Květák je oblíbená a téměř po celý rok dostupná lokální zelenina. Pokud se vám vybaví jen smažený v trojobalu nebo jako mozeček, máme pro vás pár skvělých tipů. Z květáku se toho dá totiž vykouzlit mnohem víc!
10 nezvyklých receptů z květáku, které musíte vyzkoušet
Květák neboli karfiol je populární zelenina, a to nejen u vegetariánů. Má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni, a i když považujeme smažený květák s novým bramborem a okurkovým salátem za naprostou klasiku, byla by škoda nevyzkoušet ho také na jiné způsoby. Dá se z něj připravit lahodné pyré, které směle konkuruje bramborové kaši, můžete ho nakrájet na steaky a ugrilovat, nastrouhat ho na „rýži“ a dokonce z něj uděláte pizzu. A co teprve takový květákový hummus! Ten budete dělat často, pokud ovšem pečenou zeleninu nesníte z plechu dřív, než ji stačíte rozmixovat.
Květák nabitý živinami
Květák je košťálová zelenina a byl vyšlechtěn z divoké brukve stejně jako zelí, kapusta nebo kedlubna. Z květáku konzumujeme květenství, odtud také jeho název. Je lehce stravitelný, nízkokalorický a bohatý na živiny a antioxidanty. Porce květáku dodá tělu denní dávku vitamínu C a další prospěšné látky v podobě vitamínů skupiny A, B, E, kyseliny listové a z minerálů především draslík, vápník a hořčík. Díky vysokému obsahu vlákniny zasytí květák na dlouhou dobu a má tak své místo v jídelníčku při redukčních dietách. Jeho pravidelnou konzumací posilujeme imunitu a patří také mezi potraviny doporučované na snížení krevního tlaku.
U místních pěstitelů ho koupíte od května až do listopadu.
10 tipů na netradiční úpravu květáku
1) Květáková pizza
Pizza s korpusem z květáku je zajímavá alternativa, když se vyhýbáte ze zdravotních důvodů lepku, snižujete příjem sacharidů nebo zkrátka jen chcete ve svém jídelníčku více zeleniny. Omytý květák se rozebere na růžičky, předvaří a rozšťouchá. Smíchá se s česnekem, kořením, strouhaným sýrem, vajíčkem a trochou soli. Kompaktní těsto se poté ve formě tenké placky předpeče, potře rajčatovým sugem, obloží podle chuti a fantazie a dopeče do zlatavých okrajů.
2) Květákové pyré
Bramborová kaše je nuda. Květák má v sobě mnohem více chuti než škrobnaté brambory. Až vyzkoušíte kaši z květáku, nedáte na ni dopustit. Hlávku rozeberte na růžičky, uvařte do měkka ideálně v páře a rozmixuje s trochou másla, solí a pepřem. Květák můžete kombinovat i s dalšími druhy zeleniny a experimentovat s dochucením.
PRIMA TIP: Květák rozmixujte spolu s batáty, celerem nebo brokolicí a nebojte se výsledné pyré dochutit třeba pečeným česnekem.
3) Květáková rýže
Hledáte recepty se sníženým obsahem sacharidů? Máme pro vás další tip na skvělou přílohu. Květáková rýže není žádnou novinkou a připravuje se velmi snadno. Syrový květák nastrouhejte na hrubém struhadle na zrnka o velikosti rýže. Můžete také použít food processor a růžičky květáku jednoduše rozsekat (používejte pulzování a dejte pozor, ať nemáte z květáku pastu). Takto připravený osolený květák uvaříte v mikrovlnce na skus nebo orestujete na pánvi ideálně na ghí. Trvá to asi 8 až 10 minut podle množství.
4) Květákové steaky
Střední část květáku drží pohromadě silný košťál, díky kterému z hlávky můžete nakrájet silnější plátky, aniž by se rozpadly. Zeleninové steaky můžete péct v troubě nebo restovat na pánvi.
PRIMA TIP: Okrajové zbytky květáku využijte například na polévku nebo z nich připravte květákový mozeček.
5) Pečený květák
Pečený květák se dá se jíst jen tak nebo může posloužit jako základ pro přípravu krémových polévek, kaší a hummusu. Růžičky květáku dobře osolte, pokapejte olivovým olejem nebo rozpuštěným ghí, dochuťte lžičkou sladké papriky nebo kořením, které máte rádi, a na plechu rukama důkladně promíchejte. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 až 20 minut. Před koncem pečení můžete růžičky posypat parmazánem. Ten si rozumí nejlépe s květákem dochuceným pouze solí a pepřem.
6) Hummus z květáku
Úžasná alternativa k cizrnovému hummusu. 4 hrnky pečeného květáku rozmixujte se 2 lžícemi tahini pasty, 5 lžícemi olivového oleje, šťávou z poloviny citronu a necelou lžičkou římského kmínu. Ochutnejte a případně dejte další citronovou šťávu, sůl, pepř, více římského kmínu a česnek podle chuti.
PRIMA TIP: Pečený květák můžete z části nahradit i pečenou mrkví, dýní nebo batáty. Hummus bude mít krásnou barvu a zajímavou chuť.
7) Šťouchaný květák v kokosovém mléce
Tuto přílohu jsem si velmi oblíbila. Blanšírovaný květák povařím v troše kokosového mléka, rozšťouchám, dochutím citronovou šťávou, pepřem, solí a posypu čerstvým koriandrem.
8) Květákové muffiny
Blanšírovaný květák nadrobno rozsekejte nebo rozšťouchejte a použijte jako základ slaných muffinů. Přidáte jen vejce a další ingredience podle vlastní chuti a kreativity, tedy další drobně nakrájenou zeleninu, baby špenát, houby, sýr, šunku, případně slaninu. Směs dochuťte a upečte ve formě na muffiny dozlatova. V troubě vyhřáté na 190 °C to trvá asi 20 minut a nutričně bohatá snídaně nebo jídlo do krabičky je na světě.
9) Květákové placičky
Variací na zeleninové placky je celá řada. Ty květákové patří jednoznačně k nejlepším. Květák rozeberte na růžičky, uvařte do měkka a rozšťouchejte. Přidejte 2 vejce, hrst strouhaného čedaru a asi hrst strouhanky. Směs dochuťte solí a pepřem, případně rozetřeným česnekem. Těsto by mělo být středně husté a kompaktní, aby z něj šly formovat malé, silnější placičky. Ty pak smažte na oleji nebo ghí dozlatova z obou stran a před servírováním nechte na papírové utěrce odsát přebytečnou mastnotu.
10) Čokoládový koktejl
Ne, vážně jsme se nezbláznili. Květák může posloužit i k přípravě lahodného čokoládového šejku. Základem receptu je mražený květák. Koktejl je doslazený banány a datlemi a je skvělým způsobem, jak dostat do dětí nějakou zeleninu navíc. Jednoduše spolu rozmixujete 2 zmrzlé banány, hrnek mraženého květáku, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce arašídového másla, 2 hrnky mléka a 2 medjool datle. Ihned servírujte a původ koktejlu si nechte raději pro sebe.