Není pochyb o zdraví prospěšných látkách, které ořechy obsahují. Malá zázračná jádra mají schopnost snížit cholesterol, nastartovat metabolismus a pomáhají chránit před záněty v těle. Když je však špatně uchováme, po pár dnech žluknou a jsou nepoživatelné.
Jak správně uchovat vlašské ořechy, aby nežlukly a vydržely do další sklizně
Vlašský ořech připomíná svou strukturou malý mozeček. Obsahuje významné množství bílkovin, živin, nasycených mastných kyselin a minerálů, které právě našemu mozku značně prospívají. Pokud na vlašáky nejste alergičtí, měli byste je do svého jídelníčku zařadit natrvalo. Zdravý člověk by měl spořádat mezi 30–50 gramů ořechů denně. Mít je tedy stále po ruce mezi zásobami je žádoucí.
Mnoho lidí však vlašské ořechy skladuje špatně a tím významně zkracují jejich životnost. Pokud jsou ořechy hořké, je to znamení, že jsou žluklé.
Vlašákům svědčí lednice
Ořechům nesvědčí teplo. Pokud je potřebujete uchovat, vyberte jim temné, suché a chladnější prostředí. Ořechům se bude líbit i v lednici, dokonce ani v mrazáku se jim nic nestane a vydrží vám tak mnohem déle než v obyčejné skříni či špajzu. Uchovávejte je v uzavřené nádobě, aby nenasály jiné nežádoucí pachy. V lednici v kondici vydrží až půl roku. V mrazáku pak klidně i rok.
Trvanlivost jim prodloužíte také tím, že je necháte ve skořápce až do doby, než je budete potřebovat. Tato varianta vám však zabere mnohem více místa. Na druhou stranu je na suchém, chladném a tmavém místě můžete nechat klidně i 4 roky.
Zdroj: canr.msu.edu; foto: iStock