Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

6 věcí o klíčcích, které musíte vědět

Klíčky a výhonky

Klíčky a výhonky Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Klíčky a výhonky

Klíčky a výhonky Zdroj: Thinkstock

Děti na základní škole si nechávají naklíčit na vatičce hrách jen tak pro zábavu. Starší a odvážnější pak zkoušejí přidat naklíčenou čočku do salátu a šéfkuchaři využívají klíčky a výhonky k dozdobení svých uměleckých děl. Zkuste to taky!

Seznam.cz banner

1. Než přijde jaro…

Možná se na nejrůznější klíčky a výhonky díváte s despektem, protože je považujete za součást jídelníčku vegetariánů. Věřte však, že na konci zimy vás nic nenabije energií a vitaminy tak, jako naklíčené luštěniny nebo třeba výhonky ředkviček. Díky těmto drobným rostlinkám dostanete na talíř něco čerstvého a zeleného (a křupavého i chutného), co za vámi necestovalo přes půl zeměkoule. Jediná nevýhoda klíčků je, že je musíte nechat naklíčit – pokud možno – několik dní předem.

Zelená smažená rýže
Recepty

Zelená smažená rýže

10

2. „Továrna“ na zdraví

Každé semeno je zásobárnou energie pro úplně novou rostlinu. Když tuhle skrytou sílu dokážete využít, získáte užitečný zdroj vitaminů, minerálů, proteinů a antioxidantů. Klíčky zkrátka obsahují všechno, co rostlina (ale i lidský organismus) k životu potřebuje. Mají detoxikační účinky a obsahují spoustu enzymů, které tělu usnadňují trávení, a na rozdíl od luštěnin nenadýmají.

3. Od adzuki po vojtěšku

Každé semínko ve vaší kuchyni může vyklíčit, stačí dát mu ty správné podmínky. Některé je třeba nechat dorůst až do výhonků s listy (jako třeba řeřichu), jiné jsou výborné sotva naklíčené (např. hrách na pučálku). Do svého kuchyňsko-pěstitelského snažení můžete kromě řeřichy zařadit třeba i ředkvičky a hořčičná semínka. Klíčí a rostou snadno a rychle a jejich jemně štiplavá chuť vynikne i na chlebu s máslem nebo v pomazánkách.

Chcete-li ochutnat něco, co ještě nikdo ve vašem okolí nezkusil, nechte si naklíčit semínka fenyklu. Rozprostřete je v jedné vrstvě na děrovaný tácek a chovejte se k nim spíš jako k luštěninám než jako k malým semínkům. Nejlepší jsou totiž třetí den, ještě než nasadí listy. Co se klíčků týče, sáhněte po osvědčených zásobách do spíže – po čočce, cizrně, fazolích, mungu, adzuki či hrachu...

Mungo je víc než obyčejná fazole
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Mungo je víc než obyčejná fazole

4. Postup krok za krokem

Představte si semínka jako spící krasavice. Nejdřív je musíte probudit k životu, pak už stačí jen letmá péče. Na začátku je třeba nechat je „natáhnout“ co nejvíc studené vody. Řeřichu, ředkvičky i drobná hořčičná semínka tedy nasypte do misky vystlané mokrou vatou a udržujte je ve vlhku, dokud nevyrostou. Trvá to 3 dny až týden a můžete je průběžně zastřihávat nůžkami.

Luštěniny nejdřív namočte na 4–12 hodin do studené vody. Tu pak slijte a budoucí klíčky udržujte přiměřeně vlhké (stačí je 2x až 3x za den propláchnout studenou vodou). Pokud se vám bude zdát, že vysychají, namočte je na 5 minut a pak vodu opět slijte. Vyklíčí stejně rychle jako řeřicha.

Chcete-li klíčky odložit do lednice, udělejte to 8–12 hodin po posledním proplachování. Mokré by se vám rychle zkazily, suché vydrží asi týden. Naklíčené luštěniny nebo výhonky řeřichy lze koupit i v obchodě, ale u těch „domácích“ si můžete být jistí, že nebudou ničím přihnojované.

Vhodná semínka luštěnin nakoupíte nejlépe v prodejnách se zdravou výživou. Pokud byste zašli do zahradnictví, získali byste s největší pravděpodobností semena namořená, určená k sadbě, a nikoli ke konzumaci. V některých supermarketech koupíte balení už naklíčených luštěnin, dodává je například firma Beskyd, Fryčovice. Ve velkém zde nakličují čočku, vojtěšku, mungo a cizrnu. Vybírejte si klíčky, které nejsou oschlé, a doma je pak rychle spotřebujte.

