Pozvat kamarádky na návštěvu a uvařit jim k večeři tolik jídla, že se skoro nevejde na stůl. Přesně tak jsem si představovala jeden z našich společných večerů v Praze.
Připravte si hostinu v asijském stylu
O to skvělejší bylo, když jsme se jednohlasně shodly na pokrmech ve stylu asijské, převážně japonské kuchyně. Vyzkoušejte některé z nich a nebojte se používat jídelní hůlky. Ty k tomu prostě patří!
K přípravě sice budete potřebovat pár speciálních surovin, ale pokud se vydáte do specializovaného obchodu, seženete je všechny na jednom místě. Samotná příprava jídel pak není vůbec složitá. Většina asijských kuchyní má jednu velkou výhodu, a tím je rychlost přípravy pokrmů.
Další výhodou je, že po této večeři vám nebude těžko. Menu obsahuje hodně zeleniny, trochu rýže a maso – ovšem jde o maso drůbeží a samozřejmě rybu, v našem případě je to oblíbený losos, který zasyrova chutná snad lépe než uvařený.
A teď už s chutí do toho, pusťte se do našich receptů:
Mrkvový salát s bílou ředkví
• 100 g mrkve
• 200 g bílé ředkve
• 2 lžíce sójové omáčky
• 2 lžíce rýžového octa
• 1 lžička krupicového cukru
• 1 lžíce sezamových semínek
• 2 až 3 lžíce jarní cibulky nakrájené na kolečka
Mrkev a ředkev opláchněte a nakrájejte na proužky; já je nakrájela spíš na silnější hranolky, ale můžete i jemněji za pomoci struhadla. Smíchejte sójovou omáčku, ocet, cukr a semínka. Zeleninu vložte do mísy a zalijte připraveným dresinkem. Nakrájenou jarní cibulku přisypejte do salátu a zamíchejte. Můžete podávat!
Původní recept je z knihy Suši dieta.
Lososový tataráček
• 150 až 200 g čerstvého lososa bez kůže
• 2 lžíce sezamových semínek
• 1/2 jarní cibulky
• 1 lžíce sójové omáčky
• 1 lžička sezamového oleje
• sůl a pepř
• 1 zralé avokádo
• 2 lžíce limetové šťávy
Lososa nakrájejte na malé kostky, jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Promíchejte s lžící sójové omáčky, lžičkou sezamového oleje, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Sezamová semínka lehce opražte na pánvi, posypejte jimi lososa a můžete podávat. Nepovinné: Avokádo překrojte, vyloupněte pecku, pokrájejte nakousky a zalijte limetovou šťávou. Promíchejte s lososem.
Zeleninová tempura
• 1 paprika
• 1/2 okurky
• hrst fazolek
• 1 žampion
• obalovací směs na tempuru
• olej na smažení
• sůl a pepř
V míse smíchejte obalovací směs s vodou podle návodu na obalu. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Okurku nakrájejte na tenká kolečka, žampion na plátky. Zeleninu lehce osolte, opepřete a obalte v tempura těstíčku. Na pánvi nebo v hrnci rozehřejte vysokou vrstvu oleje a následně v něm osmažte dozlatova zeleninu i žampion. Usmažené kousky dejte hřát do trouby rozpálené na 130 °C (dokud nebude všechno hotové).
Původní recept je z knihy Fotokuchařka Asie.
Temaki s lososem a zeleninou
• 2 plátky řasy nori (podélně přepůlené)
• 260 g uvařené rýže na sushi
• 8 proužků čerstvého lososa
• 2 plátky avokáda
• 2 proužky naložené ředkve daikon
Plátek řasy nori položte vodorovně na prkénko, hrubým povrchem nahoru a hladkou stranou dolů. Praváci rozprostřou rýži na levou polovinu plátku (jestli jste levák, postupujte obráceně). Šikmo přes střed rýže položte avokádo nebo ředkev a lososa (tak, že lehce trčí z levého horního rohu). Do levačky vezměte rýží naplněný plátek a jeho levý spodní roh přeložte přes náplň tak, aby vznikl kornoutek. Pak vezměte pravou stranu plátku a rolujte. Pokud by kornout nedržel, můžete ho slepit kouskem rýže.
Původní recept je z knihy Suši dieta.
Kuřecí satay
• 2 kuřecí řízky (asi 100gramové, nakrájené na kostičky)
• 3 lžíce sójové omáčky
• 1 lžíce kukuřičného škrobu
• 2 stroužky česneku
• dřevěné špejle
Kostky masa dejte do mísy. V míse smíchejte sójovou omáčku, škrob a česnek, směsí přelijte maso. Mísu zakryjte utěrkou a uložte na 2 hodiny do chladničky. Špejle navlhčete v misce s vodou.
Kuřecí maso napíchejte na špejle a opékejte na pánvi 3 až 4 minuty. Otočte a pečte stejnou dobu. K masu můžete podávat mrkvový salát s bílou ředkví.
Původní recept je z knihy Fotokuchařka Asie.
Autor textu a fotografií: Tereza Pánková / TASTYTALKINGS.COM
Vítejte u Tasty Talkings!
Jmenuji se Tereza Pánková a k psaní o jídle jsem začala tíhnout v prvním roce studia na vysoké škole. Tehdy jsem si uvědomila, že psané slovo a focení jsou pro mě to pravé! Nejlepší variantou k realizaci tohoto koníčku se nakonec stalo založení blogu! Ten můj se jmenuje TastyTalkings.com a najdete na něm recepty, články zaměřené na svět gurmánů a fotoreporty z cest. Psaní je zkrátka něco, čím bych se chtěla v budoucnu živit!