Česnek je chuťově výrazná surovina s nezaměnitelnou vůní. Pohrajte si s jeho využitím – máme pro vás pár tipů, jak ho využít trochu netradičně.
Vyzkoušejte rychlé recepty, v kterých hraje hlavní roli česnek!
Bramborová kaše s česnekem
Uvařte v osolené vodě 8 oloupaných nakrájených brambor s osmi oloupanými stroužky česneku. Slijte, dochuťte solí a pepřem a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přilijte asi 250 ml ohřáté smetany.
Pomazánka z česneku a fazolí
Celou palici česneku rozkrojte podélně, zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte asi 40 minut v troubě. Vidličkou vyndejte stroužky ze šlupek a rozmačkejte na kaši. Přidejte 2 plechovky slitých bílých fazolí, 80 ml olivového oleje, kůru a šťávu ze dvou citronů a hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky nebo pažitky. Vše důkladně rozmačkejte vidličkou. Výborné na topinky!
Fazolová pomazánka s česnekem Zdroj: Thinkstock
Česnekové špízy
Chystáte masové špízy? Prokládejte kousky masa celými oloupanými stroužky česneku a poté ugrilujte. Nejlépe se hodí k vepřové krkovici. Špízy také můžete místo na jehly napíchnout na větvičky rozmarýnu.
Česnekové krevety
Nadrťte stroužky česneku (tolik, kolik máte rádi) a smíchejte s olivovým olejem. Směsí přelijte oloupané a očištěné krevety a rukama dobře vmasírujte olej s česnekem do masa. Upečte v troubě nebo na grilu a servírujte s česnekovým máslem.
Marinované olivy s česnekem
Naložte si olivy podle vlastní chuti. Smíchejte 250 g černých oliv, 4 nadrcené stroužky česneku, šplíchanec červeného vinného octa, nasekaný čerstvý tymián, 30 ml olivového oleje a najemno nakrájenou červenou chilli papričku. Nechte v lednici odstát alespoň dva dny, aby se chutě propojily.
Autor: Klára Michalová