Červená čočka, hlavně ta loupaná, se může stát velmi jednoduše skvělou a zdravou součástí jídelníčku celé vaší rodiny. Má všechny přednosti – patří k luštěninám, což jsou zdraví prospěšné potraviny, na které často zapomínáme.
Pusťte červenou čočku do vaší kuchyně! Je zdravá, lehce stravitelná a chutná báječně
Oproti jiným luštěninám se velmi snadno vaří, není ji třeba máčet. Je nejlépe stravitelnou luštěninou, a proto ji můžete dát i dětem.
Nejvíce čočky se jí tradičně v Indii, kde se pěstuje více než 50 druhů nejrůznějších barev a velikostí a vaří se z ní nejčastěji tzv. dahl, tedy kořeněná čočková kaše.
V historii se názory na čočku střídaly, ale podle dnešních znalostí je pravidelná konzumace čočky stejně jako i ostatních luštěnin jednoznačně doporučována.
Pro zajímavost – už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda ji naopak spíše zavrhovala, Ondřej Mattioli také, ale doporučoval ji při léčbě ženských obtíží. Lékaři v 18. století ji předepisovali dětem, které onemocněly spalničkami nebo neštovicemi, a pomocí čočky uvařené ve vodě se vyháněly z těla škrkavky.
Co obsahuje
• Čočka je plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Má mnoho vitamínů skupiny B a kyseliny listové.
• Z minerálních látek je v čočce zastoupen draslík, fosfor, hořčík a vápník. Obsahuje i mnoho železa a tím podporuje krvetvorbu (viz Dobrá rada).
Co dokáže
• Pomáhá při odtučňovacích kúrách.
• Je vhodná při chudokrevnosti a při problémech se zvýšeným cholesterolem.
• Reguluje funkci střev a je skvělou prevencí proti zácpě.
• Je ideální potravinou pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi.
Podle čínské dietetiky
Čočka podporuje krevní oběh a prospívá srdci. Energeticky zvyšuje vitalitu ledvin a podporuje močení.
Červená čočka. Foto: Thinkstock
Kdo by si na ni měl dát pozor
V omezeném množství by čočku měli jíst lidé nemocní dnou a revmatismem a všichni s velmi slabým zažíváním.
Dobrá rada
Vitamín C významně zvyšuje využitelnost železa z potravin přijímaných spolu s ním. Proto když na závěr po dovaření čočky přidáte pár kapek citronu nebo jídlo posypete zelenými bylinkami a natěmi, pak v nich obsažený vitamín C usnadní vstřebávání železa do organismu.
Použití v kuchyni
Červená loupaná čočka má tendenci k rozvaření, vytváří kašovitou strukturu, takže výborně zahušťuje polévky, skvělá je kořeněná se zeleninou nebo se hodí i na pomazánky. Není nutné ji vůbec předem máčet a je uvařená cca za 15 minut.
Čočku červenou neloupanou je lepší máčet (stačí krátce, cca 2 hodiny), vodu slít, a můžete ji použít při vaření obdobně jako hnědou čočku. Hodí se také na nakličování (loupaná by vám nevyklíčila). Je uvařená za cca 15–20 minut.
Zajímavost
V Cunninghamově encyklopedii o magické síle potravin se tvrdí, že čočka pomáhá vnést do života štěstí a pokoj a je skvělým prostředkem proti neurózám, depresím a stresům. Určitě znáte pověry, které spojují čočku v jídle na Velký pátek nebo při štědrovečerní či novoroční tabuli s celoročním přílivem peněz! Není důvod to nevyzkoušet!
BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky
Poslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.
Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.
Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.