Pickles – krátce kvašená zelenina

Moje hodnocení
25x

Mléčné kvašení je trendy způsob, jak přirozeně a jednoduše uchovat nadbytek sezonní zeleniny na dobu, kdy nic moc neroste. Tělo z ní dokáže využít výrazně víc živin než zasyrova. Nechat kvasit nebo fermentovat lze každou zeleninu s dostatečným množstvím sacharidů, které slouží jako potrava pro bakterie mléčného kvašení. Experimentujte s vlastními kombinacemi zeleniny i jejich poměry, s množstvím soli i délkou kvašení. Kvasný proces urychlí přidání medu a probiotik. Můžete se tak i úplně vyhnout soli! Pokud zelenina pustí jen málo své šťávy, rozmixujte část zeleniny s vodou a přilijte ji zpět.

6 porcí
60 minut

Suroviny

Další možné kombinace

Postup přípravy

  1. Zelí najemno nakrouhejte, mrkev oloupejte nebo očistěte kartáčkem a nastrouhejte na struhadle nahrubo, cibuli oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky.
  2. Zeleninu promíchejte se solí v poměru 20 g soli na 1 kg zeleniny. Nechte asi 1 hodinu odležet, aby zelenina pustila šťávu. Občas promíchejte a promačkejte.
  3. Zeleninou postupně naplňte větší sklenici, ve které bude kvasit. Každou vrstvu upěchujte.
  4. Sklenicí, která pasuje do hrdla zavařovací nádoby, zeleninu přiklopte a zatižte. Hladina šťávy musí sahat nad dno sklenice, která slouží jako těžítko. Zeleninu neuzavírejte vzduchotěsně kvůli úniku CO2. Nechte kvasit při pokojové teplotě 3–5 dní, maximálně 1 týden. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, kvasný proces je u konce. Zeleninu průběžně (čistou lžičkou) ochutnávejte, a jakmile vám už chutná, zastavte kvasný proces přemístěním sklenice do lednice. Zakryjte je potravinářskoku fólií nebo víčkem. Hotové pickles vydrží v lednici i několik týdnů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty