Krůtí maso je nejen zdrojem kvalitních bílkovin, ale je také velmi žádané u lidí s různými dietami. Správně upravené je dokonce vhodné i pro pacienty s velmi přísnými dietami.
Krůtí maso – nejchutnější dieta
Krůta domácí se podle velikosti plemen rozděluje na plemena malá (3–7 kg), střední (7–15 kg) a velká (nad 15 kg). U širokoprsých plemen dosahuje podíl prsní svaloviny až 30 procent hmotnosti krůty.
Využití v kuchyni:
Krůtí maso má malý obsah tuku, vysoký obsah bílkovin, hořčíku, draslíku a vitamínů skupiny B. Lehce přijímá chuť koření a nevyžaduje dlouhou přípravu. Je možné jej dusit, péct, grilovat, smažit, vařit, plnit, mlít apod. Jemnou chuť masa můžeme zvýraznit ovocem, sýrem a bylinkami. Ve Spojených státech se peče krocan na Den díkuvzdání a na Štědrý večer plněný kaštanovou nádivkou nebo jablky. Za kulinářsky nejcennější se považují (stejně jako u kachen nebo kuřat) prsa.
Zásady šťavnaté a křupavé pečeně:
Pokud pečete krůtu vcelku, je dobré zachovávat několik zásad, aby krůta nebyla vysušená nebo syrová u kosti.
1) Celou krůtu dobře vysušit pomocí papírových ubrousků.
2) Při okořenění vetřít byliny, koření i šťávu z citronu důkladně do kůže. Omyté půlky citronu pak vložit do dutiny. Ve zbytku dutiny však musí zůstat volný prostor.
3) Olivovým olejem potřít okořeněnou krůtu.
4) Osolit a opepřit důkladně povrch i dutinu.
5) Pokud nepečete krůtu s nádivkou, je potřeba zajistit (nejlépe kolíkem), aby se dutina při pečení nestáhla.
6) Péci v předehřáté troubě 20 minut při 220 °C, potom dopékat při 180 °C. Na každých 500 g váhy počítat asi s 12 minutami pečení. (Např. při pečení 6 kg krůty pečeme tedy cca 2 hodiny a 20 minut.)
7. V průběhu pečení potírat máslem i výpekem.
8. Porcovat nejdříve po 20 minutách. Maso se zatáhne a zůstane šťavnaté.
Jak nakupovat a skladovat:
Krůtu i krocana kupujeme nejraději přímo z farem. K dostání je tento druh drůbeže samozřejmě také v supermarketech (chlazený nebo zamrazený).
Snažíme se vybrat pružné, světle růžové maso bez zápachu. Chlazené můžeme v lednici skladovat maximálně 4 dny.
Při nákupu můžeme volit mezi krůtími stehny horními nebo spodními. Horní se hodí spíše k přípravě guláše nebo pečení vcelku. Dokonce lze sehnat i naporcované stehenní řízky.
Krůtí stehna na majoránce
Suroviny:
• 2 krůtí stehna
• 6 plátků slaniny
• 2 lžíce sádla
• majoránka
• sůl
Postup: Omytá krůtí stehna osušíme, osolíme a posypeme majoránkou. Vložíme do pekáče na sádlo a poklademe slaninou. Pečeme doměkka a podléváme výpekem. Jako přílohu podáváme houskový knedlík a kyselé zelí.
Krůtí guláš
Suroviny:
• 1 kg krůtího masa
• 2 cibule
• 2 feferonky
• 1 lžíce mleté sladké papriky
• 2 lžíce másla
• 2 bílé papriky
• 300 ml vývaru
• 2 lžíce hladké mouky
• česnek
• sůl, pepř, kmín, majoránka
Postup: Omyté maso nakrájíme na větší kostky. V hrnci orestujeme na másle cibuli, přidáme maso a po chvíli mletou papriku, sůl, pepř, česnek a majoránku a zalijeme vývarem. Dusíme pod pokličkou do změknutí masa. Potom přidáme nakrájenou bílou papriku, zahustíme jíškou z mouky a ještě podusíme. Podáváme s rýží nebo čerstvým pečivem.
Dopřejte si lahodné a dieteticky nejhodnotnější krůtí maso po celý rok.
Autor: Alžběta Krchová