reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Pickles – krátce kvašená zelenina
Autor: Zachraň jídlo v kuchyni Pickles – krátce kvašená zelenina

Pickles – krátce kvašená zelenina

Hodnoceno: 15x
Mléčné kvašení je trendy způsob, jak přirozeně a jednoduše uchovat nadbytek sezonní zeleniny na dobu, kdy nic moc neroste. Tělo z ní dokáže využít výrazně víc živin než zasyrova. Nechat kvasit nebo fermentovat lze každou zeleninu s dostatečným množstvím sacharidů, které slouží jako potrava pro bakterie mléčného kvašení. Experimentujte s vlastními kombinacemi zeleniny i jejich poměry, s množstvím soli i délkou kvašení. Kvasný proces urychlí přidání medu a probiotik. Můžete se tak i úplně vyhnout soli! Pokud zelenina pustí jen málo své šťávy, rozmixujte část zeleniny s vodou a přilijte ji zpět.
do 1 hodiny
6 porcí

reklama

Kvašená zelenina nebo-li pickles

Kvašená zelenina zažívá světový comeback. Vyrobte si vlastní “pickles”!

Suroviny (6 porcí)

reklama

Postup

  1. Zelí najemno nakrouhejte, mrkev oloupejte nebo očistěte kartáčkem a nastrouhejte na struhadle nahrubo, cibuli oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky. 
  2. Zeleninu promíchejte se solí v poměru 20 g soli na 1 kg zeleniny. Nechte asi 1 hodinu odležet, aby zelenina pustila šťávu. Občas promíchejte a promačkejte.
  3. Zeleninou postupně naplňte větší sklenici, ve které bude kvasit. Každou vrstvu upěchujte.
  4. Sklenicí, která pasuje do hrdla zavařovací nádoby, zeleninu přiklopte a zatižte. Hladina šťávy musí sahat nad dno sklenice, která slouží jako těžítko. Zeleninu neuzavírejte vzduchotěsně kvůli úniku CO2. Nechte kvasit při pokojové teplotě 3–5 dní, maximálně 1 týden. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, kvasný proces je u konce. Zeleninu průběžně (čistou lžičkou) ochutnávejte, a jakmile vám už chutná, zastavte kvasný proces přemístěním sklenice do lednice. Zakryjte je potravinářskoku fólií nebo víčkem. Hotové pickles vydrží v lednici i několik týdnů. 
Pickles – krátce kvašená zelenina
Autor: Zachraň jídlo v kuchyni Pickles – krátce kvašená zelenina

 

Mléčné kvašení je staré jako lidstvo samo

Mléčné kvašení je staré jako lidstvo samo. Zachránilo celé civilizace a fascinuje dodnes

Zachraň jídlo v kuchyni

Originální kuchařka, která změní váš pohled na jídlo a vaření. Ukáže vám, jak i z mála běžných surovin vykouzlíte fantastický pokrm, jak využít zeleninovou nať, slupky z melounu, zeleninové odřezky, kosti i lák z okurek. Naučí vás vařit jako profesionál, protože šéfkuchař ví, že jídlo jsou peníze a každý kousek může zazářit, pokud dostane optimální péči. Kniha je nabytá informacemi o plýtvání potravinami i praktickými tipy, jak to můžete omezit. Kapitoly jsou přehledně rozděleny podle druhů surovin, takže hned zjistíte, jak využít starší chléb, zbylé brambory od oběda nebo mrkvovou nať.

Sto receptů na předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty, svačiny i party pohoštění funguje jako nepřeberná inspirace, protože najednou zjistíte, že pochutnat si můžete téměř na všem. 

www.zachranjidlo.cz

reklama

reklama