Období rým, kašle i horších neduhů je v plném proudu. Není však třeba propadat panice, správným přístupem ke svému tělu lze předejít mnoha nepříjemnostem.
Imunitu máte ve svých rukou
Podzimní měsíce bývají pro obranyschopnost organismu skutečnou výzvou. Chcete-li si dobré fungování imunitního systému pojistit, začněte s prevencí co nejdříve. Klíčem ke zdraví je především pravidelné a vyvážené stravování, které tělu zajistí dostatečný příjem vitaminů, minerálů a stopových prvků. Vaši obranyschopnost posílí přirozené zdroje vitaminu C, selenu a zinku. Kromě česneku, papriky, brokolice, kysaného zelí, růžičkové kapusty, petržele, křenu, zázvoru a některých citrusových plodů můžete v rámci prevence konzumovat také vhodně zvolené doplňky stravy.
Dejte slovo antioxidantům
„Základem jsou kvalitní probiotika a omega 3–mastné kyseliny doplněné multivitaminovým přípravkem nebo spirulinou. Vzhledem k tomu, že žijeme v relativně znečištěném prostředí, měli bychom užívat také nějaký antioxidační doplněk stravy – například acai, kustovnici čínskou nebo Noni. Posledně jmenovaná patří do skupiny ovocných superfoods, má vysoký ORAC (antioxidační potenciál), a proto se používá také jako podpůrný prostředek při onkologických chorobách,“ vysvětluje klinická naturopatka Kateřina Boesenberg.
Houba nesmrtelnosti
Kromě osvědčených léčivek se poslední dobou ke slovu dostávají také poklady tradiční čínské medicíny. Skvělé účinky má tzv. houba nesmrtelnosti neboli ganoderma (česky lesklokorka lesklá), mezi jejíž hlavní přednosti patří posílení imunitního systému. „V Číně se tato bez nadsázky zázračná houba používala již před mnoha tisíci lety. Dnes je o ní známo, že je skvělým podpůrným prostředkem při léčbě rakovin, pomáhá oddalovat stárnutí, podporuje oběhovou soustavu a srdce, úspěchy slaví také u lidí, které trápí dlouhodobé vyčerpání organismu. Výčet jejích pozitivních účinků by vydal na samostatný článek,“ směje se naturopatka.
V lehkosti je síla
Pokud jste letos prevenci podcenili a s nachlazením nebo chřipkou již bojujete, snažte se organismu maximálně odlehčit. „Během probíhajícího onemocnění nenamáhejte tělo nadměrnou konzumací syrové stravy a salátů, zapomeňte také na müsli s mlékem, naopak dávejte raději přednost kaším (ovesným, rýžovým, z quinoy), zeleninovým polévkám a hlavně poctivým domácím vývarům. Omezte cukr a potraviny, které zahleňují, což jsou například pomeranče nebo již zmiňované mléko. Někdy je prospěšný i jednodenní půst. Důležitý je také dostatečný příjem tekutin – klientům mimo jiné doporučuji, aby pili horkou vodu se zázvorem, citronem, špetkou chilli a lžičkou manuka medu, který je silně antibakteriální a při nachlazení funguje jako přírodní antibiotikum,“ radí Kateřina Boesenberg.
(Nejen) naturopatické tipy
1. S nachlazením pomáhá bojovat také echinacea, černý bez, lípa, rakytníkový olej, lichořeřišnice či svatá bazalka, kterou lze využít i u vážnějších imunitních oslabení jako jsou třeba virová hepatitida nebo malárie.
2. Pro správné fungování imunity je mimo jiné důležitý vitamin D. Máte-li podezření, že vám „déčko“ chybí, nechte si udělat podrobné krevní testy, které případný deficit potvrdí.
3. Cesta ke zdraví nevede pouze přes správně sestavený jídelníček, zcela zásadní je psychická rovnováha, přiměřená fyzická námaha a kvalitní spánek. Pozitivní účinky mají i pravidelné návštěvy sauny spojené s pozvolným otužováním.
4. Imunitu zvyšuje smích a oslabuje strach – pokud jste nemocní a sedíte doma pod peřinou se zázvorovým čajem, podívejte se na dobrou komedii a nebo si přečtěte knížku, u které se od srdce zasmějete.
Autor: Eva Karlasová
redaktorka FTV Prima