5. Do salátu i na pizzu

Možností, jak využít v kuchyni klíčky a výhonky, je nepřeberně. Naklíčená řeřicha, ředkvičky či hořčice se hodí v syrovém stavu do pomazánek a dipů nebo jako pikantní ozdoba pokrmů. Naklíčené luštěniny lze jíst i v syrovém stavu (třeba v zeleninovém nebo těstovinovém salátu), ale stejně dobře je lze blanšírovat ve vroucí vodě nebo osmažit na pánvi. Z cizrnových klíčků doporučujeme udělat hummus, z naklíčeného hrachu zase pomazánku s cibulí a česnekem. Klíčky munga se dají dokonce použít i na pizzu, pokud místo rajčatového základu použijete pesto.

6. Salát s klíčky munga

Naším favoritem je pikantní salát s klíčky munga: 1 balení klíčků oblanšírujte, přidejte nakrájenou okurku a papriku a nastrouhanou mrkev, promíchejte a zalijte zálivkou ze 3 lžic pasty Tahini nebo arašídového másla, 4 lžic oleje, 4 lžic octa, 2 lžic sójové omáčky, lžíce vína, lžičky mletého chilli, lžičky nastrouhaného zázvoru, lžičky cukru, lžičky soli, 1 utřeného stroužku česneku, 1 nadrobno nakrájené šalotky a 1 hrnku kuřecího vývaru. Podávejte nejlépe s rýžovými nudlemi.

Autor: Vladislava Vaněčková. archiv časopisu GURMET

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky česnek salát čočka pizza pomazánka luštěnina řeřicha ředkvička hrách setý hořčičné semínko

Návrhy pro vás

Kynuté šneky s jahodovým džemem – populární moučník trochu jinak Sladké

Kynuté šneky s jahodovým džemem – populární moučník trochu jinak

Dušené hovězí
s rajčaty a olivami – dokonalá víkendová pečínka s výraznou chutí Maso

Dušené hovězí
s rajčaty a olivami – dokonalá víkendová pečínka s výraznou chutí

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy Sladké

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd Maso

Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku Hlavní jídla

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mandlový tvarohový koláč s makovou náplní – pečený cheesecake pro milovníky českého máku Sladké

Mandlový tvarohový koláč s makovou náplní – pečený cheesecake pro milovníky českého máku

Gratinované brambory s gothajem – jednoduchá večeře pro celou rodinu Hlavní jídla

Gratinované brambory s gothajem – jednoduchá večeře pro celou rodinu

Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou Omáčky

Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou


Přečtěte si také

Sladké
Kynuté šneky s jahodovým džemem – populární moučník trochu jinak

Kynuté šneky s jahodovým džemem – populární moučník trochu jinak

Maso
Dušené hovězí
s rajčaty a olivami – dokonalá víkendová pečínka s výraznou chutí

Dušené hovězí
s rajčaty a olivami – dokonalá víkendová pečínka s výraznou chutí

Novinky
„V Tritonu nečekejte jídlo, ale smyslový zážitek – někdy inspirovaný i Pánem prstenů,“ říká šéfkuchař Tomáš Kohút

„V Tritonu nečekejte jídlo, ale smyslový zážitek – někdy inspirovaný i Pánem prstenů,“ říká šéfkuchař Tomáš Kohút

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak připravit dokonalý steak na grilu – krok za krokem k nejlepšímu výsledku

Jak připravit dokonalý steak na grilu – krok za krokem k nejlepšímu výsledku

Novinky
Křupavá a svěží kedlubna – jarní poklad, který si zaslouží místo na vašem talíři

Křupavá a svěží kedlubna – jarní poklad, který si zaslouží místo na vašem talíři

Sladké
Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Maso
Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd

Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd

Hlavní jídla
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Hlavní jídla

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Marry Me pasta s krevetami okouzlí jemnou krémovou omáčkou se sušenými rajčaty Hlavní jídla

Marry Me pasta s krevetami okouzlí jemnou krémovou omáčkou se sušenými rajčaty

Sladké
Kynuté šneky s jahodovým džemem – populární moučník trochu jinak

Kynuté šneky s jahodovým džemem – populární moučník trochu jinak

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy Sladké

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Mandlový tvarohový koláč s makovou náplní – pečený cheesecake pro milovníky českého máku Sladké

Mandlový tvarohový koláč s makovou náplní – pečený cheesecake pro milovníky českého máku

Maso
Dušené hovězí
s rajčaty a olivami – dokonalá víkendová pečínka s výraznou chutí

Dušené hovězí
s rajčaty a olivami – dokonalá víkendová pečínka s výraznou chutí

Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd Maso

Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd

Těhotnej kuchař: Philly cheesesteak – grilovaný hovězí steak v žemli původem z Filadelfie Maso

Těhotnej kuchař: Philly cheesesteak – grilovaný hovězí steak v žemli původem z Filadelfie

Předkrmy a chuťovky
Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně
12

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin Předkrmy a chuťovky

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Nápoje
Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen Nápoje

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Espresso Martini doma ke snídani nebo v proslulém baru? Jak si udělat koktejl, který ovládl svět Nápoje

Espresso Martini doma ke snídani nebo v proslulém baru? Jak si udělat koktejl, který ovládl svět

Hlavní jídla
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Krémová kuřecí polévka s máslovými fazolemi – sytý oběd provoněný bylinkami Polévky

Krémová kuřecí polévka s máslovými fazolemi – sytý oběd provoněný bylinkami

Předkrmy a chuťovky
Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně
12

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin Předkrmy a chuťovky

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Sloní žrádlo – retro chuťovka z měkkého salámu, na chlebíčky nebo na vidličku Předkrmy a chuťovky

Sloní žrádlo – retro chuťovka z měkkého salámu, na chlebíčky nebo na vidličku

Předkrmy a chuťovky
Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem Vegetariánské

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem

Zelený chřest se sýrovou drobenkou – jarní zelenina v křupavém kabátku Zelenina

Zelený chřest se sýrovou drobenkou – jarní zelenina v křupavém kabátku

Sladké
Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti Sladké

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti

Tvarohové „cheesecake“ řezy s rebarborou, jahodami a křupavou drobenkou Sladké

Tvarohové „cheesecake“ řezy s rebarborou, jahodami a křupavou drobenkou

Recepty
Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou Saláty

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou

Beze zbytku: Asijský salát s křupavou ochucenou rýží a arašídovým dresinkem Saláty

Beze zbytku: Asijský salát s křupavou ochucenou rýží a arašídovým dresinkem

Omáčky
Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou

Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou

Špenátové halušky s nivovou omáčkou, křupavou slaninou a karamelizovanou cibulí Přílohy

Špenátové halušky s nivovou omáčkou, křupavou slaninou a karamelizovanou cibulí

Kopřivová nádivka s mandlemi – lehká jarní klasika ideální nejen na Velikonoce Recepty

Kopřivová nádivka s mandlemi – lehká jarní klasika ideální nejen na Velikonoce

prima-cnn-news

Hádka v Partii: Politici se překřikovali, proč je kdo hrozbou. Zasáhnout musela Tománková Plomby zdarma? Ty větší trvalé už ne, oznámili zubaři. Pojištění na ně stačit nebude Hrozivá nehoda na Olomoucku. Po střetu dvou aut se zranilo sedm lidí, z toho pět dětí

prima-zeny

Radko Gudas o dětech: Dcerám v randění s hokejisty bránit nebudu. Leontýnka září v divadle Režiséři, zpozorněte! Anetu Vignerovou čeká velká herecká kariéra, říká přesvědčivě Kolečko Na co si dát pozor při výběru dovolené? Pět hvězd není zárukou kvality hotelu, říká odbornice

prima-zoom

Kdy a jak skončí veškerý život na Zemi? Muž se nechal 200krát uštknout hadem, aby zachránil tisíce lidí. Jeho bláznivý plán začíná fungovat O tajemném asijském jednorožci jste možná nikdy neslyšeli. Bájné zvíře ale skutečně existuje

prima-fresh

Kynuté šneky s jahodovým džemem – populární moučník trochu jinak Dušené hovězí
s rajčaty a olivami – dokonalá víkendová pečínka s výraznou chutí „V Tritonu nečekejte jídlo, ale smyslový zážitek – někdy inspirovaný i Pánem prstenů,“ říká šéfkuchař Tomáš Kohút

prima-cool

Bale a Cage se pro nový film změnili k nepoznání Bruce Willis už nás svým způsobem opustil, přiznala v novém rozhovoru Demi Moore Sydney Sweeney trefila jackpot. Její nová krimi sbírá samou chválu. Tady je trailer

playboy

Co vás čeká v květnovém vydání magazínu Playboy? Snídaně, která vám může ubrat 15 let. Tajemství dlouhověkosti podle odborníka Není to lenost, je to terapie: Proč si znovu pouštíme staré dobré seriály?

lajk

Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo Láďa Hruška se vzdal snu na rekonstrukci stavení. Chátrající dům raději prodává Benda o zápasu s Novotným: Dát mu přes tlamu je občanská povinnost, nejen za Aničku

prima-living

Tereza Kerndlová o bydlení ve Španělsku. Popsala rozdíly mezi tamějšími obyvateli a Čechy Nejteplejší léto všech dob? Meteorologové varují před velkými vedry Hana Třeštíková před porodem řeší bydlení. V osmém měsíci předělávala kuchyň

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.