15 minut.
Šípky jsou opravdovou dobrotou a přirozeným multivitaminem. Jen vitamínu C obsahují dvacetkrát více než pomerančový džus. Proto sbírejte, jezte a pijte šípky!
Autor: Alžběta Krchová