Vyzkoušejte rychlé recepty, v kterých hraje hlavní roli česnek!

Česnek je chuťově výrazná surovina s nezaměnitelnou vůní. Pohrajte si s jeho využitím – máme pro vás pár tipů, jak ho využít trochu netradičně.

Bramborová kaše s česnekem

Uvařte v osolené vodě 8 oloupaných nakrájených brambor s osmi oloupanými stroužky česneku. Slijte, dochuťte solí a pepřem a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přilijte asi 250 ml ohřáté smetany.

Pomazánka z česneku a fazolí

Celou palici česneku rozkrojte podélně, zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte asi 40 minut v troubě. Vidličkou vyndejte stroužky ze šlupek a rozmačkejte na kaši. Přidejte 2 plechovky slitých bílých fazolí, 80 ml olivového oleje, kůru a šťávu ze dvou citronů a hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky nebo pažitky. Vše důkladně rozmačkejte vidličkou. Výborné na topinky!

Česnekové špízy

Chystáte masové špízy? Prokládejte kousky masa celými oloupanými stroužky česneku a poté ugrilujte. Nejlépe se hodí k vepřové krkovici. Špízy také můžete místo na jehly napíchnout na větvičky rozmarýnu.

Česnekové krevety

Nadrťte stroužky česneku (tolik, kolik máte rádi) a smíchejte s olivovým olejem. Směsí přelijte oloupané a očištěné krevety a rukama dobře vmasírujte olej s česnekem do masa. Upečte v troubě nebo na grilu a servírujte s česnekovým máslem.

Marinované olivy s česnekem

Naložte si olivy podle vlastní chuti. Smíchejte 250 g černých oliv, 4 nadrcené stroužky česneku, šplíchanec červeného vinného octa, nasekaný čerstvý tymián, 30 ml olivového oleje a najemno nakrájenou červenou chilli papričku. Nechte v lednici odstát alespoň dva dny, aby se chutě propojily.

Autor: Klára Michalová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty