Je příjemné sledovat, že v dnešním světě se stává normou nabídnout zákazníkovi i jinou kávu než jen turka nebo presso. Stále k nám však proudí nové názvy nejrůznějších kávových nápojů. Jak se v nich vyznat?
Jak si správně objednat kávu? Lungo není americano a malé espresso neexistuje
Dobám, kdy si člověk mohl dát v podniku po jídle buď turka, rozpustňáka nebo větší presso, nejspíš odzvonilo. Káva se stala běžnou součástí našich životů a každá příjemná ulička ve městě nabízí nespočet nejrůznějších malebných posezení. Byla by proto škoda nenabídnout zákazníkovi pestrou škálu kávových nápojů.
Je dost možné, že si u některých názvů nebudete jisti, co vlastně za kávu vámi vybraný podnik nabízí. Podívejte se na přehled, abyste byli v obraze.
Druhy kávových nápojů
Espresso – Základní kávovou jednotkou je espresso. Je to silná 7gramová emulze o objemu 30 ml s cremou na povrchu.
Malé a velké espresso – Neexistuje! Espresso je zkratka pouze jedno. Dokonce neexistuje ani piccolo. Je to stejné, jako kdybyste si objednávali jeden kopeček zmrzliny a chtěli po obsluze větší nebo menší.
Espresso doppio – Výjimku tvoří espresso, které je dvojité. Tomu se říká doppio a má objem 60 ml. Pokud tedy víte že jedno espresso je málo, nemusíte si objednávat dvě zvlášť, ale zkrátka požádáte o tuto variantu kávy.
Ristretto – Je nejmenší, ale dost silné. Pokud potřebujete probrat a dát si jen kávový shot, ristretto je pro vás to pravé. Je to takové trochu slabší espresso. Má objem 20 ml.
Lungo – Lungo se velmi často zaměňuje za americano. Není to však ten samý nápoj. U obou tvoří základ espresso, které je dotažené horkou vodou. U lunga je poměr jeden díl vody ku jednomu dílu espressa.
Americano – Na objem je ze všech zmiňovaných nápojů největší. Má kolem 150 ml. Poměr kávy je však podobný jako u lunga. Na jedno espresso připadá 5 dílů vody. Voda se dolévá až do hotového espressa.
Filtrovaná káva – Stále častěji se můžete v kavárnách a restauracích setkat s nabídkou filtrované kávy. V nápojovém lístku, především v moderních kavárnách, ji najdete jako batch brew.
Cold brew – Je batch brew, ale studené. Někdy se podává i s ledem.
Káva s mlékem
Cappuccino – Jeden z nejoblíbenějších nápojů s mlékem je rozhodně cappuccino. Nápoj o objemu 150 ml je tvořen espressem a 120 ml našlehaného horkého mléka. Pěna cappuccina by měla být cca 2 cm vysoká, krémová a hustá.
Caffé latte – O první příčku se cappuccino musí dělit s caffé latte. Je to pořádný kýbl kafe o objemu 300 ml, kde převážnou část tvoří mléko a mléčná pěna. Ta se přidává do hotového espressa.
Latte macchiato – Je podobné caffé latte, ale připravuje se tak, že do horkého mléka s pěnou se vlije espresso. Tato příprava zajistí, že je káva třívrstvá – dole je horké mléko, uprostřed espresso a nahoře mléčná pěna.
Flat white – Pokud máte rádi kávu s mlékem, ale v cappuccinu je ho na vas dost, dejte si flat white. Obsahuje méně mléka, má tedy výraznější, ale stále velmi jemnou chuť.
Cafe au lait – Je filtrovaná káva s mlékem v poměru 1:1.
Irská káva – Milovníci irské kávy to nemají jednoduché. Najít totiž podnik, který ji umí připravit správně, je celkem umění. Často se totiž našlehaná smetana, která je navrchu, zaměňuje za šlehačku. Správná verze se skládá z 50 ml filtrované kávy, 40 ml whiskey a našlehané smetany na vrchu.
Frappe – Pokud je horko, dejte si frappe. Je to totiž káva s mlékem a ledem. Připravuje se tak, že v shakeru se smíchá káva, mléko, led a popřípadě sladký sirup. Vše se pak společně nalije do sklenice a nápoj je hotový.
Zdroj: jakubovokafe.blogspot.com; foto: iStock.com