Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

6 věcí o klíčcích, které musíte vědět

Klíčky a výhonky

Klíčky a výhonky Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Klíčky a výhonky

Klíčky a výhonky Zdroj: Thinkstock

Děti na základní škole si nechávají naklíčit na vatičce hrách jen tak pro zábavu. Starší a odvážnější pak zkoušejí přidat naklíčenou čočku do salátu a šéfkuchaři využívají klíčky a výhonky k dozdobení svých uměleckých děl. Zkuste to taky!

Seznam.cz banner

1. Než přijde jaro…

Možná se na nejrůznější klíčky a výhonky díváte s despektem, protože je považujete za součást jídelníčku vegetariánů. Věřte však, že na konci zimy vás nic nenabije energií a vitaminy tak, jako naklíčené luštěniny nebo třeba výhonky ředkviček. Díky těmto drobným rostlinkám dostanete na talíř něco čerstvého a zeleného (a křupavého i chutného), co za vámi necestovalo přes půl zeměkoule. Jediná nevýhoda klíčků je, že je musíte nechat naklíčit – pokud možno – několik dní předem.

Zelená smažená rýže
Recepty

Zelená smažená rýže

17

2. „Továrna“ na zdraví

Každé semeno je zásobárnou energie pro úplně novou rostlinu. Když tuhle skrytou sílu dokážete využít, získáte užitečný zdroj vitaminů, minerálů, proteinů a antioxidantů. Klíčky zkrátka obsahují všechno, co rostlina (ale i lidský organismus) k životu potřebuje. Mají detoxikační účinky a obsahují spoustu enzymů, které tělu usnadňují trávení, a na rozdíl od luštěnin nenadýmají.

3. Od adzuki po vojtěšku

Každé semínko ve vaší kuchyni může vyklíčit, stačí dát mu ty správné podmínky. Některé je třeba nechat dorůst až do výhonků s listy (jako třeba řeřichu), jiné jsou výborné sotva naklíčené (např. hrách na pučálku). Do svého kuchyňsko-pěstitelského snažení můžete kromě řeřichy zařadit třeba i ředkvičky a hořčičná semínka. Klíčí a rostou snadno a rychle a jejich jemně štiplavá chuť vynikne i na chlebu s máslem nebo v pomazánkách.

Chcete-li ochutnat něco, co ještě nikdo ve vašem okolí nezkusil, nechte si naklíčit semínka fenyklu. Rozprostřete je v jedné vrstvě na děrovaný tácek a chovejte se k nim spíš jako k luštěninám než jako k malým semínkům. Nejlepší jsou totiž třetí den, ještě než nasadí listy. Co se klíčků týče, sáhněte po osvědčených zásobách do spíže – po čočce, cizrně, fazolích, mungu, adzuki či hrachu...

Mungo je víc než obyčejná fazole
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Mungo je víc než obyčejná fazole

4. Postup krok za krokem

Představte si semínka jako spící krasavice. Nejdřív je musíte probudit k životu, pak už stačí jen letmá péče. Na začátku je třeba nechat je „natáhnout“ co nejvíc studené vody. Řeřichu, ředkvičky i drobná hořčičná semínka tedy nasypte do misky vystlané mokrou vatou a udržujte je ve vlhku, dokud nevyrostou. Trvá to 3 dny až týden a můžete je průběžně zastřihávat nůžkami.

Luštěniny nejdřív namočte na 4–12 hodin do studené vody. Tu pak slijte a budoucí klíčky udržujte přiměřeně vlhké (stačí je 2x až 3x za den propláchnout studenou vodou). Pokud se vám bude zdát, že vysychají, namočte je na 5 minut a pak vodu opět slijte. Vyklíčí stejně rychle jako řeřicha.

Chcete-li klíčky odložit do lednice, udělejte to 8–12 hodin po posledním proplachování. Mokré by se vám rychle zkazily, suché vydrží asi týden. Naklíčené luštěniny nebo výhonky řeřichy lze koupit i v obchodě, ale u těch „domácích“ si můžete být jistí, že nebudou ničím přihnojované.

Vhodná semínka luštěnin nakoupíte nejlépe v prodejnách se zdravou výživou. Pokud byste zašli do zahradnictví, získali byste s největší pravděpodobností semena namořená, určená k sadbě, a nikoli ke konzumaci. V některých supermarketech koupíte balení už naklíčených luštěnin, dodává je například firma Beskyd, Fryčovice. Ve velkém zde nakličují čočku, vojtěšku, mungo a cizrnu. Vybírejte si klíčky, které nejsou oschlé, a doma je pak rychle spotřebujte.

5. Do salátu i na pizzu

Možností, jak využít v kuchyni klíčky a výhonky, je nepřeberně. Naklíčená řeřicha, ředkvičky či hořčice se hodí v syrovém stavu do pomazánek a dipů nebo jako pikantní ozdoba pokrmů. Naklíčené luštěniny lze jíst i v syrovém stavu (třeba v zeleninovém nebo těstovinovém salátu), ale stejně dobře je lze blanšírovat ve vroucí vodě nebo osmažit na pánvi. Z cizrnových klíčků doporučujeme udělat hummus, z naklíčeného hrachu zase pomazánku s cibulí a česnekem. Klíčky munga se dají dokonce použít i na pizzu, pokud místo rajčatového základu použijete pesto.

6. Salát s klíčky munga

Naším favoritem je pikantní salát s klíčky munga: 1 balení klíčků oblanšírujte, přidejte nakrájenou okurku a papriku a nastrouhanou mrkev, promíchejte a zalijte zálivkou ze 3 lžic pasty Tahini nebo arašídového másla, 4 lžic oleje, 4 lžic octa, 2 lžic sójové omáčky, lžíce vína, lžičky mletého chilli, lžičky nastrouhaného zázvoru, lžičky cukru, lžičky soli, 1 utřeného stroužku česneku, 1 nadrobno nakrájené šalotky a 1 hrnku kuřecího vývaru. Podávejte nejlépe s rýžovými nudlemi.

Autor: Vladislava Vaněčková. archiv časopisu GURMET

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky česnek salát čočka pizza pomazánka luštěnina řeřicha ředkvička hrách setý hořčičné semínko

Návrhy pro vás

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu Recepty

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Maso

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením Sladké

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet Sladké

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem Zelenina

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta Sladké

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Maso

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu


Přečtěte si také

Recepty
Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Prostřeno!
Prostřeno: Bublanina Honzy Bendiga

Prostřeno: Bublanina Honzy Bendiga

Prostřeno!
Prostřeno: Veganská bublanina pro Mirku

Prostřeno: Veganská bublanina pro Mirku

Prostřeno!
Prostřeno: Churdi armin a marikle podle Honzy Bendiga

Prostřeno: Churdi armin a marikle podle Honzy Bendiga

Prostřeno!
Prostřeno: Masové a veganské holubky podle Jana Bendiga

Prostřeno: Masové a veganské holubky podle Jana Bendiga

Prostřeno!
Prostřeno: Chudá polévka

Prostřeno: Chudá polévka

Prostřeno!
Prostřeno: Nachos mix Honzy Bendiga

Prostřeno: Nachos mix Honzy Bendiga

Maso
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Sladké
Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet Sladké

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta Sladké

Přemkova pečeť aneb domácí verze oblíbené čokolády v bílém provedení se sušeným ovocem a oříšky podle Přemka Forejta

Maso
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Maso

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Polévky
Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel Přílohy

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Nulový výsledek jednání o míru: Tři požadavky, z nichž Putin nehodlá na Ukrajině ustoupit Rajchl: Výběr Okamurovy delegace? Nezbytný signál Slovákům. Nebezpečné, namítá Demetrashvili Vzpoura žáků na moravské škole: Kopání do dveří mělo vyvolat vydírání. Vedení nařčení odmítá

prima-zeny

Hradní pán má být konstantou, říká Vojta Kotek. Humor a horor ve hře mu připadají boží Vítězka Zrádců Mia: U policie jsem byla shořelá jako svíčka. Poznám, když mi partner lže Jsem ráda, že vyšla naše strategie, oslavuje triumf Mii Daniela. Role věrné jí seděla víc

prima-zoom

Lvice roztrhala návštěvníka zoo Při nejkrvavějším únosu sovětského letadla zahynulo 81 lidí. Moskva přinutila pozůstalé mlčet Explozivní zkáza ruských tankerů. Ukrajinci vzali prosazování sankcí do vlastních rukou

prima-fresh

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

prima-cool

Jason Statham jako ochránce v obklíčení První ohlasy na Avatara 3: podle kritiků má své problémy, ale chytne a nepustí Sci-fi propadák roku je nečekaně brzy online. Situace je však malinko složitější

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Barborky: Kdy je trhat, jak se o ně starat a co jejich květy věští? Vánoční výzdoba v Bílém domě: Trump z lega i stovky motýlů Návod, jak snadno vyrobit krmítko pro ptáky i zimní dekoraci v jednom

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.