Patrně nejstarší řecký sýr feta, na němž si obyvatelé Řecka pochutnávali už ve starověku, se stal nepostradatelnou surovinou středomořské kuchyně a setkal se s ním patrně snad každý Evropan. Seznamte se s 5 zajímavostmi, které byste měli vědět, než se s chutí pustíte do konzumace fety.
5 zajímavostí o sýru feta, co možná ještě neznáte
Feta není z kravského mléka
Originální řecký sýr se vyrábí z čerstvého kozího a ovčího mléka. Tato regionální specialita je chráněná i Evropskou unií, a to označením PDO (Protected Designation of Origin). Přesto se však najdou výrobci, kteří to nerespektují, proto byste měli rozhodně věnovat pozornost složení výrobku uvedeném na etiketě. „Pro výrobu originálního sýra feta je výchozí surovinou mléko od koz a ovcí, jejichž stáda se pasou v severním a středním Řecku. Ve výrobku by měl poměr mléka ovčího činit min. 70 % a kozího 30 %. Právě mléko těchto sudokopytníků propůjčuje sýru typický buket,“ říká Jana Nyklová, dovozce řecké fety Dodoni, která je jedničkou na trhu všech fet a má 55letou tradici výroby sýru feta.
Slaná chuť a bělost
Ukládání sýru feta do solného nálevu bylo v minulosti pragmatickým krokem, jak sýr konzervovat a prodloužit jeho datum spotřeby. Zrání sýra probíhá zpravidla více jak dva měsíce, během nichž do sebe sýr absorbuje sůl. „V obchodech se můžete setkat se dvěma typy sýru feta, a to jeho měkkou a tvrdou variantou, která se odvíjí od doby zrání. První z nich je sladší, méně slaná a méně kořeněná. Tvrdý sýr feta má výraznější chuť i vůni,“ upřesňuje Jana Nyklová. Pro sýr je také typická bělost, kozí a ovčí sýr totiž nikdy nezežloutne. U náhražek z kravského mléka bývá sýr uměle bělen, protože kravské mléko má vyšší obsah karotenu.
Jak ji nejlépe uchovat
Feta se řadí mezi čerstvé sýry, proto bychom ji měli po otevření sníst do pár dní. Během doby, co je původní obal načatý, uchovávejte sýr v původním slaném nálevu. Ten udrží její správnou chuť i vlhkost. Špatné skladování bude mít za následek okorání sýra, zkysnutí nálevu a vytvoření podmínek pro nežádoucí bakterie. Sýr je nutné uchovávat v ledničce a dodržovat pokyny pro spotřebitele uvedené na obalu.
Neuvěřitelná variabilita
Feta sýr s řeckými kořeny je nesmírně variabilní a najde uplatnění jak ve studené, tak teplé kuchyni. Můžete ho využít do osvěžujících letních salátů, k těstovinám, grilovat ho se zeleninou či s masem. „Díky dobré tavitelnosti, je feta skvělá i na zapékání či gratinování nebo jako náplň do omelet, pirohů či slaných koláčů. Pokud si chcete dopřát chuť léta i v zimě, tak fetu zkuste naložit do oleje,“ dává tipy Jana Nyklová, dovozce řecké fety Dodoni.
Sýr pro zdraví
Feta je navíc velmi zdravý sýr. „Protože není vyráběna z kravského mléka, ale z kombinace mléka ovčího a kozího, je mnohem lépe stravitelná a lidé citliví na laktózu ji mnohem lépe snášejí. Feta je navíc oceňována pro obsah probiotik, které přispívají k dobrému fungování střev,“ uzavírá Jana Nyklová. Významný je i obsah bílkovin, vápníku a vitaminu D. Obsažená esenciální aminokyselina histidin v kombinaci s vitamínem B6 podporuje trávení, ale zvyšuje i mozkové či sexuální výkony.
Vyzkoušejte zajímavý recept s použitím sýru feta a přenesete se rázem k moři...
Mediterranean pizza
Středozemní kuchyně oplývá mnohým bohatstvím – výborný olivový olej, voňavá zelenina a bylinky i výborné sýry. Připravte si z těchto pokladů výbornou pizzu!
Suroviny
• 1 předpřipravené těsto na pizzu
• 1 šálek pesto omáčky
• 1 šálek zelených paprik
• 1 šálek cherry rajčat
• 1 šálek hub
• ½ šálku řeckých oliv Kalamata
• 115 g strouhané fety Dodoni
• 115 g směsi sýrů Mozzarella, Asiago a Provolone
• olivový olej
• sůl a pepř na dochucení
Postup:
Předehřejte troubu na maximum. Olej rozetřete na předpřipravený těstový základ. Na těsto naneste rovnoměrně pesto, ale vynechejte okraje pizzy. Poklaďte olivy a nakrájenou směs rajčat, hub a paprik. Posypte směsí sýrů a osolte i opepřete dle chuti. Teplotu stáhněte na 200 stupňů a pečte 14–17 minut. Po vytažení z trouby nechte krátce vychladnout na mřížce a podávejte.
TZ, (klam)