6 tipů, jak povznést běžné jídlo. S trochou kreativity naservírujete návštěvě luxusní pokrm

Určitě jste se někdy při vaření dostali do situace, kdy vám velmi záleželo, jak váš kulinářský výtvor dopadne. Prvotní je samozřejmě chuť. Jídlo by však mělo každého hosta zaujmout na první pohled. Neméně důležitá je tedy i prezentace a vizualizace konečného chodu.

Ne nadarmo se říká, že první ochutnávají oči. Chuťové buňky dokážou ovlivnit dokonce i barvy. Apetit dokonale povzbudí červená, zelená, žlutá a oranžová. Evokují v našem mozku totiž zdravé, chutné a šťavnaté potraviny.

PRIMA TIP: Vše, co servírujete na talíř, by mělo být k jídlu a nesloužit pouze jako nejedlá dekorace.

Jedlý prach

Velmi oblíbenou dekorací se v posledních letech stal barevný prach vyrobený ze zeleniny, ovoce či dokonce hub. Jedlý prášek všech barev a chutí lze jednoduše koupit. Můžete si jej ale vyrobit doma, a to skoro zadarmo.

Zkuste využít třeba brokolici, červenou řepu, špenát, maliny, jahody, borůvky nebo houby. Příprava je velmi jednoduchá. Stačí danou surovinu dobře usušit a pak důkladně rozmixovat. Prášek můžete nanést na štětec, jemně s ním poprášit připravovaný chod nebo ho rovnou opatrně posypte z nádobky.

Barevné oleje

Prakticky vše lze vyluhovat v oleji, který tak získá jedinečnou chuť a barvu. V olivovém či rostlinném oleji se perfektně uvolní chuť bylinek, citrusů, ale i různých květů. Do oleje můžete přidat i rozmixovanou ingredienci, která zvýrazní požadovanou barvu dochucovadla.

Infuzní olej se často používá k doladění chuti i vzhledu pokrmu v luxusních restauracích.

Křupavé lupínky

Další skvělou dekorací jsou chipsy všech tvarů a chutí. Lupínky se vám budou skvěle připravovat ze zeleninových listů, skvělý je například kadeřávek. Lze je vyrobit v rozpáleném oleji nebo v horkovzdušné troubě.

Pokud se rozhodnete pro olej, výroba zabere jen pár minut. Nechte olej dokonale rozpálit. Listy vybrané zeleniny natrhejte na větší kusy a po jednom vložte do hrnce a hned je kuchyňskými kleštěmi vyndejte. Chipsy pak osolte nebo okořeňte dle vaší chuti. V troubě je pokapané olivovým olejem pečte ve 180 °C 15 minut.

Espuma

Dokonalou parádu zajistí jemná pěna, která je zajímavá nejen vzhledem, ale i texturou. Skvěle se hodí do polévek, k omáčkám, ale i do různých nápojů. Vyrobit lze jak sladká, tak i slaná varianta.

Omáčka a dresinky

Se samotnou omáčkou vytvoříte zajímavé vizuální kreace. Největší výhoda omáčky je její variabilnost. Může být hustá, řídká, velmi chuťově výrazná, ale slouží i jako zjemňující komponent. Nanášet lze lžičkou nebo dávkovačem.

Jedlé květy

V neposlední řadě nesmíme opomenout dary přírody, které nemusíte nijak připravovat a vyrábět. Květy a rostliny jsou snad tou nejkrásnější dekorací. Zkuste je do jídla zakomponovat. Dávejte si však pozor a vybírejte si rostliny, které nebyly ošetřeny pesticidy, herbicidy a jinými zdraví neprospěšnými látkami. Pro květy raději vyrazte do volné přírody nebo na vlastní zahrádku.

17 jedlých květů

  • růže
  • levandule
  • lichořeřišnice
  • fialka
  • sedmikráska
  • pampeliška
  • cuketa
  • afrikán
  • pažitka
  • maceška
  • chrpa
  • chryzantéma
  • brutnák
  • tulipán
  • denivka
  • bezové květy
  • měsíček

Zdroj: redakce, sonnentor.com, myweekendkitchen.in; foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty