Suroviny
- anglická slanina (vcelku) 100 g
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- celer 1/3 bulvy
- květák 1/4 ks
- růžičková kapusta 10 ks
- kari koření 1 lžička
- kurkuma (mletá) 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- voda 1,5 l
- červená čočka 6 lžic
- brambory 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- libeček (čerstvý) 2 snítky
- bobkový list 4 ks
- vinný ocet 1–2 lžíce
Základem je cibule, česnek, mrkev a brambory, ale co přidáte navíc, je jen na vás. Kromě uvedené zeleniny, můžete směle přidat dýni, batáty, kapustu, pórek, řapíkatý celer, brokolici nebo hlívu ústřičnou. A pokud se nebojíte výrazných barev, přidejte na kostičky nakrájenou červenou řepu.
Na zahuštění používám červenou čočku, která se v polévce téměř rozvaří a dodá jí skvělou barvu a chuť. Stejně dobře ale na zahuštění funguje například quinoa.
Velkou roli v této polévce hraje libeček, ale pokud ho nemáte po ruce, zkuste sušenou saturejku nebo tymián, popřípadě čerstvou petržel. Chuť polévky skvěle podtrhne dobře vyuzená slanina, já nejradši používám slovenskou gazdovskou. Ale můžete použít i dobrou lehce pikantní klobásu. Nebo uzeniny vynechejte a máte výbornou vegetariánskou bezlepkovou polévku.
Článek
Vařte zdravě s GreenPan™
Jste milovníci vaření, kteří nedají dopustit na zdravá a chutná jídla?
Postup přípravy
- Ve velkém nepřilnavém hrnci (já jsem momentálně zamilovaná do nového hrnce GreenPan) nechte rozpustit olej a orestujte na něm na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí, tak aby slanina pustila šťávu a cibule zesklovatěla.
- Do základu vsypte nasekaný česnek, nakrájenou mrkev, celer a petržel a na malé růžičky rozebraný květák a nechte restovat, až se zelenina trochu opeče.
- Zasypte kari kořením, kurkumou a římským kmínem a promíchejte, až se koření rozvoní. Poté zalijte horkou vodou, promíchejte a přisypte nakrájené brambory, rozpůlené růžičkové kapustičky a červenou čočku. Osolte, opepřete a vsypte bobkový list a půlku nasekaného libečku. Přikryjte a nechte vařit do změknutí zeleniny. Trvá to asi 15–20 minut.
- Do polévky vlijte vinný ocet, nechte minutku provařit, dochuťte solí a pepřem a vsypte nahrubo nasekaný zbylý libeček.