Pro milovníky jedlého kvítí a býlí není nic horšího než čekat v zimě na příchod jara. Ale i na to existuji „léky“. Nasušte si seno.
Nastává ideální čas na kulinární senoseč
Sušení sena do kuchyně není pochopitelně totéž, jako když se dělají zásoby na zimu pro býložravce. Na druhou stranu proces není o mnoho jiný. Hlavní rozdíl je v množství, které můžete potřebovat. Kůň sežvýká bezmála plnou stodolu, vám bude stačit středně velký plátěný pytlík.
Jak sušit
Kulinární seno bude obsahovat různé rostliny a pravděpodobně je budete sušit postupně. Různá místa nabízejí různé „senné přísady“. Sušení musí probíhat rychle a nejlépe pod střechou. Každý deštíček senu uškodí a ničí jeho chuťové vlastnosti. Žádná rostlina samozřejmě nesmí začít plesnivět. Některým květům vadí i jen lehké zapaření. Jejich vonné látky se mohou začít měnit v látky škodlivé.
Co patří do kuchyňského sena
Když začnete se sběrem senných ingrediencí právě teď, máte před sebou měsíc času. Základem je samozřejmě tráva. Vyberte si nějakou zemědělsky nevytěžovanou loučku a nakoste si jemná stébla trav. Jemná znamená taková, která ještě nezačala kvést. Posekejte si trávu kosou, srpem nebo nůžkami na trávu. Tady je každá sekačka na nic.
Do kuchyňského sena potřebujete různé druhy rostlin. Čím větší rozmanitost, tím líp. Postupně přidávejte, kdykoli se vám naskytne příležitost na jiných lukách. Nezbytnou přísadou jsou nejrůznější bobovité – plané vojtěšky, vikve, ale i jetele nebo komonice. Zejména posledně jmenovaná vydává omamnou vůni až teprve, když usychá. Vyplatí se natrhat si též mateřídoušku. Vyskytuje se na jiných místech než trávy s dlouhými stébly. Má ráda suché meze. Její vůně v kulinárním seně je nezastupitelná. Hodí se nejrůznější příbuzné z rodiny hluchavkovitých – máty, dobromysl, marulky. Pozornost věnujte plané mrkvi, řebříčku i svízelu. Ozdobou jsou nepostradatelné zvonky, toteny, kohoutky a kopretiny. Inu trhat můžete skoro všechno, pokud louka působí čistě a přirozeně.
Vyhýbejte se pryskyřníkovitým rostlinám a loukám, na nichž již z dálky dominuje šťovík koňský.
Co s ním v kuchyni
Jakákoli pečeně dostane s přísadou kuchyňského sena zcela jiný rozměr. Nejlepší je péci v seně celé kuře. Můžete ovšem zkusit zavřít do pekáče s víkem jakékoli maso na kosti. Hodí se kuřecí i krůtí stehna. Nebojte se podložit senem krkovici na kosti nebo vepřové koleno. Kuře nepotřebuje již nic jiného, než pár zrnek soli. Ostatní masa, která nejsou „zabalená v kůži“, je lepší trochu podlít. K tomuto účelu se nejlépe hodí bílé víno, i když pečete vepřové maso. Jako jedinečná přidaná hodnota je zemitá vůně, která se line kuchyní, když za podzimních plískanic budete maso péci. Celá se zaplní vzpomínkami na dlouhé květnové a červnové dny.
Autor: Jana Vlková
www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu