Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Kouzlo rumů Pampero
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Cukroví
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Kouzlo rumů Pampero
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Cukroví

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Jednoduchá dýňová polévka

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Čočková polévka
Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

5 zajímavostí o sýru feta, co možná ještě neznáte

5 zajímavostí o sýru feta

5 zajímavostí o sýru feta Zdroj: iStock

  • Zavřít

5 zajímavostí o sýru feta Zdroj: iStock

Patrně nejstarší řecký sýr feta, na němž si obyvatelé Řecka pochutnávali už ve starověku, se stal nepostradatelnou surovinou středomořské kuchyně a setkal se s ním patrně snad každý Evropan. Seznamte se s 5 zajímavostmi, které byste měli vědět, než se s chutí pustíte do konzumace fety.

Feta není z kravského mléka

Originální řecký sýr se vyrábí z čerstvého kozího a ovčího mléka. Tato regionální specialita je chráněná i Evropskou unií, a to označením PDO (Protected Designation of Origin). Přesto se však najdou výrobci, kteří to nerespektují, proto byste měli rozhodně věnovat pozornost složení výrobku uvedeném na etiketě. „Pro výrobu originálního sýra feta je výchozí surovinou mléko od koz a ovcí, jejichž stáda se pasou v severním a středním Řecku. Ve výrobku by měl poměr mléka ovčího činit min. 70 % a kozího 30 %. Právě mléko těchto sudokopytníků propůjčuje sýru typický buket,“ říká Jana Nyklová, dovozce řecké fety Dodoni, která je jedničkou na trhu všech fet a má 55letou tradici výroby sýru feta.

Slaná chuť a bělost

Ukládání sýru feta do solného nálevu bylo v minulosti pragmatickým krokem, jak sýr konzervovat a prodloužit jeho datum spotřeby. Zrání sýra probíhá zpravidla více jak dva měsíce, během nichž do sebe sýr absorbuje sůl. „V obchodech se můžete setkat se dvěma typy sýru feta, a to jeho měkkou a tvrdou variantou, která se odvíjí od doby zrání. První z nich je sladší, méně slaná a méně kořeněná. Tvrdý sýr feta má výraznější chuť i vůni,“ upřesňuje Jana Nyklová. Pro sýr je také typická bělost, kozí a ovčí sýr totiž nikdy nezežloutne. U náhražek z kravského mléka bývá sýr uměle bělen, protože kravské mléko má vyšší obsah karotenu.

Jak ji nejlépe uchovat

Feta se řadí mezi čerstvé sýry, proto bychom ji měli po otevření sníst do pár dní. Během doby, co je původní obal načatý, uchovávejte sýr v původním slaném nálevu. Ten udrží její správnou chuť i vlhkost. Špatné skladování bude mít za následek okorání sýra, zkysnutí nálevu a vytvoření podmínek pro nežádoucí bakterie. Sýr je nutné uchovávat v ledničce a dodržovat pokyny pro spotřebitele uvedené na obalu.

Neuvěřitelná variabilita

Feta sýr s řeckými kořeny je nesmírně variabilní a najde uplatnění jak ve studené, tak teplé kuchyni. Můžete ho využít do osvěžujících letních salátů, k těstovinám, grilovat ho se zeleninou či s masem. „Díky dobré tavitelnosti, je feta skvělá i na zapékání či gratinování nebo jako náplň do omelet, pirohů či slaných koláčů. Pokud si chcete dopřát chuť léta i v zimě, tak fetu zkuste naložit do oleje,“ dává tipy Jana Nyklová, dovozce řecké fety Dodoni.

Sýr pro zdraví

Feta je navíc velmi zdravý sýr. „Protože není vyráběna z kravského mléka, ale z kombinace mléka ovčího a kozího, je mnohem lépe stravitelná a lidé citliví na laktózu ji mnohem lépe snášejí. Feta je navíc oceňována pro obsah probiotik, které přispívají k dobrému fungování střev,“ uzavírá Jana Nyklová. Významný je i obsah bílkovin, vápníku a vitaminu D. Obsažená esenciální aminokyselina histidin v kombinaci s vitamínem B6 podporuje trávení, ale zvyšuje i mozkové či sexuální výkony.

Vyzkoušejte zajímavý recept s použitím sýru feta a přenesete se rázem k moři...

Mediterranean pizza

Středozemní kuchyně oplývá mnohým bohatstvím – výborný olivový olej, voňavá zelenina a bylinky i výborné sýry. Připravte si z těchto pokladů výbornou pizzu!

Suroviny

• 1 předpřipravené těsto na pizzu

• 1 šálek pesto omáčky

• 1 šálek zelených paprik

• 1 šálek cherry rajčat

• 1 šálek hub

• ½ šálku řeckých oliv Kalamata

• 115 g strouhané fety Dodoni

• 115 g směsi sýrů Mozzarella, Asiago a Provolone

• olivový olej

• sůl a pepř na dochucení

Postup:

Předehřejte troubu na maximum. Olej rozetřete na předpřipravený těstový základ. Na těsto naneste rovnoměrně pesto, ale vynechejte okraje pizzy. Poklaďte olivy a nakrájenou směs rajčat, hub a paprik. Posypte směsí sýrů a osolte i opepřete dle chuti. Teplotu stáhněte na 200 stupňů a pečte 14–17 minut. Po vytažení z trouby nechte krátce vychladnout na mřížce a podávejte.

TZ, (klam)

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky ingredience řecká kuchyně ovčí sýr sýr feta

Návrhy pro vás

Recepty

Vepřový bůček pečený na čerstvém zelí nakyselo

Sladké

Tradiční dulce de leche – domácí zkaramelizované mléko

Recepty

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Polévky

Jednoduchý kachní kaldoun s kořenovou zeleninou a květákem

Kouzlo rumů Pampero

Pampero Aniversario Old Fashioned koktejl přináší nový svěží pohled na staromódní klasiku

Recepty

Rychlá večeře: Blesková pizza ze zapečených tortill

Zelenina

Celer po francouzsku s vinným bešamelem a křupavou slaninou

Recepty

Pěkně silný vaječný koňak skoro bez práce


Přečtěte si také

Recepty

Vepřový bůček pečený na čerstvém zelí nakyselo

Sladké

Tradiční dulce de leche – domácí zkaramelizované mléko

Soutěžící

Karel Plaček

Novinky

Hřejivá kouzla chladného severu – poznejte tajemství skandinávské kuchyně

Prostřeno!

Prostřeno: Kung pao s rýží

Prostřeno!

Prostřeno: Slovenská bílá polévka

Prostřeno!

Prostřeno: Guacamole s opečeným toustem

Prostřeno!

Prostřeno: Krupicový dort s ovocem, s želé a sušenkovým korpusem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Vegetariánské

Těstovinový závin s náplní ze sušených hub podle Vintage Kitchen

Recepty

Zapečené fleky se zelím podle herce Vladimíra Dvořáka

Recepty
4

Fusilli s brokolicí, slaninou a žloutkovo-parmazánovou omáčkou

Sladké

Tradiční dulce de leche – domácí zkaramelizované mléko

Recepty

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Recepty

Pěkně silný vaječný koňak skoro bez práce

Maso

Gà nướng – Vietnamské pečené kuře se zázvorem a citronem s restovanou zeleninou

Maso

Trentinský guláš z různých druhů masa a zvlášť vařenou omáčkou

Polévky

Italský penicilin – zeleninová polévka pastina s kuřecím masem vás postaví na nohy

Zelenina

Celer po francouzsku s vinným bešamelem a křupavou slaninou

Polévky

Žampionová polévka se zakysanou smetanou a křupavými kousky hub podle Jamieho Olivera

Zelenina

Salát ze strouhané červené řepy s čerstvým křenem

Kouzlo rumů Pampero

Pampero Aniversario Old Fashioned koktejl přináší nový svěží pohled na staromódní klasiku

Recepty

Pěkně silný vaječný koňak skoro bez práce

Kouzlo rumů Pampero

Dědictví staré Venezuely: Rum Pampero™ v sobě nese vášeň a chuť do života

Ryby a mořské plody

Treska pečená na černém pivu

Saláty

Skromně a chutně: Salát z uzené makrely s čočkou

Ryby a mořské plody

Poklady německé kuchyně: Pstruh po mlynářsku a teplým bramborovým salátem

Polévky

Jednoduchý kachní kaldoun s kořenovou zeleninou a květákem

Recepty

Mrkvová krémová polévka s kokosovým mlékem a kaki

Polévky

Žampionová polévka se zakysanou smetanou a křupavými kousky hub podle Jamieho Olivera

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Alsaský cibulový koláč Flammkuchen

Vegetariánské

Bez masa: Smažené „kuře“ z hlívy

Vegetariánské

Těstovinový závin s náplní ze sušených hub podle Vintage Kitchen

Zelenina

Celer po francouzsku s vinným bešamelem a křupavou slaninou

Recepty

Cizrna v pikantní rajčatové omáčce na křupavých topinkách

Vegetariánské

Bez masa: Smažené „kuře“ z hlívy

Sladké

Asijské banánové smaženky s kokosovým krémem

Sladké

Tažený jablečný závin podle Ivety Fabešové

Sladké

Banánový trifle s vanilkovým pudinkem a piškoty

Saláty

Skromně a chutně: Salát z uzené makrely s čočkou

Zelenina

Salát ze strouhané červené řepy s čerstvým křenem

Ryby a mořské plody

Poklady německé kuchyně: Pstruh po mlynářsku a teplým bramborovým salátem

Maso
9

Pečená husí stehna s červeným zelím a karlovarským knedlíkem

Maso

Vaříme pro děti: Králičí směs s cizrnou a rajčaty

Vegetariánské

Lišky na víně s tvarohovými knedlíčky podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

prima-cnn-news

Chválit vládu? Dlouze bych přemýšlel, reagoval na dotaz Havlíček. Vadí mu přezíravý pohled Zelenskyj si vybral válku, tvrdí ruský vyjednavač a prozradil podmínky. Vynechal důležitý fakt Zbourat část „hlaváku“? Nová hala je kulturní památkou, ohradilo se ministerstvo

prima-zeny

Zpěvačka Karolína Ruppert promluvila o rakovině a odchodu z veřejného života. Nezoufá si Přes dvacet let vztahu bez jediné krize. Věra Mikulcová by se ráda vdala Jak vybrat perfektní vánoční stromek: V potaz vezměte finance, tradice i ochotu uklízet

prima-zoom

Poznejte pravdu o tetanu Americká odveta za Pearl Harbor byla hořkosladká. Nepovedené bombardování spustilo popravy 250 000 civilistů Překvapivá pravda o paralenu: Vědci odhalili, co způsobuje lidskému mozku

prima-fresh

Vepřový bůček pečený na čerstvém zelí nakyselo Tradiční dulce de leche – domácí zkaramelizované mléko Hřejivá kouzla chladného severu – poznejte tajemství skandinávské kuchyně

prima-cool

DOOM nebo Warcraft zadarmo Nejočekávanější sci-fi seriál roku 2024 se ukázal na prvních fotkách. Fanoušci herní předlohy budou mít radost Seriálový Vetřelec ulovil první větší hvězdu. Slavný herec dostal klíčovou roli

playboy

Co vás čeká v prosincovém čísle časopisu Playboy? Thermes Marins de Saint Malo: PURE MER Complex jako dokonalá inovace pro zralou pleť Roman Staněk: „Data jsou všemocná a všeříkající…“

lajk

Sexy Bella Thorne se svlékla v novém filmu. Bývalá dětská hvězda si vydělává tělem Jak vypadal sex před rokem 1989? Erotika byla jedna z mála věcí, kterou komunisti nezakázali Nový komediální seriál Banáni už je online na prima+!

prima-living

Magický dům stojí v nejkrásnější lokalitě v Praze. Ewa Farna získala hodně zajímavou nemovitost Krásné bydlení bez utrácení. 5 tipů, jak ušetřit na dekoracích a zbytečně nevyhazovat peníze Adventní kalendář potěší každého člena rodiny. 10 DIY nápadů pro děti i dospěláky

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.