Suroviny
- květák (uvařený v slané vodě) 300 g
- bazalka (čerstvá, nasekaná) 2 lžíce
- slunečnicová semínka 3 lžíce
- balkánský sýr (nebo feta, pokrájený na kostičky) 150 g
- sušená rajčata (pokrájená na menší kousky) 2 lžíce
- vejce (rozšlehaná) 2 ks
- mléko 200 ml
- hladká mouka 250 g
- olivový olej 2 lžíce
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Ve větší míse opatrně smíchejte rozmačkaný nebo nasekaný uvařený květák s bazalkou, sušenými rajčatami, sýrem a 2 lžícemi slunečnicových semínek.
- V menší misce smíchejte mouku (prosátá udělá nadýchanější muffiny), prášek do pečiva, sůl a přidejte ke květákové směsi, krátce promíchejte, jen tak aby se těsto spojilo.
- Přidejte mléko, rozšlehaná vejce a jemně zapracujte, tak aby vzniklo hladké, vláčné těsto.
- Předehřejte si troubu na 200°C a vymažte olivovým olejem formu na 12 muffinů. Lžící plňte hmotu do předem vymazané formy zhruba do 2/3 a posypejte zbývajícími slunečnicovými semínky.
- Pečte 15-20 minut dokud nebudou propečené a krásně zlatohnědé. Vyndejte muffiny z trouby a nechte chvíli vystydnout.